Τι είναι τα εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο-Πρωτοποριακό πρόγραμμα στη Βρετανία- Άρθρο ΕΚΠΑ

Τι είναι τα εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο-Πρωτοποριακό πρόγραμμα στη Βρετανία- Άρθρο ΕΚΠΑ

Σημαντική στιγμή για τη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα, στο πλαίσιο πρωτοποριακού προγράμματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Πρόκειται για δυνάμει επαναστατικά εμβόλια που στοχεύουν στην μόνιμη θεραπεία και κατασκευάζονται ειδικά για κάθε ασθενή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Τα εμβόλια είναι ειδικά προσαρμοσμένα στους όγκους κάθε ασθενούς. Λειτουργούν δίδοντας εντολή στο σώμα του να κυνηγήσει και να εξαλείψει τυχόν καρκινικά κύτταρα αποτρέποντας ή μειώνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Τα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, ανάλογη αυτής που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια για τον Covid.

Ήδη τριάντα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του καρκίνου.

Ο πρώτος ασθενής εμβολιάστηκε

Ο 55χρονος Elliot Pfebve είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία. Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη» είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ».

Μετά την αρχική θεραπεία του, οι εξετάσεις του Ελιοτ έδειξαν ότι είχε ακόμη πυρήνες καρκινικού DNA γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο;

Όπως ανέφεραν σε άρθρο τους ειδικοί από το ΕΚΠΑ γνωστοποιώντας τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια, τόσο τα θεραπευτικά, όσο και τα προληπτικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η Ιατρική Ακριβείας τα τελευταία χρόνια βρίσκει εφαρμογή και στη θεραπεία του καρκίνου.

Ενώ τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη ασθενειών, τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου χρησιμοποιούνται όταν κάποιος έχει λάβει διάγνωση. Ακριβώς όπως και με τα συμβατικά εμβόλια, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει έναν “εχθρό”, στην προκειμένη περίπτωση το είδος καρκίνου του εκάστοτε ασθενούς.

Ένα δείγμα του όγκου του Elliot εστάλη στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας mRNA, το οποίο περιέχει οδηγίες προς τα κύτταρα του Elliot να παράγουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες, μοναδικές για τα καρκινικά του κύτταρα.

Η πρόθεση, λοιπόν, είναι ότι το εμβόλιο θα προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του Elliot και κατ’ επέκταση και κάθε ασθενή, να αναζητήσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες να είναι ελεύθερος καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς και ενώ υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τις δυνατότητες των εμβολίων για τη θεραπεία του καρκίνου με mRNA, αυτά παραμένουν σε πειραματικό στάδιο και είναι διαθέσιμα μόνο στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών.

Περισσότεροι από 200 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Σουηδία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα λάβουν έως και 15 δόσεις του εξατομικευμένου εμβολίου. Η μελέτη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2027.

Μία ελπίδα είναι ότι τα εμβόλια θα έχουν επίσης και λιγότερες παρενέργειες από τη συμβατική χημειοθεραπεία. Ο Elliot δήλωσε ότι, εκτός από έναν ήπιο πυρετό μετά την ένεση, δεν είχε άλλα προβλήματα με το εμβόλιο.

Τον περασμένο μήνα, ένας ασθενής στο Λονδίνο έλαβε εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Αυτό το εμβόλιο δημιουργήθηκε από τη Moderna και χρησιμοποίησε την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Η Moderna και η BioNTech έχουν ξεκινήσει ή σχεδιάζουν δοκιμές εμβολίων mRNA κατά μιας σειράς τύπων όγκων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και της ουροδόχου κύστης.

Σχετικά Άρθρα