Οι αεροδιακομιδές μικρών ασθενών αναδεικνύουν την έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα Περιφερειακά Νοσοκομεία

 Οι αεροδιακομιδές μικρών ασθενών αναδεικνύουν την έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα Περιφερειακά Νοσοκομεία

Άλλο ένα έκτακτο και επείγον περιστατικό παιδιατρικού ασθενή που μεταφέρθηκε από Νοσοκομείο της περιφέρειας, με αεροδιακομιδή, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αναδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα Περιφερειακά Νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, στις 25 Μαΐου 2024, στις 10 το βράδυ, μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή 7χρονο αγόρι, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με σοβαρό τραυματισμό που προκλήθηκε από πτώση από ποδήλατο.

Η  διακομιδή του παιδιού στην Αττική έγινε επειδή στην Ήπειρο δεν λειτουργεί ΜΕΘ Παίδων, παρότι διαθέτει τις εγκαταστάσεις το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Το θετικό νέο είναι πως το παιδί, ευτυχώς, είναι καλά και αναμένεται να βγει σήμερα, Δευτέρα 27/5, από τη ΜΕΘ και να συνεχίσει τη νοσηλεία του σε κλινική του νοσοκομείου.

«Άλλη μία, όμως, αεροδιακομιδή παιδιού που αναδεικνύει τη διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα περιφερειακά νοσοκομεία με μεγάλη επικινδυνότητα για τα παιδιά και πολλά έξοδα για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους. Έχουμε τραγικά συμβάντα με παιδιά που διακομίζονται», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Πού υπάρχουν ΜΕΘ Παίδων στην Ελλάδα

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ΜΕΘ Παίδων έχουμε:

·         στην Αττική: στα τρία παιδιατρικά και στο Νοσοκομείο Αττικόν,

·         στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: 8 κλίνες που εξυπηρετούν όλη τη Βόρεια Ελλάδα,  

·         στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης,

·         στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και

·         στο στάδιο της υλοποίησης είναι η ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία ακόμη δεν λειτουργεί.

«Θα πρέπει σε όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας να αναπτυχθούν ΜΕΘ Παίδων, καθώς συχνά απαιτούνται διακομιδές παιδιών σε μεγάλες αποστάσεις και οπωσδήποτε να ενισχυθούν με προσωπικό οι ανεπτυγμένες ΜΕΘ Παίδων, που βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα