Θοδωρής Ζαγοράκης στο libre: Είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την αποχώρησή μου

 Θοδωρής Ζαγοράκης στο libre: Είχα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την αποχώρησή μου

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, στη συνέντευξη που ακολουθεί περιγράφει τους λόγους που αποχώρησε από την ΝΔ, αλλά και τους λόγους που αποδέχτηκε την πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη να ενταχθεί στην λίστα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής.

Στη συνέντευξη στο libre, μιλά για την εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από 10 χρόνια, το λόμπινκγ και τα θέματα νεολαίας και αθλητισμού με τα οποία έχει ασχοληθεί.

Απαντά όμως με κατηγορηματικό τρόπο και για το έγκλημα των Τεμπών: «Όποιος φταίει πρέπει να πληρώσει,  δεν χωρούνε δικαιολογίες, ούτε εξισώσεις και  σχετικισμοί. Σεβασμός πάνω απ’ όλα στις οικογένειες των θυμάτων».

Συνέντευξη

Κύριε Ζαγοράκη, τελικά θα είστε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή ή τελικά δεν σας ήθελε ο Κ. Μητσοτάκης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και προσχωρήσατε στο ΠΑΣΟΚ;

Κ. Διαμαντόπουλε, τόσα χρόνια στα γήπεδα δε νομίζω να έδειξα ποτέ πως είμαι άνθρωπος που εξαρτώ τις επιλογές μου από το τι θέλουν και τι δεν θέλουν οι άλλοι. Η μετακίνησή μου στο ΠΑΣΟΚ ακολούθησε -και το τονίζω αυτό- την απολύτως συνειδητή απόφασή μου να αποχωρήσω από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας όταν, από κάποια στιγμή και μετά, εδώ και αρκετούς μήνες, ένιωθα πως δεν «χωράω» πια σ’ αυτήν. Πως δυσκολεύομαι να στηρίζω τις επιλογές και τις στάσεις της. Σε διάφορα θέματα. Επιλέγοντας, λοιπόν, να παραμείνω συνεπής στον εαυτό μου, ενημέρωσα έγκαιρα για την απόφασή μου, με απόλυτα θεσμικό τρόπο – και το τονίζω και αυτό, γιατί πολλά ακούστηκαν και από έγκριτους κατά τα άλλα δημοσιογράφους, χωρίς βέβαια να ζητηθεί ποτέ η δική μου εκδοχή.

Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη ακολούθησε αρκετά αργότερα. Και την αποδέχτηκα για δύο λόγους: ένα, γιατί έχοντας γνωρίσει τον Νίκο μέσα από τη συνεργασία μας στην Ευρωβουλή, τον εκτιμώ ως άνθρωπο και πολιτικό και πιστεύω στις δυνατότητές του και δύο, γιατί η διάθεσή μου να προσφέρω στον τόπο μου παραμένει δυνατή. Ο Νίκος μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω να παλεύω για τον τόπο μου, μέσα από έναν χώρο που νιώθω πως μπορώ, σήμερα, να υπηρετήσω καλύτερα, και γι’ αυτό τον ευχαριστώ.

Πότε ενταχθήκατε στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντάχθηκα και τυπικά στην τελευταία Ολομέλεια του Απριλίου. Αλλά επειδή καταλαβαίνω τον λόγο της ερώτησης, να ξεκαθαρίσω, εφόσον μου δίνετε την ευκαιρία, την πορεία της δικής μου υποψηφιότητας μου. Ανεξαρτητοποιήθηκα από την ομάδα του ΕΛΚ, πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου με το ΠΑΣΟΚ. Ενημέρωσα με επιστολή τον Πρόεδρο της Ομάδας του ΕΛΚ, καθώς και την Πρόεδρο του ΕΚ, όπως ορίζουν άλλωστε και οι εσωτερικοί κανονισμοί. Είχα ενημερώσει μέρες πριν τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο ΕΚ κ. Μεϊμαράκη για την απόφαση μου, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση και με εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού, όπου επιβεβαιώθηκε το τέλος της κοινής μας πορείας. Αυτά ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν.

