Η Βόρεια Κορέα έστειλε μπαλόνια με περιττώματα και σκουπίδια στη Νότια Κορέα

 Η Βόρεια Κορέα έστειλε μπαλόνια με περιττώματα και σκουπίδια στη Νότια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι πραγματοποίησε την απειλή της να στείλει μπαλόνια με περιττώματα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας εντόπισε νωρίς την Τετάρτη περίπου 90 μπαλόνια, ορισμένα από τα οποία μετέφεραν προφανώς προπαγανδιστικά φυλλάδια και άλλα αντικείμενα, τα οποία ήταν διασκορπισμένα σε δύο συνοριακές επαρχίες της Νότιας Κορέας.

«Αναφέρθηκε ότι ορισμένα από τα μπαλόνια που έπεσαν είχαν κρεμασμένα σε σακούλες λύματα, τα οποία αν και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, εικάζεται ότι ήταν περιττώματα λόγω του σκούρου χρώματος και της οσμής τους», ανέφερε το Yonhap.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε «tit for tat action» αφού ένας διακεκριμένος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτόξευσε μπαλόνια που μετέφεραν φυλλάδια κατά της Βόρειας Κορέας και USB flash drives γεμάτα με περιεχόμενο νοτιοκορεατικής ποπ κουλτούρας στο Βορρά.

«Σωροί από σκουπίδια και βρωμιά θα διασκορπιστούν σύντομα στις συνοριακές περιοχές και στο εσωτερικό της Κορέας και θα βιώσουν άμεσα πόση προσπάθεια απαιτείται για την απομάκρυνσή τους», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ Ιλ, υφυπουργός εθνικής άμυνας της Βόρειας Κορέας, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Νωρίς την Τετάρτη, ειδοποιήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων προειδοποίησαν ορισμένους κατοίκους της Νότιας Κορέας σε παραμεθόριες επαρχίες να απέχουν από υπαίθριες δραστηριότητες λόγω άγνωστων αντικειμένων που κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα. Η ειδοποίηση, η οποία δεν αναφερόταν σε περιττώματα, συμβούλευε τους κατοίκους να επικοινωνήσουν με την τοπική τους κυβέρνηση εάν βρουν κάποιο από τα αντικείμενα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα στέλνει μπαλόνια με περιττώματα στο Νότο. Το 2016, κάτοικοι της Νότιας Κορέας κοντά στα σύνορα ανέφεραν ότι βρήκαν μπαλόνια που περιείχαν αποτσίγαρα, compact discs και χρησιμοποιημένο χαρτί τουαλέτας, μεταξύ άλλων.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για τους Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές που μεταφέρουν με αερόστατο υλικό κατά της Πιονγκγιάνγκ και άλλα αντικείμενα στον Βορρά. Τα φυλλάδια συχνά επικρίνουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βόρειας Κορέας ή διακωμωδούν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και μερικές φορές συσκευάζονται με αντικείμενα αξίας, όπως χαρτονομίσματα δολαρίων ή USB flash drives.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Παρκ Σανγκ-Χακ, ένας Βορειοκορεάτης αποστάτης και ανοιχτός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστειλε περίπου 20 μεγάλα μπαλόνια στον Βορρά. Ήταν η πρώτη εκτόξευση του Παρκ από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας ακύρωσε νόμο που απαγόρευε τέτοιες εκτοξεύσεις.

Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας επικαλέστηκαν λόγους εθνικής ασφάλειας για να απαγορεύσουν ή να θέσουν εκτός νόμου τις εκτοξεύσεις. Το 2014, βορειοκορεάτες συνοριοφύλακες προσπάθησαν να καταρρίψουν ορισμένα από τα μπαλόνια, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών με τον Νότο.

Σχετικά Άρθρα