CBS/ Επιμένει για μεταφορά μεταναστών από ΗΠΑ σε Ιταλία και Ελλάδα- Τι λέει το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ- Διαψεύδει ο Καιρίδης

CBS/ Επιμένει για μεταφορά μεταναστών από ΗΠΑ σε Ιταλία και Ελλάδα- Τι λέει το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ- Διαψεύδει ο Καιρίδης

Το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CBS περί συμφωνίας της διοίκησης Μπάϊντεν με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, πιθανώς και άλλων χωρών, για την μετεγκατάσταση ενός αριθμού μεταναστών από τις ΗΠΑ στις χώρες αυτές, προκάλεσε αντιδράσεις καθ΄ημάς και ορισμένοι έκαναν λόγο για “μυστικές διαβουλεύσεις” στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης το διέψευσε κατηγορηματικά.

Κατά το αμερικανικό δίκτυο, η κίνηση αυτή του Τζο Μπάϊντεν έχει εσωτερικές πολιτικές διαστάσεις καθώς το μεταναστευτικό πρόβλημα – διελεύσεις μέσω των συνόρων με το Μεξικό- αποτελεί αιχμή της πολιτικής των Ρεπουμπλικανών και του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των Δημοκρατικών και στοιχείο έντονης αντιπαράθεσης ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του CBS ανέφερε:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία ως μέρος μιας προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους στην περιοχή να ταξιδέψουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, είπαν στο CBS News δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία που υποδέχονται μετανάστες που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να ελέγξει τους μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας την ανωνυμία για να συζητηθούν ρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη γίνει. ανακοινώθηκε.

Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας , επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συνεργαστούν με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. Μία από τις πηγές είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.

Τα γραφεία αποτελούν ένα στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της διοίκησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση συνδύασε αυτά τα προγράμματα με σκληρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που υποθέτει ότι οι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο – μια τάση που αξιωματούχοι της διοίκησης αποδίδουν στις πολιτικές και τις προσπάθειές τους από Μεξικανούς αξιωματούχους να εμποδίσουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια. Για να αμβλύνει μια πιθανή άνοδο στη μετανάστευση, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική ενέργεια την επόμενη εβδομάδα που θα απαγόρευε τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, είπαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Η διάψευση Καιρίδη

Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα.

Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο.

Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το CBS κάνει λόγο για συναντήσεις αντιπροσωπειών

Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα εξαπλάσιας αύξησης του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».

«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».

Στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους δρόμους για να φτάνουν άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε ο Mayorkas.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό, αναφέρει το CBS.

Μετά τη δημοσίευση, για πρώτη φορά, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης είπαν στο Ansa, ένα από τα κύρια πρακτορεία ειδήσεων στην Ιταλία, ότι η Ρώμη μελετούσε μια συμφωνία μετανάστευσης με τις ΗΠΑ, αλλά την περιέγραψαν ως ανταλλαγή προσφύγων. Οι πηγές ανέφεραν ότι θα αφορά μόνο «20 Βενεζουελάνους πρόσφυγες ιταλικής καταγωγής».

“Η υπόθεση μιας συμφωνίας αμοιβαιότητας μελετάται επί του παρόντος, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα φιλοξενούν πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λιβύη και επιθυμούν να πάνε στην Ευρώπη, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες θα φιλοξενούν μερικές δεκάδες πρόσφυγες της Νότιας Αμερικής”, ανέφεραν οι πηγές.

Σχετικά Άρθρα