Ο Νετανιάχου μετρά κέρδη από την κίνηση του ΔΠΔ

Ο Νετανιάχου μετρά κέρδη από την κίνηση του ΔΠΔ

Την ώρα που δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις του αιτήματος από το ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης στον Νετανιάχου, με τον ορωθυπουργό του Ισραήλ να μετρά τελικά κέρδη, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα αναγνωρίσει εντός της ημέρας επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, σύμφωνα με τα ιρλανδικά ΜΜΕ, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές. Εντός της ημέρας, επίσης, όπως είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πότε θα κάνει το ίδιο και η Ισπανία. Σύμφωνα με τα ιρλανδικά ΜΜΕ, ακόμη δύο χώρες, τα ονόματα των οποίων «δεν έχουν ταυτοποιηθεί», αναμένεται επίσης να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Ήδη από τις 10 Μαΐου ήταν γνωστό ότι τέσσερις χώρες προτίθενται να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με τους Irish Times, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις και ακόμη δύο υπουργοί, θα δώσουν στις 8 το πρωί (ώρα Δουβλίνου, 10 ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσουν την απόφαση της κυβέρνησης. Ο Σάιμον Χάρις έχει τονίσει ότι παρά το γεγονός ότι θα αναγνωρίσει η Ιρλανδία το παλαιστινιακό κράτος, αλλά επιθυμεί να διατηρηθούν οι καλές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί της δήλωσής του, την Κυριακή, τηλεφώνημα με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι για να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών, «για να βοηθήσουμε να επιτευχθεί, πρέπει να αναγνωρίσουμε την ίδια την ύπαρξη δύο κρατών. Και τις επόμενες ημέρες, η Ιρλανδία σκοπεύει να κάνει ακριβώς αυτό».

Τον Απρίλιο, οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιρλανδίας δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να υπάρξει διεθνής υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών, την οποία προκρίνει με ψηφίσματά του και ο ΟΗΕ. Επίσης, ο Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γαρ Στέρε, που είπε ότι το Όσλο είναι έτοιμο να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου την πρόθεσή του να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και πως υπάρχει συμφωνία με τη Σλοβενία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα να αρχίσουν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αρχικά, αναμενόταν ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν χθες, Τρίτη 21 Μαΐου, ωστόσο με συνέντευξή του στο δίκτυο Sexta o Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα ενημερώσει για το πότε θα γίνει αυτό, σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου, καθώς η Ισπανία «συντονίζεται» με άλλες χώρες για να μπορέσει να γίνει αναγνώριση από κοινού.

Η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης έρχεται εν μέσω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, όσο και για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και ακόμη δύο υψηλόβαθμα στελέχη της, μεταξύ των οποίων ο Ισμαήλ Χανίγια. Και στους πέντε αποδίδονται εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου μετρά τα… κέρδη

Ο Νετανιάχου αν και στο εσωτερικό μετά τις εξελίξεις βγαίνει τελικά κερδισμένος στο εξωτερικό μετρά φίλους και εχθρούς. Είναι δεδομένο πως θα μειωθούν αν όχι θα εξαφανιστούν και οι συχνές το τελευταίο διάστημα πιέσεις στα όρια του εκβιασμού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ακροδεξιών εταίρων που συγκρατούν τον Νετανιάχου στην εξουσία.

Δεν υπάρχει πολιτικός σχηματισμός στο Ισραήλ που να επιχαίρει με τις εξελίξεις. Υπάρχουν μάλιστα δημόσιες τοποθετήσεις που καταδικάζουν ανοιχτά την κίνηση του ICC ή εμφανίζονται σφοδρά δυσαρεστημένες. Ο Νετανιάχου δεν είναι δυνατό, όσο κι αν η κοινωνία σήμερα στην πλειοψηφία της ζητά την άμεση αποπομπή του, να μην στηριχθεί από το ίδιο ακριβώς τμήμα της όταν στο πρόσωπό του εκδίδεται ένταλμα που εγκαλεί μία Δημοκρατική χώρα με θεσμούς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στο εξωτερικό η λίστα με τους φίλους είναι σαφέστατα μεγαλύτερη από αυτή των εχθρών του και εάν η Γαλλία δεν είχε επιλέξει να στηρίξει την απόφαση του ICC, τότε δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ίσως και να επεδίωκε τις εξελίξεις για να συσπειρώσει τους πάντες πίσω του.

  • Η κίνηση της Γαλλίας όμως δεν είναι «αγκάθι» μόνο για το Ισραήλ και το σημαντικότερο, δεν είναι ένα μήνυμα που θα λάβουν αψήφιστα, ή τουλάχιστον δεν πρέπει, οι ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το Παρίσι αποφασίζει να μεγαλώσει τα στενά της Μάγχης και μαζί τους και την απόσταση που χωρίζει τη Μεγάλη Βρετανία από το γαλλικό εξάγωνο.

Η Γαλλία του Μακρόν με την συγκεκριμένη επιλογή, στέλνει ξανά το μήνυμα όπως και την περίοδο πριν από τον Β πόλεμο του Κόλπου, πως η Γαλλία πρέπει, μπορεί και κυρίως θέλει να σταθεί απέναντι από τις συμμάχους υπερδυνάμεις, εάν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Πηγές από τα Ιλίσια ξεκαθάρισαν μάλιστα σε τόνο σκωπτικό, πως για να μην στηρίζει κάτι ή κάποιον θα πρέπει να έχει την ευθιξία και την τόλμη να έχει υπογράψει αναλαμβάνοντας το βάρος της ιστορίας που σου αναλογεί… πετώντας σπόντα για το γεγονός πως οι ΗΠΑ μιλούν για ακραία απόφαση ενός Οργάνου του οποίου την ιδρυτική διακήρυξη αρνήθηκαν να υπογράψουν για να μην βρεθούν τα δικά τους στρατεύματα και οι δικοί τους πολιτικοί ηγέτες σε θέση κατηγορουμένου…

Σχετικά Άρθρα