Εντέν Γκολάν: Ποια είναι η τραγουδίστρια από το Ισραήλ – Η υποδοχή της στο Τελ Αβίβ

Εντέν Γκολάν: Ποια είναι η τραγουδίστρια από το Ισραήλ – Η υποδοχή της στο Τελ Αβίβ

Με τιμές υποδέχτηκε το Ισραήλ την Εντέν Γκολάν κατά την επιστροφή της από τον διαγωνισμό της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας όπου κατέλαβε την πέμπτη θέση. Η Ισραηλινή τραγουδίστρια παραδέχτηκε ότι οι τελευταίες μέρες δεν ήταν «εύκολες» καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες που ζητούσαν να αποκλειστεί.

Η 20χρονη τραγουδίστρια έφυγε από το Μάλμε με ένοπλη φρουρά λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό της να βγαίνει από ένα αεροπλάνο στο Ισραήλ κυματίζοντας τη σημαία της χώρας και κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια.

Στη συνέχεια βιντεοσκοπήθηκε να ζητωκραυγάζει και να ουρλιάζει από χαρά καθώς φίλοι και οικογένεια την υποδέχονταν στο αεροδρόμιο και φώναζαν το όνομά της. Η ίδια έγραψε: «Η καρδιά μου είναι τόσο γεμάτη. Βράχος μου η οικογένειά μου. σας αγαπώ ρε παιδιά».

Σχολιάζοντας τις προηγούμενες ημέρες στο Μάλμε, που οδήγησαν την Εντέν Γκολάν να βρίσκεται υπό έντονη πολιτική πίεση λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, είπε μεταξύ άλλων: «Από πού να αρχίσω; Αρχικά, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας πόσο περήφανη είμαι για το πόσο μακριά φτάσαμε. Είναι τιμή και είμαι ευγνώμων που εκπροσωπώ τη χώρα μου ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

«Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, στόχος μας ήταν πάντα να μοιραστούμε τη δυνατή φωνή του Ισραήλ σε μια από τις μεγαλύτερες σκηνές και πιστεύω ότι το καταφέραμε ακριβώς αυτό. Το να πω ότι ήταν εύκολο θα ήταν ψέμα, αλλά με την υποστήριξη και την αγάπη σας, μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω και να κάνω την απόλυτη καλύτερη απόδοση που ήξερα ότι μπορούσα».

Η Γκολάν τερμάτισε στην πέμπτη θέση με το τραγούδι της Hurricane. Αφιέρωσε την εμφάνισή της στη Eurovision στους ομήρους της Χαμάς:: «αφιερώνω τη συμμετοχή μου στην ESC στις φωνές που δεν μπορούμε να ακούσουμε, τους ομήρους – σας περιμένουμε απεγνωσμένα να επιστρέψετε όλοι στο σπίτι».

Ποια είναι η Έντεν Γκολάν

Γεννημένη στη Ρωσία, η Golan ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα παίρνοντας μέρος στη ρωσική επιλογή για τον διαγωνισμό τραγουδιού Junior Eurovision το 2015, τον οποίο ακολούθησε με μια εμφάνιση στη ρωσική τηλεοπτική εκπομπή The Voice Kids. Η οικογένεια της επέστρεψε στο Ισραήλ το 2022.

Για την  Eurovision του 2024, το Ισραήλ συνεργάστηκε με το κανάλι Keshet 12 και το talent show Rising Star για να επιλέξει έναν εκπρόσωπο για τη χώρα.

Η Golan κέρδισε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού, εντυπωσιάζοντας τους κριτές με τις ερμηνείες του “I Have Nothing” της Whitney Houston και του “I Don’t Want to Miss a Thing” των Aerosmith κατά τη διάρκεια του τελικού.

Η  Γκολάν αρχικά σκόπευε να τραγουδήσει το “October Rain”, αλλά το τραγούδι ερμηνεύτηκε ευρέως ότι περιέχει αρκετές αναφορές στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με τους πολιτικούς στίχους.

Μαζί με την αναφορά του τίτλου στον «Οκτώβρη», αυτό περιελάμβανε τις γραμμές, «Δεν μένει αέρας να αναπνεύσει» και «Ήταν όλα καλά παιδιά, το καθένα τους».

Αφού η EBU εξέτασε τους στίχους  ζήτησε  τις «απαραίτητες προσαρμογές» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα του θα μπορούσε να λάβει μέρος.

Το τραγούδι άλλαξε και επετράπη στην Γκολάν να πάρει μέρος στον διαγωνισμό με το “Hurricane”, με την EBU να εγκρίνει τους νέους στίχους.

Τι είπε για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

Καθώς οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στην Eurovision κλήθηκαν να αποφύγουν τις πολιτικές δηλώσεις, η Γκολάν δεν έκανε σχόλιο για τον συνεχιζόμενο πόλεμο της χώρας της με τη Χαμάς.

Μιλώντας στο Reuters είχε είπε: «Ήρθα εδώ για να δείξω τη φωνή μου, να μοιραστώ την αγάπη μου, το δώρο μου από τον Θεό και ελπίζω να κάνω τους ανθρώπους να νιώσουν κάτι και να αφήσουν σημάδι στην ψυχή τους και να ενωθούν με τη μουσική».

Ερωτηθείσα σχετικά με την άποψή της σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες για την παρουσία της στη Eurovision, είχε πει: «Είναι στο χέρι του κόσμου τι θα κάνει. Έχουν το δικαίωμα να το πουν με τη φωνή της, αλλά εστιάζω στο κομμάτι μου που δίνει την καλύτερη απόδοση και στο καλό: τα καλά vibes, τους καλούς ανθρώπους».

Μετά την πρόκρισή της στον τελικό η Golan δήλωσε «πλημμυρισμένη από συναισθήματα» και είπε ότι ήταν «υπερ ενθουσιασμένη που θα ανέβει ξανά στη σκηνή και θα μοιραστεί την αγάπη μου με όλους».

Η αστυνομία αντιμετώπισε όλο αυτό το διάστημα στο Μάλμε τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές , ενώ η ίδια ξέσπασε σε κλάματα μετά τις αποδοκιμασίες στον ημιτελικό.

Παρά τις πιέσεις να τοποθετηθεί στο ζήτημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή η Γκολάν έδειξε πολύ προσεκτική: «Νομίζω ότι είμαστε όλοι εδώ για έναν και μόνο λόγο και η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Ένωση) λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας για να γίνει αυτό ένα ασφαλές και ενιαίο μέρος για όλους και έτσι νομίζω ότι είναι ασφαλές για όλους και εμείς. μην είσαι εδώ (αν όχι)», απάντησε .

Σχετικά Άρθρα