Μητσοτάκης: Το δημογραφικό συνιστά εθνικό πρόβλημα – Η κυβέρνηση “αγκαλιάζει” τις νέες οικογένειες

Μητσοτάκης: Το δημογραφικό συνιστά εθνικό πρόβλημα – Η κυβέρνηση “αγκαλιάζει” τις νέες οικογένειες

 Τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας και ειδικότερα των νέων οικογενειών που έχουν ήδη ένα παιδί και θέλουν να πάνε στο δεύτερο προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα» που διεξάγεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας» με τον ίδιο να επιλέγει ως πιο ουσιαστικό μέτρο τη στήριξη της οικογένειας για να γίνει πιο εύκολη η απόκτηση ενός παιδιού.

«Η κυβέρνηση “αγκαλιάζει” τις νέες οικογένειες και τις στηρίζει οικονομικά», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «το φαινόμενο του δημογραφικού είναι σύνθετο και υπάρχει σημαντική διάσταση και στην Ελλάδα. Δεν αφορά μόνο το πόσα παιδιά κάνουμε, χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά, για να διατηρήσουμε τον πληθυσμό. Όμως επηρεάζει την πληθυσμιακή διαστρωμάτωση, καθώς ο πληθυσμός γερνά».

Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να αγνοούμε και αυτή τη διάσταση. Τα παιδιά που θα βγουν στην οικονομική διαδικασία θα έχουν αποτελέσματα μετά από 20 έτη, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο άμεσο πρόβλημα».

«Να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και την εργαζόμενη μητέρα», ήταν το απόσταγμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού που αναφορικά με το δημογραφικό στάθηκε αρκετά και στη γήρανση του πληθυσμού, την «ενεργό γήρανση» που αποτελεί «άμεσο πρόβλημα», όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση η αναδιάταξη όλων των πολιτικών μας, προκειμένου να στηριχθούν οι νέες οικογένειες, είναι πρώτη προτεραιότητα. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση μόλις προσφάτως αύξησε το επίδομα γέννας στα 2.400 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το 2023 και υπογράμμισε τόσο την εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτήρισε, επιτυχία του προγράμματος «Στέγη μου», όσο και τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

«Το φαινόμενο του δημογραφικού είναι σύνθετο και υπάρχει σημαντική διάσταση και στην Ελλάδα. Δεν αφορά μόνο το πόσα παιδιά κάνουμε, χρειαζόμαστε 2,1 παιδιά μ.ο. για να διατηρήσουμε τον πληθυσμό. Όμως επηρεάζει την πληθυσμιακή διαστρωμάτωση, καθώς ο πληθυσμός γερνά.

Είναι λάθος να αγνοούμε και αυτή τη διάσταση. Τα παιδιά που θα βγουν στην οικονομική διαδικασία θα έχουν αποτελέσματα μετά από 20 έτη, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο άμεσο πρόβλημα.

Είναι και κοινωνικό πρόβλημα το δημογραφικό και οικονομικό. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε και το υπουργείο Οικογένειας. Να δώσω ένα παράδειγμα, όπως το ολοήμερο σχολείο που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικογένειας αλλά αλληλεπιδρά. Έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων και δεν ξεκινάμε από το μηδέν.

Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό «εργαλείο» αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά και να δούμε τις δικές μας ιδιαιτερότητες.

Έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας» με τον ίδιο να επιλέγει ως πιο ουσιαστικό μέτρο τη στήριξη της οικογένειας για να γίνει πιο εύκολη η απόκτηση ενός παιδιού.

Να στηρίξουμε τη νέα οικογένεια με κίνητρα. Οι γενιές που κάνουν τώρα οικογένεια έχουν περάσει την κρίση και η αναδιάταξη των πολιτικών μας είναι προτεραιότητα, για να στηρίξουμε τη νέα οικογένεια. Όπως το επίδομα γέννας, που το αυξήσαμε αναδρομικά στα 2.400 ευρώ, περισσότερα φορολογικά κίνητρα, στέγη, που είναι και ευρύτερο ζήτημα. Το πρόγραμμα «Στέγη μου» έχει μεγάλη επιτυχία και θέλω να συγχαρώ τη Eurobank για τη βοήθεια.

Εκεί εστιάζουμε και υπάρχουν κι αυτοί που δεν θέλουν να κάνουν οικογένεια, οπότε εστιάζουμε σε αυτούς που έχουν οικογένεια. Στις οικογένειες που έχουν ένα παιδί και θέλουν να πάνε στο δεύτερο κ.ο.κ. Να δώσουμε κίνητρα υποστήριξης στις επιχειρήσεις σε όσους έχουν οικογένεια, π.χ. Την κάλυψη παιδιάτρου. Δεν γίνεται επίσης το παιδικό γάλα να πωλείται τόσο ακριβά, αλλά δεν υπάρχει μια μαγική λύση.

Να στηρίξουμε την εργαζόμενη μητέρα, γιατί η μητέρα και η γυναίκα είναι δική της απόφαση. Επομένως, το να αισθάνεται ασφάλεια η γυναίκα, όπως επίσης και το πλεονέκτημα του παππού και της γιαγιάς που δεν έχουν άλλες χώρες. Μεγάλη σημασία έχουν και οι παιδικοί σταθμοί και το ολοήμερο σχολείο, αλλά και το κόστος της στέγης είναι κρίσιμη παράμετρος.

Η άλλη όψη αφορά την ενεργό γήρανση. Ήταν σημαντική η μεταρρύθμιση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, που σημαίνει δυνατότητα σε συνταξιούχους να αισθάνονται δημιουργικοί, αλλά και σε μια αγορά εργασίας μας βοηθά να καλύψουμε κενά.

Αυτή τη στιγμή η κοινωνική ασφάλιση είναι αναδιανεμητική αλλά προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Η μετάπτωση του ΤΕΚΑ είναι προαιρετική και πρέπει να τη διαφημίσουμε περισσότερο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους νέους για τη σύνταξη και με το ΤΕΚΑ θα γνωρίζει πως θα έχει έναν «κουμπαρά».

Αυτοί που γυρίζουν από το εξωτερικό το κάνουν γιατί ξέρουν πως υπάρχουν πλέον καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα με καλύτερους μισθούς. Όμως, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε και στόχος είναι η δρομολόγηση πολιτικών που σας μίλησα.

Είναι πιο εύκολο να πείσουμε κάποιον που έχει ένα παιδί να κάνει δεύτερο και να πειστούν πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους με οικονομική ασφάλεια και ιδίως για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών θα κάνουμε το μεγάλωμα των παιδιών πιο οικονομικό. Αγκαλιάζουμε τις νέες οικογένειες με τις πολιτικές μας και θα ακολουθήσουν και πολλά περισσότερα. Ο σχεδιασμός μας πρέπει να λάβει υπόψη και τις δημογραφικές εξελίξεις. Μιας και μιλάω για νέα παιδιά, τα παιδιά στην περιφέρεια πρέπει να νιώθουν πως έχουν ίσες ευκαιρίες. Προσθέτουμε το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τα απομονωμένα χωριά και υπάρχουν περιοχές και πόλεις που τα δημογραφικά δεν είναι τόσο άσχημα, ενώ υπάρχει και η εσωτερική μετανάστευση.

Η αποκέντρωση είναι πολιτική της κυβέρνησης και θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, με χαμηλότερο κόστος ζωής.

Σχετικά Άρθρα