Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για την Μεσόγειο – Ο φόβος της Τουρκίας

 Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για την Μεσόγειο – Ο φόβος της Τουρκίας

Μεγάλες έρευνες διεξάγονται από 100 επιστήμονες στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, που έφερε τους δίδυμους φονικούς σεισμούς των 7,7 Ρίχτερ τον Φεβρουάριου του 2023 στην Τουρκία. 

Μάλιστα μετά τον φονικό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 50.000 χιλιάδες τούρκοι, οι τούρκοι σεισμολόγοι είναι σε επιφυλακή καθώς  το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας ή Μαλάτειας όπως τον ονομάζουν, ενεργοποίησε άλλα 128 μικρά ρήγματα.

Σύμφωνα με την yenisafak οι επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνες στα 128 ρήγματα καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συνεχόμενη ασθενής σεισμική ακολουθία.

Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι η ενεργοποίηση αυτών των ρηγμάτων, θα πιέσει το μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και ενδέχεται να φέρει ξανά ένα σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ που θα επηρεάσει απόλυτα την Μεσόγειο, την Νοτιοανατολική Ανατολία και την Κεντρική Ανατολία. 

Ο Δρ. Ο Hasan Sözbilir μιλώντας στην Yeni safak έδωσε πληροφορίες για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα ρήγμα. Ο καθηγητής δήλωσε ότι σχεδόν 500 χιλιόμετρα ρηγμάτων έσπασαν μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Ο Δρ. Ο Sözbilir είπε, «Μετά από αυτή τη ρήξη, πολλά ρήγματα στην περιοχή επηρεάστηκαν και άρχισαν να προκαλούν σεισμούς μικρής κλίμακας.»

«Το ρήγμα της Μαλάτειας είναι ένα από τα σημαντικά ρήγματα. Είναι το ρήγμα ακριβώς στους πρόποδες του δεύτερου μεγάλου σεισμού. Είναι ένα ρήγμα που θα επηρεάσει σοβαρά τη Μαλάτεια εάν σπάσει. Έχει μήκος 200 χιλιόμετρα και αποτελείται από 3 ρήγματα. Εάν καθένα από αυτά τα 3 τμήματα που αποτελούν το ρήγμα της Μαλάτεια σπάσει από μόνο του, μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,2. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το ρήγμα της Μαλάτεια δεν έχει σπάσει εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια. Θέλουμε ιδιαίτερα. για να βρούμε την περίοδο υποτροπής του σεισμού του ρήγματος. Προσπαθούμε να σκάψουμε τάφρους στα ρήγματα και να μάθουμε την ιστορία του».

Δρ. Ο Hasan Sözbilir είπε ότι υπήρξαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες μετασεισμοί στην περιοχή μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και είπε, «Υπάρχουν επίσης μικροί σεισμοί στο ρήγμα της Μαλάτεια. Διεξάγουμε μελέτες για να δούμε αν θα πάει σε αυτήν την κατάσταση πυροδότησης ή όχι. Το ρήγμα της Μαλάτεια είναι ένα ρήγμα που μπορεί να επηρεάσει και άλλα ρήγματα, είναι ένα ρήγμα στο βόρειο τμήμα του Βορρά.

Σχετικά Άρθρα