Τριαντόπουλος για πλημμυροπαθείς: Οι μισές επιχειρήσεις της Μαγνησίας έχουν λάβει ήδη το 50% της κρατικής αρωγής
Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο διευρυμένη συνάντηση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, με αντικείμενο την κρατική αρωγή και τα ειδικά σχήματα στήριξης επιχειρήσεων μετά τις πλημμύρες ‘Daniel’ και ‘Elias’. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής, όπως αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, αλλά και τα ειδικά σχήματα για την στήριξη επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένες περιοχές της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου.
Στη συνάντηση εργασίας, πέραν των υπηρεσιακών παραγόντων, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και οι επικεφαλής, αλλά και μέλη, όλων των παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου: “Όσον αφορά την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής στη Μαγνησία, έχουν καταβληθεί – μέχρι τώρα – περίπου 40 εκατ. ευρώ προς πάνω από 10.000 περιπτώσεις δικαιούχων. Δηλαδή, προς νοικοκυριά, για την κάλυψη της οικοσκευής και για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, για την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις, σημειώθηκε από τον υφυπουργό, αλλά και από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής, που συμμετείχε στην ενημερωτική συνάντηση πως – σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρεια Θεσσαλίας – οι επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων έχουν πραγματοποιήσει αυτοψίες στο 99,7% των 3.124 επιχειρήσεων που έχουν αιτηθεί κρατική αρωγή μετά τις πλημμύρες και το 48% αυτών, δηλαδή 1.512 επιχειρήσεις, έχει λάβει ήδη την επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο 50% της κρατικής αρωγής.
Αθροιστικά, το ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία, τόσο ως πρώτη αρωγή, όσο και ως προκαταβολή του 50% της επιχορήγησης, διαμορφώνεται στα 15,6 εκατ. ευρώ προς 3.037 επιχειρήσεις. Εάν στο ποσό των επιχειρήσεων συνυπολογιστεί και η πρώτη αρωγή προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, τότε το αθροιστικό αυτό ποσό διαμορφώνεται στα 31,5 εκατ. ευρώ. Και η διαδικασία καταβολής συνεχίζεται σε εβδομαδιαία βάση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από τις επιτροπές και τα κλιμάκια της κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, που επιτελούν ένα δύσκολο έργο δεδομένου και του μεγάλου φόρτου αυτού.
Όπως σημειώθηκε και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο χρόνος για την καταβολή της επιχορήγησης, μετά την υποβολή των τελικών στοιχείων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας προς το υπουργείο, έχει διαμορφωθεί κοντά στις επτά ημέρες. Τέλος, επισημαίνεται, “στο πλαίσιο της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του υπουργείου, πως για τα στοιχεία δικαιούχων που έχουν υποβληθεί από την Περιφέρεια προς το Υπουργείο, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ήδη καταβληθεί η προβλεπόμενη επιχορήγηση”.
Παράλληλα, με το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, από την αρχή του μήνα έχουν ενεργοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη ειδικά σχήματα στήριξης και της Μαγνησίας, τα οποία και παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο. Ειδικότερα, από την 1η Μαΐου 2024 λειτουργεί η πλατφόρμα “mybusinesssupport” για την ενίσχυση συγκεκριμένων περιπτώσεων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.
Τα ειδικά σχήματα ενίσχυσης αφορούν (α) τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, (β) τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, (γ) τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, και (δ) τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας.
Με αφορμή τη συνάντηση εργασίας, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και με απτά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας. Το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των υπηρεσιών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων είναι οι μισές επιχειρήσεις της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες έχουν λάβει ήδη το 50% της κρατικής αρωγής.
Επί της ουσίας, ότι έχει σταλεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα από την Περιφέρεια στο υπουργείο έχει καταβληθεί στους δικαιούχους και αυτό θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, όπως και στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, καθ’ όλη την επόμενη περίοδο. Μέχρι τώρα, 3.037 επιχειρήσεις έχουν λάβει 15,6 εκατ. ευρώ από την κρατική αρωγή, είτε ως πρώτη αρωγή είτε ως προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής. Ενώ στο σύνολο, από την κρατική αρωγή προς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες έχουν καταβληθεί περίπου 40 εκατ. ευρώ μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.
Παράλληλα, με την κρατική αρωγή έχουν ενεργοποιηθεί και ειδικά σχήματα στήριξης, όχι μόνο για τις άμεσες, αλλά και για τις έμμεσες επιπτώσεις από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Ειδικά σχήματα που αφορούν εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Μαγνησία και για τα οποία είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής σε ακόμα μια διευρυμένη συνάντηση. Το κυβερνητικό σχέδιο, λοιπόν, για τη στήριξη και την αποκατάσταση της Θεσσαλίας συνεχίζεται, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους αρμόδιους, και στη Μαγνησία».