Ρεπορτάζ/Νησιά: Εικόνα εγκατάλειψης στα κέντρα υγείας- Υποστελέχωση και αγωνία ενόψει τουριστικής περιόδου

 Ρεπορτάζ/Νησιά: Εικόνα εγκατάλειψης στα κέντρα υγείας-  Υποστελέχωση και αγωνία ενόψει τουριστικής περιόδου

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν γιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, λόγω των υπερβολικών οικονομικών απαιτήσεων από τους ιδιοκτήτες κατοικιών –αν και αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα– έφερε πάλι στην επιφάνεια ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί στην περιφέρεια, αλλά και μία από τις βασικές αιτίες υποστελέχωσης των δομών υγείας των νησιών μας –και όχι μόνο– και τον κυριότερο λόγο που αποβαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού στην περιφέρεια της χώρας.

Ειδικότερα, το θέμα ήρθε ξανά στη δημόσια συζήτηση μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μετά από ενημέρωση που είχε για το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι γιατροί που μετακινούνται από την 5η ΥΠΕ στη Σκιάθο, καθώς το ενοίκιο που καλούνται να καταβάλουν είναι 2.500 ευρώ τον μήνα (δηλαδή περίπου 100 ευρώ την ημέρα), επειδή αυτές είναι οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών των κατοικιών.

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτό συμβαίνει σε όλα τα νησιά

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, το ζήτημα δεν θα έπρεπε να προκαλεί ΤΩΡΑ έκπληξη, με τη δημοσιοποίηση της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Σκιάθου από την άρνηση γιατρών, να υπηρετήσουν στο νησί, επειδή τα ενοίκια των σπιτιών είναι ακριβά, καθώς είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα νησιά μας, και πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα για το οποίο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια.

«Τι λέμε εμείς τόσον καιρό; Γιατί εκπλήσσονται κάποιοι με το ύψος του ενοικίου  ενός σπιτιού σε ένα νησί, όπως η Σκιάθος όταν άκουσαν για 2.500 ευρώ τον μήνα;» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Πόσο πίστευαν ότι είναι το ενοίκιο για ένα μήνα σε κάθε νησί, το καλοκαίρι, όταν τα σπίτια ενοικιάζονται με την ημέρα και  κοστίζουν 80 με 100 ευρώ; Φυσικά, οι τιμές δεν είναι οι ίδιες όταν νοικιάζεις με το έτος, αλλά και πάλι πολύ ακριβά σε σχέση με τους μισθούς που λαμβάνουμε. Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών προσπαθούν με μετακινήσεις να καλύπτουν τα κενά αλλά υπάρχει απροθυμία λόγω έλλειψης κινήτρων.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν οι θέσεις υγειονομικών στα νησιά μας με αυτούς τους μισθούς.
Με 1.850 ευρώ που είναι ο μισθός για τον γιατρό, με 800 ευρώ για τον νοσηλευτή ή τον διασώστη, δεν βρίσκεται υγειονομικό προσωπικό για τα νησιά».

Με τα σημερινά δεδομένα των μισθώσεων, ο μισθός που παίρνουν οι υγειονομικοί δεν καλύπτει ούτε το ενοίκιο του σπιτιού. Οι τοπικοί φορείς δεν έχουν δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον για να επιλυθεί το ζήτημα και δεν παρέχουν τα απαιτούμενα κίνητρα να προσελκύσουν υγειονομικό προσωπικό στην περιοχή τους, αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων, επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος και θέτει το εύλογο ερώτημα: «Γιατί ένας γιατρός από την Αττική ή τη Θεσσαλονίκη να πάει στο νοσοκομείο Σαντορίνης ή σε άλλο νησί να δουλέψει και να μην πάει στην Κύπρο; Αεροπλάνο χρειάζεται για να επισκεφθεί το σπίτι του και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Μόνο που στην Κύπρο, ο γιατρός λαμβάνει 80.000 ευρώ μισθό τον χρόνο και ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ μισθό   τον χρόνο. Ταυτόχρονα, του παρέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις. Γιατί, λοιπόν, να επιλέξει να μείνει εδώ;»

«Στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο, όταν ένας ασθενής, έκτακτο περιστατικό,  χρειάζεται ακτινογραφία πρέπει να πάει σε ιδιωτικό κέντρο και να τη χρυσοπληρώσει,  50 ευρώ για μια απλή ακτινογραφία», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος και δίνει επιγραμματικά την απογοητευτική εικόνα των υγειονομικών δομών στα νησιά.

Ενδεικτικά, η κατάσταση σήμερα στις δομές Υγείας των νησιών μας

Νοσοκομείο Νάξου

Δεν λειτουργεί το διαγνωστικό τμήμα και ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί 1 ακτινολόγος με μετακίνηση και θέλει να φύγει και αυτός.

Λειτουργεί το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα 15 ημέρες τον μήνα. Τις υπόλοιπες παραμένει κλειστό. Υπηρετεί 1 Χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος. Γίνονται μαστογραφίες και η  διάγνωση γίνεται σε άλλο νοσοκομείο.  Έχουν μόνο 1  μόνιμο γυναικολόγο και 1 με μετακίνηση.

Νοσοκομείο Σαντορίνης

Το νοσοκομείο είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας και συχνά αποθεώνεται το καθεστώς λειτουργίας του. Και, όμως,  αργοπεθαίνει

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας μικροβιολόγος, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος με μετακίνηση, 1 παιδίατρος, κανένας νευρολόγος. Ένας   υπήρχε και έφυγε.

Κέντρο Υγείας Τήνου

Το Κέντρο λειτουργεί χωρίς παθολόγο. Υπηρετούν μόνον δύο γιατροί: 1 παιδίατρος και 1 μικροβιολόγος. Παθολογικά περιστατικά τα βλέπει η παιδίατρος.

Έρχεται με μετακίνηση 1 ορθοπεδικός με μπλοκάκι βλέπει τακτικά περιστατικά. Για τα έκτακτα, πληρώνεται από τους ασθενείς!!!

Ασθενοφόρο υπάρχει ένα τη βάρδια, όπως και στα άλλα νησιά. Σε λιγοστές βάρδιες υπάρχει δεύτερο. Πού είναι τα δύο που δεσμεύτηκαν πέρυσι;

Νοσοκομείο Σύρου

Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Στα επείγοντα, κανένας γιατρός από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις. Υπηρετεί μόνον ένας Γενικός Ιατρός.
Στην παθολογική κλινική, από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις παθολόγων, έχουν απομείνει 2 και 1 με παράταση. καρδιολόγων υπηρετεί 1 και ακόμη 1 σε παράταση. Συνεπικουρεί και 1 καρδιολόγος της ΜΑΦ. Από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις αναισθησιολόγων, υπηρετούν 2 και βοηθάει και η Διευθύντρια της ΜΑΦ. Έτσι υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Δεν υπηρετεί κανείς ψυχίατρος, κανείς νευρολόγος. Από τις 3 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις νεφρολόγων, υπηρετεί 1 και 1 σε παράταση

Κέντρο Υγείας Αμοργού

1 καρδιολόγος και 4 νοσηλεύτριες. Μόνο αυτοί σε όλο το νησί.

Κέντρο Υγείας Ίου

Έχει γιατρούς αλλά δεν έχει νοσηλευτές και διασώστες. Υπηρετούν μόνο 2 νοσηλευτές και 3 διασώστες. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενοφόρο.

Κέντρο Υγείας Μήλου

Έχει 4 γενικούς ιατρούς και 1 ορθοπεδικό. Δεν έχουν παιδίατρο. Δεν έχουν καρδιολόγο. Έχουν μόνο 6 νοσηλευτές δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Έχουν 3 διασώστες και υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Κέντρο Υγείας Άνδρου

Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 ακτινολόγος, 1 παθολόγος. Υπηρετούν μόνο 5 νοσηλεύτριες. Δεν υπηρετεί μικροβιολόγος.

Νοσοκομείο Κέρκυρας

Λειτουργεί με 2 παθολόγους στην παθολογική κλινική. Μεγάλο ζήτημα υπάρχει τελευταία με το ογκολογικό τμήμα, που λειτουργούσε και στο παλαιό νοσοκομείο πριν  το έτος 2010. Απεβίωσε η μοναδική ογκολόγος και έμεινε το ογκολογικό τμήμα μόνο με μια παθολόγο που συνεπικουρεί. Μετακινείται ογκολόγος από άλλα νοσοκομεία.

Όμως, υπάρχουν κενές ημέρες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει το σωματείο, την απίστευτη ταλαιπωρία και τα έξοδα των ασθενών με καρκίνο να αναζητούν εκτός νησιού σε άλλα νοσοκομεία της χώρας τη θεραπεία τους.

Νοσοκομείο Κυθήρων

Λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς μικροβιολόγο, με 1 χειρουργό, 1 παιδίατρο, 1 καρδιολόγο.

Νοσοκομείο Κω

Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, υπηρετεί 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος.

Νοσοκομείο Λευκάδας

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μαιών και τεχνολόγων. Υπάρχουν επίσης προβλήματα με τους γιατρούς στον χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν δύο χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι, 1 αναισθησιολόγος και 1 με μπλοκάκι. Γίνονται  μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί και τα περιστατικά του νοσοκομείου Πρέβεζας, λόγω σοβαρότατων ελλείψεων ιατρών που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις παθολόγων. Από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις, υπηρετεί 1, ακόμη 1 με μπλοκάκι και 1 με μετακίνηση. Αναισθησιολόγοι: από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις, υπηρετεί μόνο 1.

Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις Ψυχιάτρων και Παιδοψυχιάτρων, δεν υπηρετεί κανένας.

Κέντρο Υγείας Σκιάθου

Έχει ξεμείνει με 2 ειδικευμένους γιατρούς, που κάνουν εφημερίες και 2 Αγροτικούς για 60.000 πληθυσμό το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχει ασφάλεια στις εφημερίες. Όταν χρειασθεί διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, στο Κέντρο Υγείας για πολλές ώρες δεν θα καλύπτεται από γιατρό. Πώς θα εξετάζονται οι ασθενείς το πρωί, ποιος θα κάνει συνταγογράφηση, ποιος θα εκδίδει  πιστοποιητικά υγείας, τα οποία για να εκδοθούν χρειάζεται η ακτινογραφία να διαγνωσθεί από το νοσοκομείο Βόλου και κάνει 10 ημέρες;

Σχετικά Άρθρα