Στις 17 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, το 1ο Συνέδριο Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση
Μία σημαντική διοργάνωση, το 1ο Συνέδριο Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση γίνεται πραγματικότητα από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2024, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη.
Το Συνέδριο –που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Κύπρου– διοργανώνει ο Σύλλογος ασθενών «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης», και στόχος είναι η ενημέρωση κοινού και φροντιστών για τη σπάνια νόσο.
«Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την πραγματική εικόνα της Πνευμονικής Υπέρτασης, είτε σε κοινωνικό επίπεδο αλλά κάποιες φορές και σε ιατρικό επίπεδο και αυτή είναι μία αλήθεια που προσπαθούμε να αναδείξουμε εμείς οι ίδιοι οι ασθενείς διοργανώνοντας το 1ο Πανελλήνιο 1ο Συνέδριο Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση, στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει, στο libre, η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης», κα Ιωάννα Αλυσανδράτου. «Θέλουμε να μοιραστούμε τη γνώση για την Π.Υ. γιατί η γνώση είναι πολύτιμη και στο Συνέδριό μας, εξειδικευμένοι γιατροί (όλων των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τη νόσο) θα μας ενημερώσουν για τη διάγνωση και τη σωστή διαχείριση της Πνευμονικής Υπέρτασης».
Ο Σύλλογος ασθενών «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης» άρχισε τις εργασίες του στα τέλη του 2012 από τους ίδιους τους πάσχοντες και τους φροντιστές τους. Επιδίωξη είναι η αναγνώριση, η εδραίωση και η επικαιροποίηση όλων των θεμάτων γύρω από την άγνωστη (στο ευρύ κοινό) νόσο της Π.Υ. Ο Σύλλογος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελεί τη μοναδική ασπίδα της κοινωνίας της Π.Υ., των ασθενών, των φροντιστών καθώς και της ιατρικo-νοσηλευτικής κοινότητας που εμπλέκεται με τη νόσο, τόσο στην Ελληνική επικράτεια όσο και στην Κύπρο.
Αναφερόμενη η κα Αλυσανδράτου σε κάποιες από τις σημαντικές δράσεις του Συλλόγου για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, επισημαίνει:
- Τη συνεργασία του Συλλόγου με τους γιατρούς και τα Ειδικά Κέντρα Π.Υ., που αποφέρει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς και γιατρούς.
- Τη συνεχιζόμενη παρέμβαση του Συλλόγου σε όλους τους φορείς, πετυχαίνοντας την απλούστευση αρκετών γραφειοκρατικών διαδικασιών, την εδραίωση της ασθένειας και των εξειδικευμένων γιατρών και μια καλύτερη διεκδίκηση των αναπηρικών δικαιωμάτων των ασθενών.
- Τη συνεχή καταγραφή και επίλυση των αιτημάτων των ασθενών που βοηθά σημαντικά την καθημερινότητα αυτών και των οικογενειών τους.
- Την κάλυψη των ανασφάλιστων συνασθενών, η οποία λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για όσους δεν έχουν ιατρική ασφάλιση.
- Τη βοήθεια των ασθενών με Π.Υ. σε δεινή οικονομική κατάσταση, η οποία ανακουφίζει τη δύσκολη ζωή αυτών και των οικείων τους.
- Τη δωρεάν φιλοξενία ασθενών και φροντιστών, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, στον Ξενώνα του Συλλόγου, με σκοπό την παρακολούθησή τους από τα Ειδικά Κέντρα της νόσου στην Αθήνα.
- Τη δημιουργία συναντήσεων και συζητήσεων μελών του Συλλόγου, η οποία προωθεί την ανταλλαγή εμπειριών και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους.
- Την παροχή εβδομαδιαίας ομαδικής ψυχολογικής υποστήριξης και προγραμμάτων ψυχοσωματικής ενδυνάμωσης για ασθενείς και φροντιστές, με σκοπό την αποδοχή της κατάστασης της ασθένειας και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
- Την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τήρηση οδηγιών χρήσης φαρμάκων που εξασφαλίζει τη σωστή χρήση αυτών από τους ασθενείς.
- Την παροχή φορητού (και μη) οξυγόνου σε ασθενείς που πρέπει να μετακινηθούν, διασφαλίζοντας την ασφαλή τους μεταφορά και ανακουφίζοντάς τους οικονομικά από το υπέρογκο ποσό της ενοικίασης.
- Τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής από εξειδικευμένους γιατρούς Πνευμονικής Υπέρτασης από την Ελλάδα, καθώς και Ειδικούς Συμβούλους – Εμπειρογνώμονες από Ιαπωνία, Αμερική και Γαλλία ενώνοντας τη γνώση τεσσάρων ηπείρων για την Π.Υ.
- Τη συμβολή στη δημιουργία ιατρικών σεμιναρίων, με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, την ταχύτερη «σκέψη» για την πιθανότητα ύπαρξης της ασθένειας σε συμπτωματικούς ασθενείς, αλλά και την ένταξη νέων γιατρών, ως συμμάχους των ασθενών, για την άμεση διάγνωση της νόσου, χωρίς αργοπορία.
Για τη συμμετοχή σας στο συνέδριο, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο: 2110131542.
Εγγραφές των συμμετεχόντων θα γίνονται την Παρασκευή στις 17:00, πριν την έναρξη του συνεδρίου.