Ισραήλ: Οι συγγενείς απαιτούν συμφωνία για τους ομήρους – Ο Νετανιάχου συνεχίζει να θέτει ”όρους”

 Ισραήλ: Οι συγγενείς απαιτούν συμφωνία για τους ομήρους – Ο Νετανιάχου συνεχίζει να θέτει ”όρους”

Το νέο ισραηλινό σχέδιο για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας παρουσίασε αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την Παρασκευή, καλώντας τη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία. Λίγες ώρες αργότερα, η παλαιστινιακή οργάνωση απάντησε πως βλέπει θετικά κάθε πρόταση «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» και πως εξετάζει ήδη την ισραηλινή πρόταση.

Ωστόσο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε με σαφή τρόπο (λίγο μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν) πως ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα τερματιστεί, εάν το Ισραήλ δεν επιτύχει όλους τους στόχους του, «συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των ομήρων μας και της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι «όροι» για την εφαρμογή «κατάπαυσης του πυρός» δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει το σχέδιο συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου για την υποστήριξή του ως προς τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος και υπογράμμισε πως «η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν».

Εκκλήσεις, πυρά και εκστρατεία από τους συγγενείς

Άμεση ήταν και η αντίδραση από τις οικογένειες και τους συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς: κάλεσαν όλα τα μέρη να αποδεχθούν αμέσως την πρόταση για τον τερματισμό τού σχεδόν 8μηνου πολέμου που θα σημάνει και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους.

Μάλιστα, ομάδα συγγενών προέτρεψε τους Ισραηλινούς να βγουν στους δρόμους για να διασφαλίσουν ότι ο Νετανιάχου δεν θα «τορπιλίσει» τη συμφωνία. Επίσης, οικογένειες ομήρων ανακοίνωσαν «επείγουσα εκστρατεία» για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των βουλευτών υπέρ της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι συγγενείς των ομήρων έχουν κλιμακώσει την πίεση προς τον Νετανιάχου, χωρίς να διστάζουν να εκτοξεύουν κατηγορίες εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, οικογένειες ομήρων δήλωναν σήμερα ότι ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα, καλώντας τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς να αποδεχθούν τη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και Αγνοουμένων ξεκίνησε τις προσπάθειες να πειστούν τα μέλη της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) να συναινέσουν στον οδικό χάρτη και στην επιστροφή των ομήρων. «Το Φόρουμ απαιτεί να επιστραφούν οι όμηροι, άλλοι για περίθαλψη και άλλοι για ταφή, και να μην χάσουμε την ευκαιρία που δημιουργήθηκε για να τους φέρουμε σπίτι.

Τις επόμενες ώρες, οι οικογένειες των απαχθέντων θα προσεγγίσουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησης και της Κνεσέτ και θα απαιτήσουν να εγκρίνουν τη συμφωνία τώρα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τι λένε οι συγγενείς των ομήρων

«Έπειτα από μια μακρά περίοδο απελπισίας, η ομιλία του Μπάιντεν προσφέρει πραγματική ελπίδα για πρώτη φορά», δήλωσε ο Einav Zangauker, ο γιος του οποίου ο Matan κρατείται όμηρος, σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ. «Μίλησε γιατί ξέρει ότι ο Νετανιάχου μπορεί να τορπιλίσει και αυτή τη συμφωνία. Ο Μπάιντεν ήθελε το κοινό να μάθει τι ήταν πραγματικά στο τραπέζι», είπε, προσθέτοντας την ανησυχία του.

Η Ayala Metzger, της οποίας ο πεθερός Yoram κρατείται αιχμάλωτος, σημειώνει ότι η συμφωνία έχει εγκριθεί από το τριμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και υπογραμμίζει τις δηλώσεις Μπάιντεν ότι «δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη στιγμή». «Καλούμε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να στηρίξουν τη συμφωνία. Βγείτε στους δρόμους και μη φύγετε μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι», είπε.

«Θέλουμε να δούμε ανθρώπους να επιστρέφουν από τη Γάζα ζωντανοί και σύντομα», είπε η Gili Roman στο πρακτορείο Associated Press. Η αδερφή του, Yarden Roman-Gat, πιάστηκε όμηρος και ελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο, αλλά η κουνιάδα του Yarden, Carmel, κρατείται ακόμη από τη Χαμάς.

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθούν ζωές. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα κατάσταση πρέπει να αλλάξει και αναμένουμε από όλους να τηρήσουν την έκκληση του Μπάιντεν για αποδοχή της συμφωνίας στο τραπέζι, αμέσως. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για μια καλύτερη κατάσταση για όλους. Η ηγεσία μας δεν πρέπει να μας απογοητεύσει. Αλλά κυρίως, όλα τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στη Χαμάς», τόνισε.

Πολλές οικογένειες ομήρων κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης να εξασφαλίσει μια συμφωνία, γεγονός που κοστίζει σε ζωές ομήρων: «Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κάνει πολλά για να καθυστερήσει την επίτευξη συμφωνίας και αυτό έχει κοστίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων που επέζησαν στην αιχμαλωσία για εβδομάδες και μήνες. Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες από τον αριθμό των ανθρώπων που θα δεχθούμε και δεν είναι πια στη ζωή», είπε η Sharone Lifschitz στο AP. Η μητέρα της Yocheved ελευθερώθηκε με την εκεχειρία του Νοεμβρίου, ενώ ο πατέρας της Oded είναι ακόμα αιχμάλωτος.

Η εκρηκτική συνάντηση της Πέμπτης

Το νέο σχέδιο εκεχειρίας ήρθε μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχαν οικογένειες ομήρων με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι: μια συνάντηση που κάθε άλλο παρά έγινε σε χαμηλούς τόνους.

Εκείνο που προκάλεσε την οργή των συγγενών ήταν η τοποθέτηση του Χανέγκμπι (και στενού συνεργάτη του Νετανιάχου) πως η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για να φέρει όλους τους ομήρους στο σπίτι και πως δεν υπάρχει σχέδιο Β. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Χανέγκμπι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιτύχει μια συμφωνία «σε πρώτη φάση» για την επιστροφή ομήρων στο εγγύς μέλλον.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα πάρει απόφαση για τη διακοπή του πολέμου για την επιστροφή όλων των ομήρων. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξει άλλη 7η Οκτωβρίου του 2027», φέρεται να είπε ο Χανέγκμπι και πρόσθεσε: «Εάν οι όμηροι δεν επιστρέψουν εντός εβδομάδων ή μερικών μηνών, δεν έχουμε εναλλακτικό σχέδιο… Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε στη Γάζα και στον βορρά και μόνο τότε θα επανεκτιμήσουμε» την κατάσταση.

Ισραηλινά ΜΜΕ να ανέφεραν πως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επέπληξε και πρόσβαλε τους συγγενείς, με αποτέλεσμα μια γυναίκα (συγγενής ομήρου) να αποχωρήσει δακρυσμένη από τη τη συνάντηση.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Χανγκέμπι είχε εκτιμήσει πως αναμένει ο πόλεμος να διαρκέσει άλλους επτά μήνες, προκειμένου ο ισραηλινός στρατός να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου έχει δεσμευθεί για μια «ολική νίκη» που θα απομακρύνει τη Χαμάς από την εξουσία, θα διαλύσει τη στρατιωτική της δομή και θα σημάνει την απελευθέρωση των ομήρων. Η κυβέρνηση έχει τονίσει πως η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις σε κεντρικά σημεία της Ράφα: της πόλης την οποία έχουν εγκαταλείψει περίπου 1 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης.

Σχετικά Άρθρα