Ακαθάριστα οικόπεδα: Πρόστιμα έως 54.000 ευρώ- Ποιοι κινδυνεύουν- “Πυρετός” στους ιδιοκτήτες με… παρενέργειες

 Ακαθάριστα οικόπεδα: Πρόστιμα έως 54.000 ευρώ- Ποιοι κινδυνεύουν- “Πυρετός” στους ιδιοκτήτες με… παρενέργειες

Με απόφαση του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Οι ιδιοκτήτες, πολλές φορές υπό το φόβο των προστίμων το… παρακάνουν, ξεριζώνοντας ακόμα και δέντρα από τις ιδιοκτησίες τους για να μην ασχοληθούν ξανά αργότερα με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών και έχει ως σκοπό να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα ως μέτρο προστασίας στην εξάπλωση φωτιάς.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου ΥΠ 790/27-5-2024 παρατείνεται η προθεσμία του τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020 (Α’ 27) ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στη σχετική πλατφόρμα που έχει τεθεί σε λειτουργία, των υπόχρεων της παρ. 3 του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020 ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους, από 31η Μαΐου 2024 σε 30η Ιουνίου 2024.

  • Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Επιπλέον, με την πλατφόρμα θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών ή κοντά σε αυτούς, οφείλουν να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, με κύριο στόχο την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς.

  • Επιπλέον επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τις ισχύουσες διατάξεις η κοπή κλαδιών που εξέχουν στο οδικό ή αγροτικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας την διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων, απορριμματοφόρων και οποιουδήποτε άλλου οχήματος.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία με την επιβολή προστίμων, καθώς τη χρέωση του κόστος καθαρισμού σε όποιες περιπτώσεις αυτός γίνει από τα συνεργία εκάστοτε δήμου.
  • Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες, πολλές φορές σύμφωνα με καταγγελίες υπό το φόβο των προστίμων ξεριζώνουν ακόμα και δέντρα από τις ιδιοκτησίες τους για να μην ασχοληθούν ξανά αργότερα με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος», Έμυ Κροκίδη, η οποία περιγράφει «μια εκστρατεία εξαφάνισης της αυτοφυούς βλάστησης από ορισμένους ασυνείδητους ιδιοκτήτες». Η κ. Κροκίδη, εξηγεί ότι, καθώς οι εγκύκλιοι που εστάλησαν στους ΟΤΑ δεν προβλέπουν πρόστιμα για την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης, «πό το κράτος του φόβου, ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση, που δεν διατηρήσουν καθαρά τα οικόπεδά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, προσλαμβάνουν συνεργεία καθαρισμού με …μπουλντόζες, οι οποίες ξεριζώνουν ότι υπάρχει στα οικόπεδά τους, από αγριελιές και σχίνα, μέχρι πευκάκια, ή, ότι άλλο φροντίζει η Φύση να βλαστήσει στον ταλαιπωρημένο τόπο μας. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τραγικό! Τα «ξυρισμένα» στην κυριολεξία οικόπεδα, πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και μετατρέπουν τον Οικισμό μας σε Κρανίου Τόπο».

Φυσικά ο παντζουρλισμός για τους καθαρισμούς των οικοπέδων έχει αυξήσει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάσει και τις τιμές των συνεργείων ή και των εργατών που τους αναλαμβάνουν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εφόσον τα ακίνητα βρίσκονται εντός σχεδίου περιοχών και, εντός οικισμού ή και εκτός σχεδίου περιοχών με κτίσματα ανεγερθέντα βάσει οικοδομικής άδειας, για την εφαρμογή των ζωνών προστασίας, η κοπή δέντρων διενεργείται με έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Σχετικά Άρθρα