Μητσοτάκης: Εντείνονται οι περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα με έμφαση σε καθημερινότητα, επίθεση στον λαϊκισμό

 Μητσοτάκης: Εντείνονται οι περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα με έμφαση σε καθημερινότητα, επίθεση στον λαϊκισμό

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις περιοδείες του στη Βόρεια Ελλάδα όπου εντοπίζεται και το βασικποτερο πρόβλημα -βάσει δημοσκοπήσεων- των διαρροών ψήφων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη αύριο Τρίτη στα Σέρβια, στην Κοζάνη, στην Φλώρινα και στην Καστοριά. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία, περιοχές, όπου έχουν δυνατούς πυρήνες τόσο η Ελληνική Λύση όσο και η ΝΙΚΗ. Άλλωστε και στις εθνικές εκλογές του 2023 το κυβερνών κόμμα πήρε ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο εθνικό του ποσοστό. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται μια σειρά παρεμβάσεων για την καθημερινότητα που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, τα δύο αυτά κόμματα μαζί με τους Σπαρτιάτες άθροισαν πάνω από 18%, με τη ΝΔ να καταγράφει ποσοστό της τάξης του 35%, έξι μονάδες κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Από το Μαξίμου έμφαση δίνεται σε μια κοινωνική ατζέντα και ειδικότερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας (π.χ. ψηφιακό σχολείο) και της εργασίας (π.χ. στη νέα πλατφόρμα JOBmatch).

Παράλληλα, από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της οικονομίας και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη μέλη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση στον ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της ευρωζώνης και στην ένατη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Από το Μαξίμου εστιάζουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, ωστόσο αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Και δίνουν ραντεβού στη Βουλή την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια (καθώς η Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ).

Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνονται εκδηλώσεις για το μετρό της Θεσσαλονίκης που θα παραδοθεί τον Νοέμβριο, για τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ραντεβού με τον νέο δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος έχει αναπτύξει καλό δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση, αλλά και η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, έναν μετριοπαθή ιεράρχη, σε άλλο τόνο από τον προκάτοχο του Μητροπολίτη Άνθιμο. Ως προς το FlyOver που πέρασε τη «βάσανο» του ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «η ταλαιπωρία είναι προσωρινή. Αλλά το έργο μόνιμο».

«Οι λαϊκιστές επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Και οι “πατριώτες του καναπέ” συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Ενώ αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Η πολιτική, όμως, δεν είναι telemarketing. Ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί», ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη «Μακεδονία της Κυριακής» για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ενώ «κάρφωσε» τον Κυριάκο Βελόπουλο ως…συναγονιζομένο τον Στέφανο Κασσελάκη για το ύψος του λεφτόδεντρου.

«Να θυμίσω μόνο ότι ο συγκεκριμένος έταξε συντάξεις 4.000 ευρώ. Είναι να απορεί κανείς όχι με αυτά που λέει. Αλλά πώς και δεν γελάει και ο ίδιος με όσα λέει», είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη.

  • Από το Μαξίμου κάνουν λόγο για έναν άμορφο λαϊκισμό, που συνδυάζει το lifestyle με απίστευτα πρόχειρες και ακοστολόγητες προτάσεις. Προτάσεις που όπως λένε από την κυβέρνηση αν εφαρμόζονταν θα μας ξαναγυρνούσαν στις πιο σκληρές εποχές των μνημονίων. Και καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να πει που θα βρει τα λεφτά που υπόσχεται και αν θέλει να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων, σε περικοπές επιδομάτων και σε ανάλογα μέτρα.

Χθες σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βέλη στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορεί, άραγε, να τον φανταστεί κανείς να διαπραγματεύεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Nα συζητά με ξένους ηγέτες; Ή να διαχειρίζεται κρίσεις όπως η πανδημία; Oι μεταναστευτικές εισβολές; Oι εθνικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας;». Συνέχισε λέγοντας «δεν θα σταθώ ούτε στα παιδαριώδη λάθη του, ούτε στα διαρκή ολισθήματά του που αναδεικνύουν πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας. Θα επισημάνω, απλώς, την εντυπωσιακή επιμονή του σε συνταγές που απέτυχαν παταγωδώς. Μιλώ για την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και τα fake news που επιστρατεύει καθημερινά για να πλήξει την κυβέρνηση. Απαντήσεις, όμως, δεν θα δώσω εγώ, αλλά η κάλπη».

Σχετικά Άρθρα