Μπορούν τα δυτικά όπλα να αλλάξουν την έκβαση στην Ουκρανία;- Οι αναλύσεις των διεθνών ΜΜΕ

Μπορούν τα δυτικά όπλα να αλλάξουν την έκβαση στην Ουκρανία;- Οι αναλύσεις των διεθνών ΜΜΕ

Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν την άδεια στην Ουκρανία να πλήττει στόχους σε ρωσικό έδαφος κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο με τα όπλα που της προσφέρουν, εδώ. Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν 150 αιχμαλώτους πολέμου, με μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μία επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς το Κρεμλίνο εκτοξεύει απειλές για απευθείας πόλεμο ακόμα και με χρήση πυρηνικών σε ουκρανικό έδαφος.

«Ένα ακόμη ταμπού καταρρίφθηκε», σημειώνει το CNN. Έμπειροι  στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν στο αμερικανικό δίκτυο ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει την έκβαση του πολέμου. 

Πως περιγράφουν την εξέλιξη τα διεθνή ΜΜΕ

Μετά από 28 μήνες, HΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Καναδάς και άλλες χώρες, υπερέβησαν την κόκκινη γραμμή στον πόλεμο  της Ουκρανίας, εγκρίνοντας τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος. Τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτή η απόφαση, είναι το κρίσιμο  ερώτημα της επόμενης μέρας.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων του Κιέβου, δίσταζαν μέχρι πρότινος να δώσουν το πράσινο φως, ανησυχώντας μήπως προκαλέσουν τη Ρωσία σε μια απρόβλεπτη κλιμάκωση.

Ωστόσο, τόσο ο Μπάιντεν, όσο και πολλοί άλλοι δυτικοί ηγέτες, άλλαξαν τη στάση τους, βλέποντας τη Μόσχα να συγκεντρώνει χιλιάδες στρατεύματα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Χάρκοβο. Η άδεια που δόθηκε από τον Λευκό Οίκο, αφορά αποκλειστικά σε επιθέσεις με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ρωσικών δυνάμεων. Με βάση τα νέα δεδομένα, συνεχίζει η εφημερίδα, η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει εντός της Ρωσίας με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow και γαλλικούς SCALP, βεληνεκούς περίπου 150 μιλίων, Νew York Times.

H προέλαση των Ρώσων στο Χάρκοβο δεν άφησε περιθώρια στον Μπάιντεν, τονίζουν στην ανάλυση τους οι Financial Times και συνεχίζουν: «Η Μόσχα άνοιξε ένα νέο μέτωπο στέλνοντας πάνω από 30.000 στρατιώτες στην περιοχή και σφυροκοπώντας το Χάρκοβο με πολεμικά αεροσκάφη, εκτοξευτές εδάφους, πυραύλους και βαρύ πυροβολικό».

Σημειώνεται επίσης ότι η κίνηση Μπάιντεν, έρχεται λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του στην Ευρώπη για την 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας, Financial Times .

Ο Πούτιν καταφεύγει και πάλι σε αόριστες πυρηνικές απειλές, αναφέρει το Axios, υπενθυμίζοντας ότι το Κρεμλίνο έχει παίξει και στο παρελθόν το χαρτί της πυρηνικής σύγκρουσης. Επί του παρόντος, είναι ασαφές ποιες ρεαλιστικές επιλογές κλιμάκωσης έχει η Ρωσία για δυο βασικούς λόγους: Οι πολεμικές αντοχές της Μόσχας εξαντλούνται στο ουκρανικό μέτωπο, ενώ η επίκληση της πυρηνικής της υπεροχής μπορεί να την αποξενώσει από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση της στη χρήση πυρηνικών όπλων, Αxios.

«Ένα ακόμη ταμπού καταρρίφθηκε», σημειώνει το CNN. Έμπειροι  στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν στο αμερικανικό δίκτυο ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει την έκβαση του πολέμου. 

Όπως τονίζουν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα ισχυρότερα αμερικανικά όπλα, όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Η Kateryna Stepanenko, αναλύτρια στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η αλλαγή πολιτικής θα «αμβλύνει» την επίθεση της Ρωσίας στο Χάρκοβο, αλλά η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί πλήγματα στα «βαθιά μετόπισθεν της Ρωσίας», CNN.

Η Washington Post, επισημαίνει ότι η κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας, ώθησε τους δυτικούς συμμάχους στην υιοθέτηση επιλογών, οι οποίες μέχρι χθες θεωρούνταν ακραίες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος εξέπληξε πολλούς λέγοντας ότι «καμία επιλογή δεν πρέπει να απορριφθεί», όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες, εντείνονται οι φήμες που θέλουν τον Μακρόν να ανακοινώνει την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, Washington Post.

Τώρα είναι πολύ αργά για να αλλάξουν τα πράγματα στο πεδίο, λέει στο Business insider ο Keir Giles, ανώτερος σύμβουλος στο Πρόγραμμα Ρωσίας και Ευρασίας του Chatham House. «Η δυνατότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει εντός της Ρωσίας θα ενισχύσει τη θέση της, αλλά είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου», υποστηρίζει ο Alexander Libman, καθηγητής ρωσικής και ανατολικοευρωπαϊκής πολιτικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Business Insider.

Ο Μπλίνκεν είχε προϊδεάσει για την απόφαση Μπάιντεν, επισημαίνει το BBC, θυμίζοντας τη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών για την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Πλέον μπαίνει ένα ακόμη ερώτημα, σχετικά με την χρήση F-16, σε επιθέσεις μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται εδώ και μήνες στα αμερικανικά μαχητικά και τα πρώτα αεροσκάφη, αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι.

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, η οποία θα παραδώσει 19 F-16 στην Ουκρανία, δήλωσε ότι είναι απολύτως νόμιμο να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν αποθήκες όπλων στη Ρωσία. Και η ολλανδική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα «επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δικά της μαχητικά σε ρωσικό έδαφος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκεται σε πλήρη αυτοάμυνα». Αν F-16 εισέλθουν στον εναέριο χώρο μας θα καταρριφθούν, έχει προειδοποιήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά το BBC.

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα