Στην Αθήνα ο Ράμα σε κρίσιμη συγκυρία- Πολυπληθής αποστολή, πούλμαν με υποστηρικτές- Δρακόντεια μέτρα

 Στην Αθήνα ο Ράμα σε κρίσιμη συγκυρία- Πολυπληθής αποστολή, πούλμαν με υποστηρικτές- Δρακόντεια μέτρα

Ο Έντι Ράμα πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα για να μιλήσει σε  Αλβανούς  ομοεθνείς του σε μια ιδιαίτερη χρονικά συγκυρία, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 11.00 το πρωί, στο κλειστό Christmas Theater του Γαλατσίου ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα έχει και συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας με ομοεθνείς, μέλη του κόμματός του και επιχειρηματίες, ενώ αναμένεται να μοιράσει και φυλλάδια για τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έντι Ράμα θα συνοδεύεται από περίπου 150 άτομα. Η συνοδεία αυτή θα περιλαμβάνει μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, βουλευτές και 50 δημοσιογράφους.  Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, ο Ράμα θα πιει καφέ με συνεργάτες του στο Γαλάτσι, ενώ στις 6.00-7.00 το απόγευμα θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αποχωρήσει από την Αθήνα.

Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδίδει το himara.gr, από τον οργανωτικό τομέα του κόμματος του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα για την ομιλία του στο κλειστό του Γαλατσίου αναμένεται τελικά να ταξιδέψουν γύρω στα 2.000 άτομα από την Αλβανία.

https://www.youtube.com/watch?v=rokNhCqPC0k

Σε όλα τα στελέχη, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από τη γειτονική χώρα έχει τεθεί συγκεκριμένη στοχοθεσία, έτσι ώστε το γήπεδο να είναι κατάμεστο. Τα μειονοτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στόχος της φιέστας του Ράμα στο Γαλάτσι είναι να στείλει μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση για την πιθανή εργαλειοποίηση των Αλβανών μεταναστών στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Επικαλούνται δημοσιογράφους και επικοινωνιολόγους που βρίσκονται κοντά στον Αλβανό πρωθυπουργό, και όπως αναφέρουν η εργαλειοποίηση αυτή συνίσταται στο δικαίωμα ψήφου που έχουν πια αρκετοί Αλβανοί μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να δείξουν ότι μπορούν να απαντήσουν στην κίνηση του Κυριακού Μητσοτάκη να εντάξει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

Ο Έντι Ράμα δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο στους ομοεθνείς του που μένουν στην Ελλάδα, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι το βασικό τους αίτημα – που είναι να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους – δεν πρόκειται να το ικανοποιήσει επισημαίνει χαρακτηριστικά το himara.gr παρά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας που υποχρεώνει την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την ψήφο της διασποράς.

Υπενθυμίζει επίσης ότι στις εθνικές εκλογές της Αλβανίας, το 2021, ο Ράμα είχε μπλοκάρει την είσοδο στη χώρα για όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς την Αλβανία την περίοδο των εκλογών, ανακοινώνοντας καραντίνα 14 ημερών με αφορμή την πανδημία COVID 19, μάλιστα η ανακοίνωση του μέτρου έγινε μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και ενώ τα επιδημιολογικά στοιχεία της Αλβανίας ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Όλα αυτά στον απόηχο δημοσκοπήσεων που έδειχναν πως οι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα θα τον καταψήφιζαν.

Είναι πιθανό να υπάρξουν και διαμαρτυρίες για την παρουσία Ράμα στην Αθήνα καθώς υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος Αλβανίας οι οποίοι διαβιούν στην Ελλάδα έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να πραγματοποιήσουν διαδήλωση. Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία σίγουρα θα προσελκύσει και ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι κομματικά ενταγμένοι στο Δημοκρατικό κόμμα αλλά είναι ενάντια στις τακτικές του Αλβανού πρωθυπουργού.

Η αντίδραση της Αθήνας και η Βόρεια Μακεδονία

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, η οποία έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και προφανώς κανείς δεν θα απαγόρευε ποτέ σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει και να κάνει μία ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας, για να μιλήσει στους ομοεθνείς του» και προσέθεσε πως το θέμα πήρε λίγο μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ όση πραγματικά του αξίζει. Υπογράμμισε βέβαια πως «αν με ρωτάτε τώρα εάν ο χρονισμός αυτής της επίσκεψης, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και με ανοιχτά ζητήματα τα οποία αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, είναι ο κατάλληλος, θα σας πω κι εγώ ότι δεν είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος. Αλλά, από εκεί και πέρα, μην του δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία».

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα παρακολουθούν με προβληματισμό δηλώσεις που έχουν γίνει απο αξιωματούχους στην Βόρεια Μακεδονία, όπου έγιναν εκλογές και επικράτησε το VMRO. Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει με πολύ ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου Πρωθυπουργού, για να δει με ποιον τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

«Θέλω εδώ να είμαι πολύ ξεκάθαρος: προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του «μακεδονικού έθνους» και της «μακεδονικής γλώσσας». Δέχθηκα, όμως, τη Συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη Συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ» σημείωσε χθες σε συνέντευξης του. Για να προσθέσει πως ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τι θα πει στην ομιλία του

Καταρχάς αναμένεται να ανακοινώσει την επιστολική ψήφο και τη διευκόλυνση που θα προσφέρει αυτή στους Αλβανούς που μένουν στην Ελλάδα και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους χωρίς να υπάρχει ανάγκη μετακίνησής τους.

Επίσης θα ανακοινώσει τη συμπόρευση 20 μεταναστών με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας. Συγκεκριμένα θα κάνει τα «αποκαλυπτήρια» των ονομάτων 20 συμπατριωτών του που ζουν στην Ελλάδα και έχει διακριθεί ο καθένας στον τομέα του, οι οποίοι θα προσχωρήσουν ή θα συνεργαστούν με το κόμμα.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι η ομιλία του δεν θα είναι πολιτική ενόψει των Ευρωεκλογών, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους από τη φασαρία που είχε προκληθεί για τον χρόνο έλευσής του στην Ελλάδα. Μάλιστα από το επιτελείο του Ράμα έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, καθώς θα πάει επίσης σε Λονδίνο, Μιλάνο και Ντίσελντορφ.

Μέτρα ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ

Πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η ΕΛΑΣ για την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα, η οποία θα ξεκινήσει μετά την άφιξή του στο «Ελ. Βενιζελος» στις 8.30-9.00 το πρωί.

Εκατοντάδες αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ασφάλεια, Τροχαία) θα διατεθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετάβαση του Έντι Ράμα στην τοποθεσία όπου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του και για την προστασία του μέχρι την ώρα αποχώρησή τους, με τον αριθμό να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο Έντι Ράμα θα συνοδεύεται από μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, βουλευτές και 50 δημοσιογράφους, που θα μεταβούν απευθείας στο κλειστό Christmas Theater του Γαλατσίου. Εκεί έχουν διαμορφωθεί δύο αίθουσες για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και τους συνεργάτες του.

Η ομιλία του στο Christmas Theater θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 11.00, ωστόσο ο Έντι Ράμα θα έχει και συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας με ομοεθνείς, μέλη του κόμματός του και επιχειρηματίες, ενώ αναμένεται να μοιράσει και φυλλάδια για τις διμερείς σχέσεις.

Αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του, ο Ράμα θα πιει καφέ με συνεργάτες του στο Γαλάτσι, ενώ στις 6.00-7.00 το απόγευμα θα μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αποχωρήσει από την Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα