Σλοβακία:Ευχάριστα νέα για τον Φίτσο-Εκτός κινδύνου μετά τη δολοφονική επίθεση-Το τρομακτικό βίντεο και τα κίνητρα

 Σλοβακία:Ευχάριστα νέα για τον Φίτσο-Εκτός κινδύνου μετά τη δολοφονική επίθεση-Το τρομακτικό βίντεο και τα κίνητρα

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τόμας Ταράμπα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο «αναμένεται να επιβιώσει» έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν βρίσκεται πλέον σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση. Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας στην πόλη Χάντλοβα ανέκτησε τις αισθήσεις του, μεταδίδουν σλοβάκικα ΜΜΕ.

«Ευτυχώς, από όσο ξέρω, η επέμβαση πήγε καλά – και υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει. Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση. Τραυματίστηκε σοβαρά -μια σφαίρα πήγε στο στομάχι και η δεύτερη χτύπησε την άρθρωση- αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μετά στο χειρουργείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

  • Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ και ανησυχία στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, καθώς τέτοια πολιτική δολοφονία δεν έχει καταγραφεί για πολλές δεκαετίες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Καλινάκ, είχε ενημερώσει τα ΜΜΕ έξω από το νοσοκομείο της πόλης Μπάνσκα Μπίστρικα, όπου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο καθώς το ταξίδι για την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλο για την κατάστασή του.

Ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας, απευθυνόμενος προς τους πολίτες της χώρας, που παρακολουθούν σε κατάσταση σοκ τις εξελίξεις, είπε ότι ο Ρόμπερτ Φίτσο εξακολουθεί να βρίσκεται στο χειρουργείο, όπου μια τεράστια ομάδα χειρουργών προσπαθούν να αναστρέψουν τις συνέπειες των πυροβολισμών που δέχθηκε στο στήθος και την κοιλιακή χώρα.

Σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Ματούς Σουτάι-Εστόκ, ο Καλινάκ εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είναι «πολυτραυματίας, εξαιτίας των πολλαπλών πυροβολισμών που δέχθηκε» και πως ο επικεφαλής χειρουργός που τον έχει αναλάβει τους είπε ότι η κατάστασή του είναι «απειλητική για τη ζωή» του και πολύ «σοβαρή».

«Η κατάστασή του είναι κακή. Δεν έχουμε καλά νέα και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στα χέρια των ειδικών γιατρών του νοσοκομείου», είπε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Σουτάι-Εστόκ δήλωσε ότι ο δράστης πυροβόλησε πέντε φορές κατά του Ρόμπερτ Φίκο και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση». Πρόσθεσε δε ότι οι αρχικές πληροφορίες που έχουν οι αρχές «υποδηλώνουν ξεκάθαρα πολιτικό κίνητρο», που σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία.

  • Και δείχνοντας προς τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προέτρεψε επίσης τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς να «σταματήσουν να διαδίδουν μίσος», λέγοντας: «Αυτό που έγινε τώρα το έσπειραν πολλοί από εσάς. Ήταν μίσος».

Στο μεταξύ, τα σλοβακικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης της επίθεσης, την ώρα που συνελήφθη από τους αστυνομικούς, τους είπε ότι το έκανε «γιατί διαφωνούσα με την πολιτική του». Ως δράστης της επίθεσης έχει συλληφθεί ένας άνδρας 71 ετών, πρώην εργαζόμενος ως φύλακας, ο οποίος πάντως έχει συγγράψει τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της Σλοβακικής Εταιρίας Λογοτεχνών.Επίσης, αναφέρουν, κατείχε νόμιμα το όπλο, καθώς είχε άδεια.

Το χρονικό

Η δολοφονική απόπειρα έχει προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό. Ο άνδρας πλησίασε τον πολιτικό και τον πυροβόλησε σχεδόν εξ’ επαφής με το βίντεο – ντοκουμέντο των πυροβολισμών να κάνει τον γύρω του διαδικτύου.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του εκεί θα διαρκούσε πολύ ώρα.

Όπως δε έγινε γνωστό για να μην διαρρεύσει κάποιο βίντεο από την ώρα που έφτασε στο νοσοκομείο αποφασίστηκε να κρατηθούν όλα τα κινητά του προσωπικού.

Ποιος είναι ο Φίτσο

Πρόκειται για έναν βετεράνο πολιτικό της Σλοβακίας με καριέρα σχεδόν 30 χρόνια.

Πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά και είναι 59 ετών.

Οι απόψεις του και οι πολιτικές του κινήσεις αλλάζουν, δεν είναι πάντα σταθερές. Ξεκίνησε περισσότερο φιλοευρωπαίος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει να επιτίθεται στην Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται να είναι πιο κοντά με τη Ρωσία ενώ είναι και φίλος του Βίκτορ Ορμπάν. Έχει επικριθεί και αυτός για το κράτος δικαίου. Επίσης, λένε ότι προσπαθεί να προωθήσει ένα νόμο σαν αυτόν που έχει περάσει η Ρωσία και αυτές τις μέρες προσπαθεί να περάσει η Γεωργία για τους ξένους πράκτορες.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την ειδεχθή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

« Αυτές οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  • «Είμαι σοκαρισμένος με την είδηση της επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά τη συνεδρίαση του σλοβακικού υπουργικού συμβουλίου στη πόλη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του» ανέφερε ο πρόεδσρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την φρικτή δολοφονική επίθεση κατά του Ρόμπερτ Φίτσο προσφέροντας την αμέριστη βοήθειά της κυβέρνησής του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της Σλοβακίας χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για έναν θαρραλέο και ισχυρό άνδρα.

Συγγραφέας 71 ετών ο φερόμενος ως δράστης (ΜΜΕ) 

Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο είναι συγγραφέας, 71 ετών, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, μεταδίδουν σλοβακικά ΜΜΕ.

«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.

Δημοσιεύματα του σλοβακικού Τύπου αναφέρουν πως ο λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει ιδίως τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης σλοβάκων συγγραφέων.

Ο φορέας επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι είναι μέλος της ένωσης από το 2015, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως».

Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας.

Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του κ. Φίτσο, απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δηλώσεις του συγγραφέα.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί».

Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

Σχετικά Άρθρα