Serial Killer πιάστηκε λίγο μετά το τελευταίο του ποστάρισμα στο TikTok

 Serial Killer πιάστηκε λίγο μετά το τελευταίο του ποστάρισμα στο TikTok

Το όνομα Χοσέ Χουράδο μπορεί να μην… λέει πολλά, αλλά το ψευδώνυμό του, Dinamita Montilla, σίγουρα είναι γνωστό στους χρήστες του Tik Tok.

Ο 63χρονος άνδρας, ο οποίος «κρυβόταν» πίσω από αυτό το παρατσούκλι, έχει επί του παρόντος πέντε εγκλήματα στο όνομά του, το τελευταίο από τα οποία συνέβη πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Το τελευταίο έγκλημα που διέπραξε ο Χουράντο ήταν με θύμα τον Νταβίδ, έναν 21χρονο φοιτητή υπολογιστών που έφυγε στις 29 Αυγούστου 2022 με κατεύθυνση μια αποθήκη που είχαν οι γονείς του, στην περιοχή του Λος Σιέγος της Ισπανίας και ετοιμαζόταν να μαζέψει χαρουπιές.

Είχε πάρει άδεια από τους ιδιοκτήτες των γειτονικών αγροκτημάτων για τη συλλογή των καρπών, δραστηριότητα που του επέτρεπε να καλύψει τα έξοδά του για να μην ζητήσει χρήματα από τους γονείς του. Ο Νταβίδ δεν επέστρεψε στο σπίτι…

Το ίδιο βράδυ, στις 29 Αυγούστου, η οικογένεια του βγήκε να τον αναζητήσει κοντά στο αγρόκτημα. Το επόμενο πρωί, βρέθηκε το σώμα του με δύο τραύματα από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Είναι γνωστό ότι όταν έφτασε στο οικόπεδο, γύρω στις επτά το απόγευμα, ο Νταβίδ συνάντησε έναν άνδρα οπλισμένο με κυνηγετικό όπλο δίπλα στην αποθήκη. Ένας ηλικιωμένος, που έμοιαζε «κακιασμένος», όπως έγραψε στο WhatsApp στον πατέρα του και στην παρέα των φίλων του. Ο Νταβίδ του έδωσε νερό και είχαν μια σύντομη συνομιλία.

Οι πράκτορες της Ομάδας Ανθρωποκτονιών της Μάλαγα εργάστηκαν με την ιδέα ότι αυτός ο μυστηριώδης άνδρας ήταν ο δολοφόνος του Νταβίδ. Για το λόγο αυτό επικοινώνησαν με τον σύλλογο κυνηγών και πήραν καταθέσεις από δεκάδες από αυτούς. Μίλησαν επίσης με τους ιδιοκτήτες όλων των ακινήτων στην περιοχή, αλλά κανείς δεν μπορούσε να δώσει κάποιο στοιχείο.

Η αστυνομία συνέλεξε αρκετά στοιχεία από το σημείο. Ανάμεσά τους, ένα δείγμα DNA από δύο άτομα στο φερμουάρ του σακιδίου του θύματος. Ένα από τα γενετικά προφίλ αντιστοιχούσε στον Νταβίδ. Το δεύτερο, σε άγνωστο άνδρα του οποίου το DNA δεν υπήρχε στη βάση δεδομένων. Ένα χρόνο μετά το έγκλημα, και αφού εξάντλησαν αρκετούς δρόμους έρευνας, οι πράκτορες επέστρεψαν σε αυτό το δείγμα.

Στο εργαστήριο κατάφεραν να εξατομικεύσουν το χρωμόσωμα Υ, το οποίο τους επέτρεψε να επικεντρωθούν στον πατρικό κλάδο του φορέα αυτού του άγνωστου ακόμα τότε γενετικού προφίλ. Όταν εισήχθη ξανά στη βάση δεδομένων, βρέθηκε ένα θετικό: ταίριαζε με αυτό ενός κατοίκου της Μάλαγα, αλλά όχι στο σύνολό του. Δηλαδή, ο ύποπτος ήταν συγγενής από την πλευρά του πατέρα του. Ωστόσο, όταν συμβουλεύτηκαν το πιστοποιητικό γέννησης, ανακάλυψαν ότι ο άνδρας είχε αλλάξει το επώνυμό του, οπότε έπρεπε να μάθουν το αρχικό του επίθετο: Χουράδο.

Από εκείνο το σημείο, οι ερευνητές έφτιαξαν το γενεαλογικό του δέντρο. Πήγαν στο ληξιαρχείο και πήγαν πίσω στο μέχρι το 1949. Μετά πήγαν στην Επισκοπή για να παραλάβουν τα έγγραφα της βάπτισης. Έτσι κατάφεραν να επιστρέψουν στο 1971.

Οι πράκτορες εξέτασαν όλα τα νέα δεδομένα και ένα νέο όνομα εμφανίστηκε μπροστά τους: ο Χοσέ Χουράδο Μοντίγια, 63 ετών, πιο γνωστός ως «El Titi» ή «Dinamita Montilla». Είχε εκτίσει ποινή για τέσσερις ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν στη Μάλαγα τη δεκαετία του 1980.

Ήταν καταδικασμένος σε κάθειρξη 123 χρόνων για τους τέσσερις φόνους, εκ των οποίων εξέτισε 28. Ήταν ένας από τους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου που ανέτρεψε το «δόγμα Parot».

