Παρβοϊός: Κοινή λοίμωξη αλλά με επικίνδυνες επιπλοκές- Γιατί είναι σε έξαρση- Τι λένε παιδίατροι

Παρβοϊός: Κοινή λοίμωξη αλλά με επικίνδυνες επιπλοκές- Γιατί είναι σε έξαρση- Τι λένε παιδίατροι

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αλλά και τα παιδιά από 5 με 15 ετών. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα παγκοσμίως. Γι’ αυτό είναι σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ, μετά τον θάνατο του κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε στις αρχές Μαΐου ΕΟΔΥ στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ζητώντας τους να βρίσκονται σε εγρήγορση, το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με συμπτώματα οξείας μυοκαρδίτιδας από Parvovirus B19 κι από εκεί στην Αθήνα, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου τελικά κατέληξε.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικά 11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε βρεφονηπιακό σταθμό παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων το ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε. Από τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά είχαν ενδείξεις λοίμωξης με Parvovirus B19 ενώ από αυτά τα περισσότερα είχα ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.

Επίσης, ένα ακόμη παιδί παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Ωνάσειο, όμως βρίσκεται σε ελεγχόμενη κατάσταση, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία και τη γενική υγεία του ατόμου. Μία από τις κοινές εκδηλώσεις λοίμωξης από παρβοϊό Β19 είναι η πέμπτη νόσος (ή το λοιμώδες ερύθημα). Τυπικά αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα. Εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η πέμπτη νόσος πήρε το όνομά της επειδή ήταν πέμπτη σε μια λίστα ιστορικών ταξινομήσεων κοινών δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά. Μικρές εξάρσεις κρουσμάτων παρβοϊού Β19 καταγράφονται περίπου κάθε 3 έως 4 χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων έχει εκδώσει ανακοίνωση εδώ και ένα περίπου μήνα για έξαρση κρουσμάτων παρβοϊού και περιστατικών της πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος) στην Ευρώπη (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία και Νορβηγία) από τα τέλη του 2023 και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τι λένε οι παιδίατροι

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Μάριο Ανδρέου, πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει εδώ και χρόνια και ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα ήπιας λοίμωξης. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που τον διαφοροποιεί από μια απλή λοίμωξη όσον αφορά στη συμπτωματολογία και το οποίο προσομοιάζει με σύμπτωμα των μαγουλάδων.

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Δηλαδή πέρα από την ιλαρά, την ερυθρά, την ανεμοβλογιά και την οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται» λέει ο κ. Ανδρέου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αν κολλήσει κάποιος από άλλο άτομο – υπάρχει και παρβοϊός στις γάτες και στους σκύλους αλλά δεν έχει σχέση -, σε μία με δύο εβδομάδες παρουσιάζει μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα, με μυαλγία και πονοκέφαλο.

Το χαρακτηριστικό που κάνει ο Β19 είναι ότι αυτός που έχει κολλήσει «βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο – και στη συνέχεια στον κορμό -, σαν να έχει δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα» προσθέτει ο κ. Ανδρέου διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σύμπτωμα που εμφανίζουν όλα τα παιδιά.

Έτσι βγαίνει και η διάγνωση «γιατί δεν υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά ευρήματα για να το καταλάβεις» συνεχίζει ο ίδιος.Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, «όλος ο ενήλικος πληθυσμός ενδέχεται να το έχει περάσει γι’ αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20-30% – και μάλιστα των γυναικών – δεν το έχει περάσει».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει εμβόλιο, απάντησε αρνητικά.Σε άλλο σημείο ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ότι όταν εμφανίζεται «το εξάνθημα το παιδί δεν μεταδίδει το νόσημα. Το έχει μεταδώσει πριν».

«Επιπλοκές κάνει σε σπάνιες περιπτώσεις» σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου. «Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχει και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», εξηγεί.

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου επισήμανε την περίπτωση των εγκύων, λέγοντας ότι ο ιός προσβάλλει τις γυναίκες που κυοφορούν. «Οι έγκυοι όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή το μωρό θα κάνει κι αυτό αναιμία ή και θα γεννηθεί νεκρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του βρέφους».

  • «Δεν είναι κάτι φοβερό ο παρβοϊός, τον γνωρίζουμε», λέει μιλώντας στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως εξήγησε η κ. Παγώνη, τα συμπτώματα είναι του απλού κρυολογήματος – βήχας, πυρετός, αδιαθεσία, πονόλαιμος, εξάνθημα το οποίο είναι χαρακτηριστικό στα παιδιά, στα μάγουλα.Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, με την επαφή. «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι οι επιπλοκές που κάνει. Αυτό που έκανε με το κοριτσάκι, τη μυοκαρδίτιδα, μπορεί να κάνει και περικαρδίτιδα».Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ συστήνει σε όλους ψυχραιμία και προσοχή: «Δεν χρειάζεται πανικός, είναι σε εξάρσεις και υφέσεις. Χρειάζεται προσοχή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο, όμως ανάλογα με τη συμπτωματολογία αντιμετωπίζεται».

Πώς μεταδίδεται

Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με:

  • Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα
  • Αίμα ή προϊόντα αίματος
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)
  • Ένα άτομο είναι πιο μεταδοτικό στην αρχή της μόλυνσης, όταν τυπικά θα έχει απλώς πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Δεν είναι πιθανό να είναι μεταδοτικό αφού εμφανίσει αργότερα συμπτώματα όπως εξάνθημα και πόνους στις αρθρώσεις, επομένως είναι συνήθως ασφαλές να επιστρέψετε στη δουλειά ή στο σχολείο όταν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τα άτομα με λοίμωξη από παρβοϊό Β19 που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι ο παρβοϊός Β19 μολύνει μόνο ανθρώπους, ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό από σκύλο ή γάτα. Επίσης, οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να κολλήσουν τον παρβοϊό Β19 από ένα μολυσμένο άτομο. Τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν με άλλους παρβοϊούς που δεν μολύνουν τους ανθρώπους.

Τα συμπτώματα

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Εξανθήματα
  • Πόνος στις αρθρώσεις

Οι επιπλοκές

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που επηρεάζουν τα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το σύστημα αίματος. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρή αναιμία σε ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο από λοίμωξη από παρβοϊό Β19, σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εγκυμοσύνη
  • Διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως: λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου, μεταμόσχευση οργάνου, HIV λοίμωξη

Σχετικά Άρθρα