Ανησυχία στην Τουρκία: Ο Ερντογάν άλλαξε το διάταγμα για την επιστράτευση και την κήρυξη πολέμου
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και φέρει την υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , αποφασίστηκε να καταργηθεί ο «Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου».
Στο ΦΕΚ αναφέρεται πώς ο «Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου» καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον «Κανονισμό Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου», γράφει το CNNTurk.
Η κίνηση αυτή του προέδρου Ερντογάν έχει προκαλέσει ανησυχία και αποτυπώνεται από τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία διερωτούνται μήπως η Τουρκία προετοιμάζεται για πόλεμο.
Πλέον οι εξουσίες για επιστράτευση και κήρυξη πολέμου «φεύγουν» από το υπουργικό συμβούλιο και περνάνε… στον Ερντογάν.
Σχετικά με τη ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ, αναφέρθηκε στο ΦΕΚ ότι «ο «Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου» που τέθηκε σε ισχύ με την από 24/5/1990 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με αριθμό 90/500 καταργείται. και τίθεται σε ισχύ ο συνημμένος «Κανονισμός Κινητοποίησης και Κατάστασης Πολέμου», «Η απόφαση λήφθηκε σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κινητοποιητικού και Κατάστασης Πολέμου Νόμου υπ’ αριθμ. 2941 της 4/11/1983 και το άρθρο 57 του Στρατ. Προσλήψεις Νόμος 7179 με ημερομηνία 25/6/2019 » .
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
“ΑΡΘΡΟ 1-(1) Ο σκοπός του παρόντος κανονισμού.
α) Προετοιμασία για γρήγορη και αποτελεσματική μεταφορά όλης της εξουσίας και των πόρων του Κράτους από κατάσταση ειρήνης σε κατάσταση επιστράτευσης και/ή πολέμου ή σε περιόδους έντασης και κρίσης όπου δεν έχουν ακόμη κηρυχτεί. αλλά προκύπτει μια κατάσταση που μπορεί να απαιτεί πόλεμο,
β) Από την εποχή της ειρήνης, οι αρχές εφαρμογής της επιστράτευσης και της κατάστασης πολέμου που περιέχονται στον Κινητοποιητικό και Κατάσταση Πολέμου Νόμο αριθ. προετοιμασία και οργάνωση, σε όλες τις δημόσιες διοικήσεις, φορείς και οργανισμούς, Καθορισμός των καθηκόντων, εξουσιών, ευθυνών και υποχρεώσεων που πρέπει να ανατεθούν στο προσωπικό, πραγματικά και νομικά πρόσωπα σε αυτούς τους χώρους, παρακολούθηση της εκπλήρωσής τους και δοκιμή των προετοιμασιών με την εφαρμογή τους σε ασκήσεις ή εκπαίδευση,
γ) Διαδικασίες αναγγελίας σχετικά με την κήρυξη και άρση επιστράτευσης και εμπόλεμων καταστάσεων,
ç) Καθορισμός διαδικασιών και αρχών σχετικά με τις διαδικασίες αναβολής προσωπικού και οχημάτων στο πλαίσιο του σχεδιασμού κινητοποίησης και κατάστασης πολέμου.