Politico: Το VMRO περιπλέκει περαιτέρω τις σχέσεις με Ελλάδα, Βουλγαρία, ΕΕ

 Politico: Το VMRO περιπλέκει περαιτέρω τις σχέσεις με Ελλάδα, Βουλγαρία, ΕΕ

Με άρθρο του το Politico χτυπάει το καμπανάκι προς όλους τους «ενδιαφερόμενους» μετά τις διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και το νέο φάουλ πολιτειακής και πολιτικής εξουσίας που θέλει να εξαλείψει τη λέξη «Βόρεια» από το επίσημο πλέον όνομα της χώρας. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται για τις θέσεις του ακροδεξιού VMRO σημειώνοντας πως η εκλεγμένη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας «πυροδοτεί διαμάχη με την Ελλάδα κατά την ορκωμοσία της» σημειώνοντας πως το κόμμα της απορρίπτει τη συμφωνία των Πρεσπών του 2018 να μην αποκαλείται η χώρα «Μακεδονία»

«Η νεοεκλεγείσα εθνικιστής πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν είχε καν ορκιστεί την Κυριακή πριν προκαλέσει διπλωματική διαμάχη με τη γειτονική Ελλάδα» σημειώνει για να αναφερθεί το περιστατικό και την αποχώρηση της πρέσβειρας της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφίας Φιλιππίδου, από την τελετή ορκωμοσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο άρθρο αναφέρεται η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και υπογραμμίζεται πως «σύμφωνα με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα και το σύνταγμα της χώρας άλλαξαν, επιτρέποντας στη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2020 και να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.»

Παράλληλα αναφέρεται και η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σύμφωνα με την οποία «για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο άρθρο αναφέρεται πως η Ελλάδα εμποδίζει εδώ και δεκαετίες την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι με το να αυτοαποκαλείται «Μακεδονία», ο Βαλκάνιος γείτονάς της οικειοποιείται ένα ελληνικό όνομα καθώς και την ιστορία του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας.

Σημειώνει επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Βουλγαρία έχει επίσης μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ, απαιτώντας να τροποποιηθεί και πάλι το σύνταγμά της για να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα της χώρας.

Στη συνέχεια αναφέρεται στη θέση του VMRO και στην υπογραφή της συμφωνίας από το σοσιαλιστικό κόμμα (SDSM) για να σημειώσει πως το εθνικιστικό VMRO, στο οποίο ανήκει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αντιδρούσε πάντα στη συμφωνία. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατηγόρησε το SDSM ότι έκανε ταπεινωτικούς συμβιβασμούς για να διευθετήσει τις διαφορές με τους εθνικούς γείτονες και συνέχισε να αποκαλεί τη χώρα “Μακεδονία” παρά τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Για μένα, η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει Μακεδονία», επανέλαβε ο Μίτσκοσκι.

Όπως σημειώνει το Politico «Τα αποτελέσματά του (VMRO) αναμένεται να περιπλέξουν περαιτέρω τις σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία, για να μην αναφέρουμε την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ. Αν και το VMRO υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, δηλώνει ότι δεν θα συμφωνήσει με τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτεί η Βουλγαρία, προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο μπλοκ».

Το άρθρο τέλος αναφέρει πως «το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τη χρήση του όρου Μακεδονία από τη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας “να εγκαταλείψει αυτή την παθητική στάση” και να κινητοποιήσει “όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο” για να αντιμετωπίσει “με αυστηρότητα … οποιαδήποτε χρήση όρων ή ενέργειες από τον νέο πρόεδρο και τα μέλη της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας που παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών”.»

Σχετικά Άρθρα