Όταν οι βιομήχανοι μιλούν “πολιτικά” για την άβουλη ΕΕ της φον ντερ Λάϊεν και την ακρίβεια…
Δεν μας έχουν συνηθίσει οι βιομήχανοι σε “πολιτικές” παρεμβάσεις και δη με κοινωνικό πρόσημο. Κατά το παρελθόν, για παράδειγμα, ο ΣΕΒ είχε πρωταγωνιστήσει σε πιέσεις για πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και στάθηκε απέναντι στις αυξήσεις μισθών. Εσχάτως, ωστόσο, χωρίς να μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως άλλαξε άρδην η φιλοσοφία του εγχώριου επιχειρειών, διαπιστώνεται μία κάποια στροφή.
Το σήμα έδωσε ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης, επικεφαλής μιας ιστορικής βιομηχανίας του κλάδου, που ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ζήτησε την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα- αίτημα επίμονο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) τους τελευταίους μήνες- για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Ο κ. Γιώτης, μάλιστα, επιχείρησε να αφοπλίσει το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι μειώσεις δεν θα φτάσουν τελικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ: εγγυήθηκε προσωπικά (και ως κλάδος) πως οι τιμές θα μειωθούν από τον τιμοκατάλογο μέχρι την τσέπη του καταναλωτή και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και εν μέρει της Γαλλίας όπου, όπως είπε, το εγχείρημα πέτυχε.
Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και επισήμανε πως η απώλεια εσόδων θα αποσταθεροποιήσει τον προϋπολογισμό, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε (Action24) ότι ο κ. Γιώτης δεν διαθέτει τα στοιχεία που γνωρίζει η κυβέρνηση και είπε πως δεν απέδωσε το σχετικό μέτρο σε άλλες χώρες. Η παρέμβαση των βιομηχανιών τροφίμων, πάντως, συμβαδίζει με το ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που καταγράφεται ως το μείζον θέμα ανησυχίας σε όλες τις δημοσκοπήσεις και, ως φαίνεται, δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς από τα κυβερνητικά μέτρα και τα πρόστιμα. Η επιστολή δε του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν για την ασυδοσία των πολυεθνικών, παρότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (για ένα πρόβλημα που έχει όντως και ευρωπαϊκές διαστάσεις) δεν μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε λογικό βάθος χρόνου. Η ΕΕ είναι δυσκίνητη με βαθιά γραφειοκρατία, ως γνωστόν.
Προς επίρρωση των παραπάνω ήρθε η παρέμβαση και της ηγεσίας του ΣΕΒ δια των Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και Ευάγγελου Μυτιληναίου στην ημερίδα που οργάνωσε η “Καθημερινή”. Εξόχως πολιτικές οι παρεμβάσεις του, ως προς την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών και την Ευρώπη που αλλάζει, οι δε τόνοι που χρησιμοποίησαν θα έλεγε κανείς ότι ήταν πολύ πιο έντονοι ακόμα και από την ρητορική κάποιων κομμάτων.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε: «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι σ’ έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, πασχίζει να βρει το δρόμο της. Στη σημερινή πραγματικότητα, χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή επανεκκίνηση, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ανεξάρτητη, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αυτά που χρειάζονται στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Θεωρούμε σημαντικό, αυτό το μήνυμα να μην χαθεί σ’ αυτή την εκλογική χρονιά που θα επιλέξουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για το υπόλοιπο της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Αυτή είναι και η έννοια της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΒ, με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».
Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι: «Αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε ζήσει ποτέ. Τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζεται από την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και ομάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι απειλητικό όσο δεν υπήρξε ποτέ τις πολλές τελευταίες δεκαετίες. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνονται λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος. Επειδή λοιπόν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, ο ΣΕΒ αποφάσισε να κάνει αυτή την εκδήλωση για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουμε έναν άλλο τόνο, ουσίας, σ’ αυτή την εκλογική μάχη, η οποία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική, υπό την έννοια ότι πολλά συμφέροντα της χώρας μας διακυβεύονται μαζί με τα συμφέροντα της Ευρώπης.»
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υποστήριξε ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε λόγο για τη χειρότερη Κομισιόν που υπήρξε ποτέ, η φον ντερ Λάιεν είχε ως μόνο θέμα την πράσινη μετάβαση αλλά τα έκανε μαντάρα, ενώ τώρα στο νέο της πρόγραμμα προτάσσει άμυνα και ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα. Αν μη τι άλλο δεν περνούν απαρατήρητες οι παρεμβάσεις αυτές. Αποδεικνύουν, δε, ότι κάποιοι στην Αθήνα έχουν μελετήσει τις εκθέσεις του Ενρίκο Λέτα και του Μάριο Ντράγκι, σε αντίθεση με κυβέρνηση, κόμματα και υποψήφιους ευρωβουλευτές που περί άλλα τυρβάζουν…