Πίεση στον Μπάιντεν: Σύμμαχοι ζητούν να δώσει έγκριση στην Ουκρανία για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους

Πίεση στον Μπάιντεν: Σύμμαχοι ζητούν να δώσει έγκριση στην Ουκρανία για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους

Υπό πίεση από συμμαχικές δυνάμεις του βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευσε η Δύση, χτυπώντας ρωσικό έδαφος. Αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα σηματοδότησαν ότι ήταν ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο, μετά από μήνες ανησυχίας για την κλιμάκωση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες», ειδικά για τις «μικρές χώρες» στην Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι «έχει έρθει η ώρα» τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία, για να τη στηρίξουν στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Ενώ η ουκρανική ηγεσία προτρέπει τις κυβερνήσεις, από το Βερολίνο μέχρι την Ουάσινγκτον, να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίζονται διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες για το αν θα πρέπει να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας, όπως η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Δανία υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της νόμιμης αυτοάμυνας εναντίον του εισβολέα, όμως άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η Δύση θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου είπε αυτήν την εβδομάδα ότι τα F-16 που η χώρα του σχεδιάζει να αρχίσει να στέλνει από εφέτος στην Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός των συνόρων της χώρας. Η Γερμανία έχει επίσης θέσει παρόμοιους περιορισμούς στη χρήση των βαρέων όπλων, όπως των αρμάτων μάχης Leopard.

«Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (…) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ομιλία του στην Πράγα, πριν από την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. «Όμως πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (…) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η στάση της Ουάσιγκτον για το θέμα θα «προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του πεδίου μάχης.

Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι παρόλο που η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή στην πολιτική μας».

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αποκρούσει μια ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η πόλη του Χάρκοβο έχει υποστεί εβδομάδες φονικών επιθέσεων, που συχνά εξαπολύει η Ρωσία από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η δήλωση του Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη, ακολούθησε πιο άμεσα σχόλια που έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, ο οποίος είπε ότι πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τη Δύση εναντίον στρατιωτικών τοποθεσιών στο ρωσικό έδαφος.

Ο Μακρόν έχει υποστηρίξει για αρκετό καιρό μια πιο άμεση επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας – αλλά και άλλοι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να αντιτίθενται την ιδέα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρέμεινε επιφυλακτικός δημοσίως, αλλά ένας εκπρόσωπος στο Βερολίνο είπε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο δικό του έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».

Η Ρωσία αντέδρασε με οργή στην προοπτική χρήσης δυτικών όπλων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.

«Στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν «μικρό έδαφος» και «πυκνό πληθυσμό».

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι η ευθύνη για τυχόν χτυπήματα εντός του εδάφους της χώρας του θα βαρύνει τους δυτικούς προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι σε μια τέτοια προοπτική. Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και κάλεσε τη Δύση να παράσχει περισσότερη αεράμυνα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει ορισμένα όπλα που προμήθευσε η Δύση για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, αν και το έκανε χωρίς χωρίς να το ανακοινώσει.

Σχετικά Άρθρα