Ήδη έχετε συμπληρώσει 10 χρόνια στην Ευρωβουλή. Από την εμπειρία σας, ποιος «κυβερνά» την Ευρώπη; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή οι μεγάλες εταιρείες μέσω του λόμπινγκ; Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο  ακόμη δεν έχει σημαίνοντα ρόλο.

Διαφωνώ με αυτήν την άποψη σχετικά με τον ρόλο του ΕΚ. Πάνω από το 90% της νομοθεσίας που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και το ΕΚ νομοθετεί ισότιμα με το Συμβούλιο σε αυτή τη διαδικασία. Ως Κοινοβούλιο έχουμε διαφοροποιηθεί κατ’ επανάληψη από την θέση των κυβερνήσεων και έχουμε μπλοκάρει οδηγίες και κανονισμούς με τους οποίους διαφωνήσαμε. Μπορεί αυτό πολλές φορές να μην είναι πρώτη είδηση, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται. Σχετικά με τον ρόλο του λόμπινγκ, νομίζω ότι έχει πάρει διαστάσεις στη συνείδηση του κόσμου που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Προφανώς, τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών ενίσχυσαν την δυσπιστία του κόσμου και είναι λογικό. Δεν είναι όμως και αντιπροσωπευτικό της κατάστασης που επικρατεί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα λόμπι δεν υπάρχουν, δεν είναι ισχυρά και δεν επιχειρούν συνεχώς να επηρεάζουν τις αποφάσεις. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστήμια, οργανώσεις και φορείς των κρατών μελών δίνουν μάχη για την προώθηση της δικής τους ατζέντας στην νομοθετική διαδικασία. Μέσα όμως από αυτόν τον συνεχή ανταγωνισμό θέσεων και προτάσεων η Ευρώπη έχει καταφέρει να προχωρήσει, να μεγαλώσει και να δυναμώσει προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Ποια είναι τα θέματα που έχετε αναδείξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα αυτά τα χρόνια;

Ο καθένας μας πρέπει να ξέρει ποιος είναι και να ασχολείται μ’ αυτά που γνωρίζει. Εγώ γνωρίζω καλά, όσοι λίγοι, το κομμάτι του αθλητισμού και, μέσω αυτού, της νεολαίας και με αυτά ασχολήθηκα και ανέδειξα. Σε διάφορες πτυχές τους, όπως η ανάπτυξη αθλητικών υποδομών, ο προ-αθλητικός έλεγχος των αθλητών, η αθλητική οικονομία, ο αθλητικός τουρισμός αλλά και πιλοτικά προγράμματα με στόχο τη δοκιμή νέων πρωτοβουλιών, οι οποίες μπορούν να μετεξελιχθούν αργότερα σε επίσημες πολιτικές και προγράμματα της ΕΕ. Όλα αυτά, μέσω τροπολογιών που κατέθεσα και που υλοποιήθηκαν, λαμβάνοντας έγκριση και σχετική χρηματοδότηση, προς όφελος χιλιάδων νέων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ως προς το κομμάτι της νεολαίας, συμμετείχα επανειλημμένα σε συζητήσεις της ολομέλειας, έχω καταθέσει εκθέσεις και ερωτήσεις με θέματα σχετικά με την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, την έξαρση περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, την αναβάθμιση του αθλητισμού στα σχολεία και πολλά άλλα.

Πριν από λίγο καιρό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε το “έγκλημα των Τεμπών”. Παρακολουθήσατε αυτή τη συζήτηση; Ποια είναι η άποψή σας για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης;

Το δυστύχημα στα Τέμπη συγκλόνισε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη και περιμένω και εγώ να χυθεί άπλετο φως σχετικά με τους υπαίτιους αυτής της τραγωδίας. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να είναι ευχαριστημένος καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτή την υπόθεση. Από σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, θα ήθελα τα κόμματα και ο πολιτικός κόσμος γενικότερα να μην ευτελίσουν άλλο την διαδικασία και μην αναλωθούν σε άσκοπες και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Όποιος φταίει πρέπει να πληρώσει,  δεν χωρούνε δικαιολογίες, ούτε εξισώσεις και  σχετικισμοί. Σεβασμός πάνω απ’ όλα στις οικογένειες των θυμάτων.

Σχετικά Άρθρα