Είχε αφεθεί ελεύθερος στις 13 Δεκεμβρίου 2013. Έφυγε από τη φυλακή Zuera στη Σαραγόσα όπως είχε μπει: με τζιν, σακάκι και σακίδιο. Του έδωσαν 16 ευρώ για να πάρει ταξί, 18 ευρώ για μεσημεριανό γεύμα και εισιτήρια τρένου για Μαδρίτη και Μάλαγα. Επέστρεψε στη γειτονιά της Μάλαγα όπου μεγάλωσε. Αλλά δεν είχε μείνει τίποτα εκεί. Πέρασε την πρώτη νύχτα στην πόλη κάτω από μια γέφυρα. Η οικογένειά του, του γύρισε την πλάτη μετά από τις καταδίκες, εκτός από τη μητέρα του, η οποία συνέχισε να του γράφει μέχρι τον θάνατό της το 2007.

Τον Νοέμβριο του 1985, πυροβόλησε και σκότωσε τον Φρανθίθκο Γκονθάλεθ, έναν 57χρονο που είχε πάει μια βόλτα γύρω από την αγροικία του. Θύμιζε πολύ τη δολοφονία του Νταβίδ, 37 χρόνια αργότερα. Ο Χουράδο Μοντίγια συνελήφθη στις 4 Μαΐου 1987.

Εκτός από τον φόνο του Γκονθάλεθ, κατηγορήθηκε για τον θάνατο δύο τουριστών, ενός Άγγλου και ενός Γερμανού που είχαν κατασκηνώσει κοντά στην περιοχή που διέμενε. Τα πτώματα τους βρέθηκαν με τραύματα από πυροβολισμούς και μαχαιριές. Στο σακίδιο του «El Titi» βρήκαν ένα ελβετικό μαχαίρι που, σύμφωνα με τους ανακριτές, ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στα εγκλήματα, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

Στις αποσκευές του εντόπισαν επίσης μερικά μπαλώματα ποδηλάτου, λαμπτήρες και μερικές μπαταρίες που τον έβαλαν στον τόπο ενός άλλου εγκλήματος που διαπράχθηκε εκείνες τις ημερομηνίες, του Αντόνιο Πανιάγουα, 46 ετών. Το ημιαπανθρακωμένο πτώμα του βρέθηκε στις 15 Μαρτίου 1987 σε εξοχική κατοικία. Στο σακίδιο του Χουράδο βρήκαν μερικά φυσίγγια σαν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία του Πανιάγουα.

Όταν βγήκε από την φυλακή δεν απασχόλησε την αστυνομία, μέχρι τη στιγμή που το DNA του βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος του 2022.

Η ζωή που έκανε στα πρώτα χρόνια της ελευθερίας του δεν είναι πολύ γνωστή, αλλά όσα έκανε από τον Φεβρουάριο του 2023 είναι γνωστά με πολλές λεπτομέρειες.

Οι ερευνητές από την ομάδα του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Μάλαγα εξεπλάγησαν όταν, αφού τον εντόπισαν, έκαναν μια πρώτη έρευνα σε στο Google και σε άλλες μηχανές αναζήτησης.

Ο Χουράδο ήταν πολύ ενεργός στο Tik Tok, όπου είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες βίντεο από τον Φεβρουάριο του 2023 με το ψευδώνυμο DinamitaJuradoMontilla. Όταν συνελήφθη είχε σχεδόν τέσσερις χιλιάδες followers.

Τα βίντεα στο γνωστό μέσω κοινωνικής δικτύωσης ήταν τοπία στα οποία προσέθετε μουσική. Άλλες φορές έκανε κριτικές για μέρη που επισκέφτηκε. Σε κάποιο βίντεο μιλούσε για τη ζωή του και μάλιστα έκανε αναφορές και στην φυλακή.

Ο λογαριασμός του στο Tik Tok χρησιμοποιήθηκε για να μπορέσουν οι ερευνητές να ακολουθήσουν τα ίχνη του υπόπτου σε όλη την Ισπανία. Όταν άνοιξε τον λογαριασμό του βρισκόταν στην επαρχία της Μάλαγα και από τότε ταξίδεψε στις επαρχίες της Σεβίλλης, του Αλικάντε, της Αλμερίας, της Γρανάδας, της Μούρθια, της Βαλένθια, της Βισκάγια, της Γκουιπούθκοα, της Μαδρίτης, της Μπανταχόθ… Ταξίδευε με λεωφορεία και τρένα και κοιμόταν σε φτηνά ξενοδοχεία ή πανσιόν ή ακόμα στην ύπαιθρο, σύμφωνα με όσα είπε στις δημοσιεύσεις του.

Η δραστηριότητα στο Tik Tok ήταν καθοριστική για τη σύλληψή του. Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 13 Μαΐου, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι βρισκόταν στην Εξτρεμαδούρα. Το έλεγε ο ίδιος σε βίντεο.

Τις μέρες πριν από τη σύλληψή του, ο Χουράδο δημοσίευσε δύο βίντεο που τον τοποθετούσαν στο σημείο. Το πρώτο ήταν στον ξενώνα όπου διέμενε δείχνοντας το δωμάτιο.

Στο δεύτερο βρισκόταν μέσα σε ένα μπαρ και διηγήθηκε μια συνάντηση με δύο κατοίκους της πόλης με τους οποίους μίλησε και οι οποίοι τον προσκάλεσαν σε φαγητό και ποτό σε ένα μέρος, που σε ευθεία γραμμή απείχε μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πορτογαλία.

Δεν υποψιαζόταν ότι η αστυνομία τον ακολουθούσε για αρκετό καιρό, όταν ένας οδηγός προσφέρθηκε να τον πάει λεωφορείο στο Αλμπουρκέκε. Δεν έφτασε ποτέ διότι η αστυνομία τον κράτησε στο μπαρ, λίγα λεπτά μετά το ποστάρισμα του τελευταίου βίντεο στο Tik Tok.

Πηγή: pride.gr

Σχετικά Άρθρα