Φορο-ντρίμπλα για να μην αυξηθεί κι άλλο η τιμή του καφέ- Ποιο μέτρο εξετάζεται

 Φορο-ντρίμπλα για να μην αυξηθεί κι άλλο η τιμή του καφέ- Ποιο μέτρο εξετάζεται

Οι αποφάσεις για παράταση ακόμα ένα εξάμηνο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις ειδικά στον καφέ αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Ιούνιο. Στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η πολλοστή παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο 13% από 24% που ισχύει για τον καφέ και για τα ταξί. Το δημοσιονομικό κόστος επέκτασης του μέτρου για ένα ακόμα εξάμηνο υπολογίζεται σε 77 εκατ. ευρώ και το ΥΠΕΘΟ δεν αποκλείεται τελικά να ενδώσει στις παραινέσεις της αγοράς.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, τόνισε «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», είπε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το μέτρο στο ισοζύγιο πληρωμών χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Δεν απέκλεισε ωστόσο τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 – επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής».

Το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ για ένα εξάμηνο, έως το τέλος του 2024, καθώς το ισχύον ευνοϊκό πλαίσιο για τα καταστήματα της εστίασης λήγει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ρόφημα να επιστρέφει στον υψηλό συντελεστή 24% την στιγμή που τα σήματα από την αγορά παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις της τάξης του 10% – 20% το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο μειωμένος ΦΠΑ 13% επεκταθεί το μέτρο αφορά είτε τον σερβιριζόμενο καφέ που διατίθεται για άμεση επιτόπια κατανάλωση είτε την παράδοση σε «πακέτο».

Η Ελληνική Ένωση Καφέ σε πρόσφατη συνάντηση με τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη είχε θέσει και τα δυο αιτήματα, με τον υπουργό σύμφωνα με πληροφορίες να ακούει χωρίς να δεσμεύεται για κάτι. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα έρχονται ανατιμήσεις στις εγχώριες τιμές με φόντο τις αυξήσεις των διεθνών τιμών κυρίως στην ποικιλία robusta. Υποστηρίζουν δε πως εάν δεν υπάρξει παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τότε οι αυξήσεις θα μπορούσαν ακόμα και να ξεπεράσουν το 15%, φτάνοντας ακόμα και το 20%.

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε αθλητισμό, πολιτισμό, καφέ, μεταφορές και τουριστικό πακέτο καθιερώθηκε την περίοδο της πανδημίας ως ένα μέτρο στήριξης της αγοράς. Έκτοτε υπήρξαν αλλεπάλληλες παρατάσεις μέχρι τις αρχές του έτους οπότε τέθηκε σε ισχύ μόνιμη μείωση των συντελεστών από το 24% στο 13% για τα αναψυκτικά, τις  μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα εισιτήρια στους κινηματογράφους ενώ επεκτάθηκαν για  για ένα ακόμα εξάμηνο οι μειωμένοι συντελεστές στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση καθώς και στα κόμιστρα των ταξί.

Σχετικά Άρθρα