Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών-Μισό βήμα πίσω από Σιλιανόφσκα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών-Μισό βήμα πίσω από Σιλιανόφσκα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία επιμένει μέσω του γραφείου Τύπου της, ότι έχει «το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία στις δημόσιες εμφανίσεις της, ως πράξη αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού», παρά την ομοβροντία αντιδράσεων που προκάλεσε όταν αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» σκέτο στην τελετή ορκωμοσίας της.

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας. Καθώς σχηματίζεται νέα κυβέρνηση και επιλέγεται ένας νέος πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών και τα οφέλη της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου έγινε απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι το συνταγματικό της όνομα, κατά τη διάρκεια της τελετής για την ορκωμοσία της.

Αναδίπλωση Σιλιανόφσκα: Δικαίωμα μου τι θα λέω δημόσια, θα τηρώ τη συνταγματική ονομασία

Η Σκοπιανή πρόεδρος, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας της για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», διευκρινίζει ότι είναι… δικαίωμά της τι θα πει δημόσια, αλλά ότι θα τηρήσει την επίσημη συνταγματική ονομασία.

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρει η Gordana Siljanovska Davkova.

Στη συνέχεια όμως, στην ανακοίνωση από το γραφείο της αναφέρεται πως:

Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίαςΤο επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.

Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Η απάντηση-“άδειασμα” του ΥΠΕΞ

Σωρεία αντιδράσεων και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα «Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της χώρας για την απαρέγκλιτη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς υποχρεώσεων, που απορρέουν από αυτές, όπως «η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστής ως Συμφωνία των Πρεσπών».

Υψηλό επίπεδο διαλόγου με την Ελλάδα

Υπενθυμίζει ακόμα ότι τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος έχει οδηγήσει σε πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και στην οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Όπως υπογραμμίζεται τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλεί τους αξιωματούχους να επιδείξουν προσοχή

Το ΥΠΕΞ της χώρας καλεί «όλους τους πολιτικούς παράγοντες, ιδίως τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους, να επιδείξουν προσοχή. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί μείζον στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή, και υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Μπουχάρ Οσμάνι, που ανήκει στο αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο έχει ήδη αντιδράσει κατά της κίνησης της Σιλιάνοφσκα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, νικητή των εκλογών, οι ανακοινώσεις για τη νέα κυβέρνηση αναμένονται εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου.

Αντίδραση υπήρξε ωστόσο και από το συνασπισμό αλβανικών κομμάτων το κόμμα «Αξίζει» που τα σενάρια το ήθελαν να είναι η επιλογή του προέδρου του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση του το κόμμα «Αξίζει» σημείωνε ότι δεν πρέπει να ανοίγουν παλιές πληγές και τόνιζε ότι η πρόεδρος πρέπει να είναι παράδειγμα σεβασμού του Συντάγματος, Την ίδια στιγμή εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς τα συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας δείχνουν να επηρεάζουν και τα πρώτα βήματα στην πραγματική πολιτική.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Την ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόκληση της Σιλιάνοφσκα, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σημερινή ανάρτηση έστειλε αυστηρό μήνυμα

Σε ανάρτησή του, για το θέμα, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα».

Αναλυτικά η ανάρτηση 

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Υπ. Δικαιοσύνης Βόρειας Μακεδονίας: Τίθεται θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της Σιλιάνοφσκα

Η πρωτοβουλία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να προσφωνήσει τη Βόρεια Μακεδονία με το όνομα «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της προκαλεί αντιδράσεις και εντός των συνόρων στη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Κρέναρ Λόγκα έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ότι «η ασέβεια προς το συνταγματικό όνομα του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».

Σύμφωνα με τον Λόγκα, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι «είτε επανάληψη της διαδικασίας, είτε η θέση του Προέδρου του κράτους να αναληφθεί από τον Γιόβαν Μιτρέφσκι (πρόεδρος του Κοινοβουλίου), ως εκτελών χρέη» Προέδρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας είναι εκπρόσωπος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς από την πτέρυγα του Ζιγιαντίν Σέλα, και αμέσως μετά τον όρκο, το DSI δήλωσε ότι η Σιλιάνοφσκα παραβίασε το σύνταγμα της χώρας και δημιούργησε κρίση με την Ελλάδα.

Ζάεφ κατά Σιλιάνοφσκα: Η μη συμμόρφωση της στη Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες

Να σεβαστούν όλοι τη Συμφωνία των Πρεσπών, καλεί σε μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την στιγμή που η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επιμένει να την αποκαλεί «Μακεδονία». «Η κίνηση αυτή στην ορκωμοσία θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΟΡΕΝ, προσθέτοντας πως «η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες».

«Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και νομική και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ» συμπλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Και προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: «Ο Μιτσκόφσκι και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύουν να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους».

Πρωτοβουλία Τσίπρα-Ζάεφ για υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα (13/05), ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

Επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

Και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και των Σκοπίων και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά Άρθρα