Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τον προσβλητικό χαρακτηρισμό για τους ομοφυλόφιλους

 Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τον προσβλητικό χαρακτηρισμό για τους ομοφυλόφιλους

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση ενός προσβλητικού χαρακτηρισμού κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με επισκόπους σχετικά με την αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών στα ιεροδιδασκαλεία, λέγοντας ότι «δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους». Η συγγνώμη ακολούθησε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, ο 87χρονος ποντίφικας είχε πει ότι σε ορισμένα ιεροδιδασκαλεία υπάρχουν «αρκετοί» (ομοφυλόφιλοι).

Ο Ματέο Μπρούνι, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Βατικανού, δήλωσε ότι ο Φραγκίσκος έμαθε για τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και «ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση του όρου, που αναφέρθηκε από άλλους».

Η συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνέλευσης της ιταλικής διάσκεψης των επισκόπων (CEI), η οποία φέρεται να είχε ως στόχο να εξετάσει το ζήτημα του κατά πόσον οι ομοφυλόφιλοι άνδρες θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στα καθολικά σεμινάρια, όπου εκπαιδεύονται οι ιερείς.

Όταν ένας από τους επισκόπους ρώτησε τον Φραγκίσκο τι πρέπει να κάνει, ο Πάπας φέρεται να επανέλαβε την αντίθεσή του στην αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών, λέγοντας ότι ενώ είναι σημαντικό να αγκαλιάζονται όλοι, είναι πιθανό ότι ένα ομοφυλόφιλο άτομο να ζει διπλή ζωή. Στη συνέχεια φέρεται να χρησιμοποίησε την προσβλητική λέξη.

Η ιστορία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ιστοσελίδα πολιτικού κουτσομπολιού Dagospia, προτού καλυφθεί από τις ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, καθώς και από το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Σχετικά Άρθρα