Ουκρανία: Σφοδρή επίθεση της Ρωσίας – “Χρησιμοποιούν αιχμαλώτους ως “ανθρώπινες ασπίδες”

 Ουκρανία: Σφοδρή επίθεση της Ρωσίας – “Χρησιμοποιούν αιχμαλώτους ως “ανθρώπινες ασπίδες”

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν δεκάδες αμάχους στη συνοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος, με ανώτατο περιφερειακό αστυνομικό να τους κατηγορεί ότι χρησιμοποίησαν τους αιχμαλώτους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Η Μόσχα έχει εντείνει την επίθεσή της στη βόρεια Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε την πιο σφοδρή της επιχείρηση σε δύο χρόνια πολέμου, περνώντας τα βόρεια σύνορα για να καταλάβει το Χάρκοβο, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας.

Το Βοβτσάνσκ, στη βόρεια περιοχή του Χάρκοβο, έχει αντιμετωπίσει επίθεση, με τις ρωσικές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι ελέγχουν τα γύρω χωριά, αναγκάζοντας τους πολίτες να φύγουν.

Η διασυνοριακή επίθεση ήρθε σε έναν δύσκολο μήνα για το Κίεβο και σηματοδότησε ένα άλλο παράδειγμα του τι πάει στραβά για τους Ουκρανούς φέτος. Οι δυνάμεις τους είναι αραιές, με πολύ λιγότερο πυροβολικό από τους Ρώσους, κατάφωρα ανεπαρκή αεράμυνα και πάνω απ’ όλα έλλειψη στρατιωτών.

Η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί από τον καιρό, επιτρέποντας στις ρωσικές μηχανοκίνητες μονάδες να κινούνται πιο εύκολα.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Ουκρανικής Αμυντικής Πληροφορίας, Υποστράτηγος Vadym Skibitsky, είπε στον Economist την περασμένη εβδομάδα: «Το πρόβλημά μας είναι πολύ απλό: δεν έχουμε όπλα. Πάντα ήξεραν ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος θα ήταν μια δύσκολη περίοδος για εμάς». Αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι οι Ρώσοι θα επεκτείνουν τις επιθέσεις στα σύνορα προς τα δυτικά, στην περιοχή Σούμι, η οποία έχει δεχθεί για μήνες επιδρομές από ρωσικές ειδικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, οι Ρώσοι έχουν το ανθρώπινο δυναμικό για να επεκτείνουν την ουκρανική άμυνα μέσω πολλαπλών σημείων επίθεσης σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους, αναγκάζοντας το Κίεβο να μαντέψει πού και πότε θα επικεντρωθεί μια αναμενόμενη επίθεση στις αρχές του καλοκαιριού.

Η κατάσταση στο μέτωπο

Ο Serhii Bolvinov, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της περιφερειακής αστυνομίας του Χάρκοβο, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Suspilne News την Παρασκευή ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν κρατήσει περίπου 40 πολίτες σε ένα υπόγειο, κοντά στο «αρχηγείο διοίκησης» τους.

Οι άνθρωποι ανακρίνονται και «αυτοί που διεξάγουν τις ανακρίσεις αυτοαποκαλούνται υπάλληλοι της FSB», είπε ο Bolvinov, αναφερόμενος στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι αιχμάλωτοι χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Είπε ότι οι αιχμάλωτοι ήταν κυρίως ηλικιωμένοι που «δεν ήθελαν να εκκενώσουν μέχρι το τέλος» και συνελήφθησαν όταν τελικά αποφάσισαν να φύγουν σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Ο Μπολβίνοφ είπε ότι ένας ηλικιωμένος κάτοικος του Βόβτσσανσκ σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες αφού αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους και προσπάθησε να διαφύγει πεζός.

Οι λεπτομέρειες ήρθαν μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ihor Klymenko είπε ότι οι Ρώσοι αιχμαλωτίζουν αμάχους στο βόρειο Vovchansk.

«Γνωρίζουμε τις πρώτες περιπτώσεις εκτελέσεων αμάχων από τον ρωσικό στρατό», είπε ο Klymenko στο κανάλι του στο Telegram, προσθέτοντας: «Συγκεκριμένα, ένας από τους κατοίκους του Vovchansk προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια, αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές των εισβολέων. – Οι Ρώσοι τον σκότωσαν».

Οι αστυνομικοί ανακριτές άνοιξαν ποινική υπόθεση για παραβιάσεις των κανόνων πολέμου, είπε, προσθέτοντας ότι οι εκκενώσεις ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή μέχρι την Πέμπτη.

Το CNN δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του Bolvinov και επικοινώνησε με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για σχόλια. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τα στρατεύματά της που χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες ή στοχεύουν όσους προσπαθούν να εκκενώσουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο Χάρκοβο την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 28, δήλωσε ο δήμαρχος Ihor Terekhov σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Oleh Syniehubov, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Kharkiv, δήλωσε σε ανάρτηση στο Telegram την Παρασκευή ότι η περιοχή χτυπήθηκε δύο φορές από κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί στην περιοχή του Χάρκοβο λόγω της ανανεωμένης επίθεσης της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χάρκοβο, Oleh Syniehubov, σε μια ενημέρωση Telegram το πρωί του Σαββάτου.

Οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα επτά ημερών μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση της Ρωσίας στη βόρεια Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το πρωί της 10ης Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανέβαλε την περασμένη εβδομάδα όλες τις επερχόμενες διεθνείς επισκέψεις καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη νέα επίθεση.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP που μεταδόθηκε την Παρασκευή, ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο «δεν έχει σταθεροποιηθεί, είναι ελεγχόμενη».Είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τις διαδρομές εισόδου των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά ότι η ρωσική επιχείρηση συνεχίζεται.Είπε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξουν πολλά κύματα ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη τα πυραυλικά συστήματα Patriot να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από το Χάρκοβο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο 400 εκατομμυρίων δολαρίων με πυρομαχικά αεράμυνας και άλλα όπλα.

Σχετικά Άρθρα