Μητσοτάκης: Περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα με αντίπαλο την ψήφο διαμαρτυρίας- Θετικά και αρνητικά των δημοσκοπήσεων

 Μητσοτάκης: Περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα με αντίπαλο την ψήφο διαμαρτυρίας- Θετικά και αρνητικά των δημοσκοπήσεων

“Αφήστε στην άκρη όποιες επιμέρους διαφωνίες και δείτε ποιο είναι το ζητούμενο των ευρωεκλογών”, είπε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να επικεντρώσει στο αφήγημα περί σταθερότητας και κρισιμότητας της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε χθες την Πιερία και σήμερα Παρασκευή θα βρεθεί στην Ημαθία, και αυτό είναι ενδεικτικό καθώς απευθύνεται πρωτίστως στους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι βάσει των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων είναι αυτοί που φέρονται να επιθυμούν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς την κατάκτηση της πρωτιάς με το 33% να αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο για το κυβερνών κόμμα που «κοιτάζει» ποσοστά ευρωεκλογών 2019. Στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι υπάρχει δυσφορία ένας στους δύο πολίτες θα προσέλθουν στη ευρωκάλπη βλέποντας την εκλογική διαδικασία σαν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας.

Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN το 60,3% απαντά πως θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ έναντι ενός 32,7% που λέει πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα γιατί έχει πολλά πετύχει με τη κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης, το 80,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας, ενώ το 19,2% θα απέχει από την κάλπη.

Σε έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 50% των πολιτών δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει με τα ίδια κριτήρια με τις εθνικές εκλογές, το 27% ότι θα επιλέξει με γνώμονα τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% ότι θα ψηφίσει για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης βρίσκεται χαμηλά. Θετικά (19,5%) και μάλλον θετικά (20,6%) αθροιστικά συγκεντρώνουν 40,1% ενώ η αρνητική αξιολόγηση βρίσκεται στο 58,9% με τους συμμετέχοντες να απαντούν αρνητικά κατά 41,5% και μάλλον αρνητικά κατά 17,4%.

Σε δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, το 65% των πολιτών εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση, γεγονός που δείχνει ότι το αφήγημα αυτό έχει και τα όρια του.

Ως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο η Νέα Δημοκρατία που κατέχει την κορυφή με 39,1%. Πολύ χαμηλότερα κινούνται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (15,3%), του ΠΑΣΟΚ (12,4%), του ΚΚΕ (7,3%) της Νίκης (4,3%), της Ελληνικής Λύσης (3,3%) του ΜέΡΑ25 (3,3%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (2,6%).

Το Μαξίμου κοιτάζει με ανησυχία κυρίως τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και μία γενικότερη μουρμούρα για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, το 78% των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι το βασικό κριτήριο ψήφου.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σήμερα θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας παρέμβαση της ΕΕ για τις τιμές των προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα.

Το θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα περάσει το κρίσιμο όριο του 30% και δεν αποκλείεται να φτάσει και τον πήχη του 33%, που ήταν και το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019.

Σχετικά Άρθρα