Turkaegean: Η Άγκυρα διαφημίζει την εβδομάδα τουρκικής κουζίνας και στην Αθήνα
Στα… Turkaegean φαγητά ήταν αφιερωμένη η φετινή εβδομάδα τουρκικής κουζίνας που πραγματοποιήθηκε από 21 έως τις 27 Μαΐου και με εκδήλωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.
Γιορτάστε τις Turkaegean λιχουδιές, όπου τα φρέσκα λαχανικά και τα βιώσιμα τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο. Γευτείτε την παράδοση από το αγρόκτημα στο τραπέζι, ενώ απολαμβάνετε τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο» είναι το μήνυμα που συνοδεύει το ανάλογο βίντεο από τον τουρκικό Οργανισμό Τουρισμού.
Dive into Turkish Cuisine Week from May 21st to 27th, 2024! Celebrate Turkaegean delicacies, where fresh vegetables and sustainable foods take centre stage. Taste the flavours of the farm-to-table tradition, all while soaking up the sun, sea, and sand. #TurkishCuisineWeek pic.twitter.com/JyYif60U4E
— Go Türkiye (@GoTurkiye) May 22, 2024
Μάλιστα, την Τρίτη 28/5 γιορτάστηκε και στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα όπου οι καλεσμένοι πήγαν για να γευτούν τους μεζέδες αυτούς.
Η εβδομάδα τουρκικής κουζίνας, η οποία γιορτάστηκε φέτος για τρίτη χρονιά και είναι μια εκδήλωση που επιβλέπει δίνοντας το παρών κάθε χρόνο η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ, είχε διάφορες νόστιμες, υγιεινές, παραδοσιακές συνταγές της βιώσιμης τουρκικής κουζίνας, που εκτελούνται χωρίς να παράγουν απόβλητα (zero waste) και αναδείχθηκαν στο πλαίσιο διάφορων δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
«Αρχαία και βιώσιμη τουρκική κουζίνα, για άλλη μια φορά στην παγκόσμια σκηνή! Διαμορφωμένη πάνω από χίλια χρόνια, η τουρκική κουζίνα παρουσιάζει τις ιδιαίτερες και ποικίλες γεύσεις της στον κόσμο κατά την εβδομάδα τουρκικής κουζίνας, 21-27 Μαΐου. Η εβδομάδα τουρκικής κουζίνας παρουσιάζει την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της Τουρκίας σε ένα ευρύ κοινό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέσω των αντιπροσωπειών της Τουρκίας. Αυτή η σημαντική επταήμερη εκδήλωση περιλαμβάνει μοναδικές συνταγές από τη διαχρονική τουρκική κουζίνα, ενώ αναδεικνύει τη βιωσιμότητα μιας πανάρχαιας γαστρονομικής παράδοσης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Και συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση: «Ένα πανέμορφο τοπίο πράσινου και γαλάζιου, η ακτή του Αιγαίου της Τουρκίας τραβάει την προσοχή με το μαγευτικό τοπίο και την βαθιά ριζωμένη ιστορία της, καθώς και την κουλτούρα της υγιεινής διατροφής. Το 2010, η UNESCO αναγνώρισε τη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας και αυτές οι παράκτιες περιοχές φημίζονται για τα λαχανικά όπως αγκινάρες και άνθη κολοκυθιών, καθώς και τοπικά βότανα και άφθονα θαλασσινά. Η περιοχή του Αιγαίου είναι επίσης, γνωστή για τα αιωνόβια ελαιόδεντρα και τα ελαιόλαδα, το μυστικό της μακροζωίας».
Και στην Αθήνα
Το πρακτορείο Αναντολού αναφέρθηκε στην εκδήλωση που έγινε στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνας.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:Μια γεύση από Tουρκία μεταφέρθηκε στην Ελλάδα καθώς η πρωτεύουσα της Αθήνας φιλοξένησε μια γαστρονομική εκδήλωση την Τρίτη το βράδυ στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας.
Οι επισκέπτες απόλαυσαν ένα πλούσιο μενού με παραδοσιακά τουρκικά πιάτα από την περιοχή του δυτικού Αιγαίου της Τουρκίας στην ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε η Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.
Ο Τούρκος πρέσβης Cagatay Erciyes είπε ότι η εκδήλωση στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της τουρκικής κουζίνας και να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να απολαύσουν τη μεσογειακή κουζίνα που θεωρείται από τις πιο υγιεινές στον κόσμο.
Κορυφαία στο μενού ήταν η σούπα Tarhana, γεμιστές πράσινες πιπεριές, μπιφτέκια λαχανικών, gözleme, guvec γαρίδας (κατσαρόλα), κοφτέ Izmir και πουτίγκα από σύκο.
Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων ήταν ξένοι διπλωμάτες, αξιωματούχοι του ελληνικού κράτους και δημοσιογράφοι.