Ο άτυπος “διάλογος” Τσίπρα- Κασσελάκη μέσω …Μανχάταν και “Λέσχης της Κηφισιάς”- “Τα κόμματα είναι ανάγκη της κοινωνίας, δεν φτιάχνονται σε κλειστά γραφεία”

 Ο άτυπος “διάλογος” Τσίπρα- Κασσελάκη μέσω …Μανχάταν και “Λέσχης της Κηφισιάς”- “Τα κόμματα είναι ανάγκη της κοινωνίας, δεν φτιάχνονται σε κλειστά γραφεία”

Η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο “DownTown” μπορεί να προσέλκυσε πολλούς λόγω της ξενάγησης που έκανε στο περιοδικό στο σπίτι που (ελάχιστοι το γνώριζαν) που διατηρεί στα προάστια του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπως και για την φιλοφρόνηση προς τον πρωθυπουργό ότι είναι “δουλευταράς”, όμως έδωσε την αφορμή για μία άτυπη επικοινωνία, με στοιχεία αντιπαράθεσης, με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να αποδέχεται την ερώτηση της δημοσιογράφου Νεφέλης Λυγερού ότι “ο Τσίπρας του τράβηξε το χαλί στο συνέδριο”, λέγοντας ότι του απάντησε ο κόσμος, ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι προεξόφλησε πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πλέον πολιτικές φιλοδοξίες στο εσωτερικό της χώρας. Σε σχετική ερώτηση, απαντά: “Είναι βουλευτής και πολύ περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ρόλος του στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός και βοηθητικός για μένα. Καμία φορά αστειεύομαι με τον Αλέξη. Του λέω: «Εγώ είμαι στην Κοζάνη, εσύ είσαι στη Λωζάνη”.

Ο διάλογος για Τσίπρα

Ποιος είναι ο λόγος που έχασε (ο ΣΥΡΙΖΑ) τις εκλογές;

Ήταν η εντύπωση ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, η προπαγάνδα ενός ολόκληρου πολιτικού και μιντιακού συστήματος, και ο παρωχημένος, στερεότυπος, και όχι αξιόπιστος, πολιτικός λόγος του.

Αρχικά είχε φανεί ο Τσίπρας να σας δίνει την έγκρισή του.

Δεν ισχύει. Αν εγώ είχα μία σιωπηλή έγκριση λίγων εβδομάδων πώς αυτό συγκρίνεται με τη δημόσια έγκριση ετών στην συνυποψήφιά μου Έφη Αχτσιόγλου; Την εκλογή την κέρδισα με το σπαθί μου. Αντί για 30.000 μέλη ψήφισαν 150.000. Θα ψήφιζαν 170 αν το επέτρεπε το σύστημα.

Μετά, όμως, ο Τσίπρας σας τράβηξε το χαλί;

Στο συνέδριο εννοείτε;

Ναι. Το περιμένατε;

Όχι.

Σας εξέπληξε;

Ναι.

Πώς το εξηγείτε;

Ήθελε να πει την άποψη του για το κόμμα το οποίο είχε στην ουσία φτιάξει ο ίδιος. Και τα μέλη εξέφρασαν τη δική τους άποψη.

Θεωρείτε ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες και μπορεί μετά τις ευρωεκλογές να είναι αντίπαλός σας;

Όχι, όχι. Είναι βουλευτής και πολύ περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ρόλος του στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός και βοηθητικός για μένα. Καμία φορά αστειεύομαι με τον Αλέξη. Του λέω: «Εγώ είμαι στην Κοζάνη, εσύ είσαι στη Λωζάνη».

Άρα μιλάτε;

Αμέ! Εννοείται.

Η έμμεση απάντηση του πρώην πρωθυπουργού

«Τα κόμματα δεν φτιάχνονται ούτε σε λέσχες ούτε σε κλειστά γραφεία, είναι ανάγκη της κοινωνίας», ήταν η έμμεση απάντηση του Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος το περασμένο Σάββατο φιλοξενήθηκε στην αποκαλούμενη “Λέσχη της Κηφισιάς”, μία συνάθροιση γνωστών επιχειρηματιών, καθηγητών και γενικότερα “opinion leaders” που συγκεντρώνονται, υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Ταμβακάκη, και συνομιλούν με σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Στην ίδια “λέσχη” είχε βρεθεί πριν μερικές εβδομάδες και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Λογικό ήταν η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα να περιστραφεί και στα σχέδια του για το μέλλον, όπως μεταφέρει το dnews.gr.

Στις ερωτήσεις που του έγιναν μάλιστα αν θα προχωρήσει σε ίδρυση νέου κόμματος, με τις απαντήσεις του οι οποίες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές: «Τα κόμματα δεν φτιάχνονται ούτε σε λέσχες ούτε σε κλειστά γραφεία, είναι ανάγκη της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά. Όταν ρωτήθηκε για την προοδευτική παράταξη είπε πως τα κόμματα στην Ευρώπη θα πρέπει να συζητούν (ακόμα και για το πώς θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση), καθώς ο κίνδυνος της ακροδεξιάς είναι πλέον υπαρκτός. Αναμφίβολα πρόκειται για μήνυμα και… προτροπή. Πάντως, απών δεν είναι από τα πολιτικά πράγματα και πολλοί -μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ- επιδιώκουν να τον συναντήσουν στο γραφείο του στη Λεωφόρο Αμαλίας και να συζητήσουν μαζί του για τις εξελίξεις και (το όνειρο αρκετών) τις δυνατότητες συνεννόησης και συγκρότησης μιας μεγάλης παράταξης της κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε συνομιλητές του, θα δώσει τον αγώνα των ιδεών και της παραγωγής πολιτικής μέσα από το Ινστιτούτο με το μεγάλο διήμερο Συνέδριο που πραγματοποιεί στην Αθήνα στις 18 και 19 Ιουνίου μαζί με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ. Σημειολογικά δε έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, πριν λάβουν μορφή οι εξελίξεις στα κόμματα αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα