Δύο πρόσωπα “κλειδιά” στο νέο Μαξίμου- Ποιός προαλείφεται για επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου

 Δύο πρόσωπα “κλειδιά” στο νέο Μαξίμου- Ποιός προαλείφεται για επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τις ευρωεκλογές και με ανοικτό τον πολιτικό ορίζοντα έως τις βουλευτικές εκλογές του 2027 (εκτός απροόπτου…) θα κινηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, σε δύο επίπεδα. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας διαπιστώσει τα κενά και τα προβλήματα σε θέσεις και σε πρόσωπα, θα σχεδιάσει και θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κι αν, όπως ο ίδιος ομολογεί στις συνεντεύξεις του, δεν αρέσκεται σε συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πολλώ δε μάλλον σε “σαρωτικούς ανασχηματισμούς ” (κατά το πολλάκις διαψευσθέν δημοσιογραφικό κλισέ), ως προς τις αναγκαίες ανακατατάξεις στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως έχει αρχίσει και οριστικοποιεί το τι πρέπει να γίνει. Η παραίτηση του Γιάννη Μπρατάκου (μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου) εξ αφορμής εκείνης της επίσκεψης, περί τα τέλη Μαρτίου, στην κατοικία του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει προκαλέσει σοβαρό κενό στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργικού γραφείου και πρέπει να πληρωθεί. Επίσης πρέπει να καλυφθεί και η θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Τσιόδρα που διεκδικεί έδρα στην ευρωβουλή.

Ονόματα έχουν ακουστεί πολλά, ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Κι αυτό διότι πέραν των άλλων αναγκαίων προσόντων, η θέση του επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου πρέπει να καλυφθεί από ένα πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η περίοδος του Γρηγόρη Δημητριάδη ήταν αναμφίβολα η πιό θετική διότι η ταύτισή του με τον πρωθυπουργό ήταν απόλυτη, κάτι που επέτρεπε μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και σχέση εμπιστοσύνης. Τέτοιο πρόσωπο είναι δύσκολο να “εφευρεθεί” πλέον, οι δε κατά καιρούς συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου θέλουν να ξέρουν ότι αυτός με τον οποίο μιλούν εκπροσωπεί όντως τον πρωθυπουργό και μπορεί να προωθήσει κάθε ζήτημα. Είτε πρόκειται για βουλευτές που κατά καιρούς επιθυμούν τα αιτήματά τους να φτάσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, είτε για ξένους αξιωματούχους, είτε, ακόμα, και για παράγοντες της οικονομικής ζωής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις περισσότερες πιθανότητες έχει για να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο ο πολύ έμπειρος Θωμάς Βαρβιτσιώτης (ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της V+O), πρόσωπο που έχει πολύ στενή σχέση με τον πρωθυπουργό και γνώση της πολιτικής και οικονομικής αγοράς. Τίποτε δεν έχει “κλειδώσει” ακόμα αλλά στην short list το όνομα του κ. Βαρβιτσιώτη είναι πρώτο.

Για την διεύθυνση του γραφείου Τύπου προαλείφεται, εκτός απροόπτου, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρήστος Ζωγράφου, πρόσωπο που συνεργάστηκε στενά -ουσιαστικά τον ανέδειξε- ο Γρηγόρης Δημητριάδης, αν και την θέση θα επιθυμούσε και ο δημοσιογράφος Γ. Ευθυμίου, αναπληρωτής του Δ. Τσιόδρα. Βεβαίως, αυτή η αλλαγή ίσως προκαλέσει ευρύτερες ανακατατάξεις, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες του κ. Ζωγράφου ήταν ευρύτερες και πρέπει να βρεθεί σημείο ισορροπίας. Ήδη ακούγονται παράπονα για την αδυναμία επικοινωνίας, όμως, όπως λένε οι γνωρίζοντες, πρόκειται για ικανό πρόσωπο που θα κατορθώσει να ισορροπήσει μεταξύ νέων καθηκόντων και παλαιότερης ατζέντας.

Σχετικά Άρθρα