Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για συνέχιση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με “αγκάθια” και παγίδες

 Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για συνέχιση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με “αγκάθια” και παγίδες

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. Στις 15:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη με βασικό στόχο από ελληνικής πλευράς να διατηρηθεί η ήρεμα κατάσταση στο Αιγαίο κάτι που συνηθίζεται να περιγράφεται ως “ήρεμα νερά” ενόψει και της τουριστικής περιόδου και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Χωρίς να παραγνωρίζεται ότι πρέπει να αποφευχθούν διπλωματικές και επικοινωνιακές “νάρκες” τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωκάλπες.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει αργά το μεσημέρι στην Άγκυρα, όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν δεν θα περιλαμβάνει πάντως το καυτό και μείζον θέμα της ΑΟΖ. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει σε θεωρία “γκρίζων ζωνών” και μιλά και πάλι για λύση “πακέτο” στα ελληνοτουρκικά υποστηρίζοντας με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ότι και τα θέματα κυριαρχίας θα πρέπει να τεθούν σε συζήτηση.

Η Αθήνα ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν αποτελούν θέμα προς συζήτηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αναμένεται επίσης να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συμμετέχουν εν τω μεταξύ και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για νέα συνάντηση.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά την επανεκλογή αμφότερων πέρυσι. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο και η τρίτη κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη σημερινή συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν, θα μετέχουν επίσης από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, που θα ακολουθήσουν, θα προστεθούν από ελληνικής πλευράς οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης (η πρώτη χειρίζεται τον πολιτικό διάλογο και ο δεύτερος τη “θετική ατζέντα”), ο επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, η ειδική σύμβουλος διεθνούς πολιτικής του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη.

Στη συνέχεια, περίπου στις έξι το απόγευμα, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον τύπο. Μετά τις κοινές δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας και θα αναχωρήσει νωρίς το βράδυ για Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα