Eurovision 2024/Nemo: Έσπασε το τρόπαιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας-Tο πρώτο μη δυαδικό άτομο κερδίζει τον διαγωνισμό

 Eurovision 2024/Nemo: Έσπασε το τρόπαιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας-Tο πρώτο μη δυαδικό άτομο κερδίζει τον διαγωνισμό

Μετά από ένα θρίλερ κυριολεκτικά στα τελευταία λεπτά, το Nemo κατάφερε να κερδίσει τις επιτροπές και το κοινό στη φετινή Eurovision με το τραγούδι «Code». Ανεβαίνοντας μάλιστα στη σκηνή για την απονομή και ενώ ειχε παραλάβει το τρόπαιο το… έσπασε προσγειώνοντάς το στο δάπεδο.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο διαμαρτυρίας που έκανε για το συγκεκριμένο γεγονός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Κατάφερα και έσπασα τον κώδικα (Code, ο τίτλος του τραγουδιού του), περνώντας τη non-binary σημαία μου μέσα στη διοργάνωση, ενώ η Eurovision μου το είχε απαγορεύσει.

Επίσης, έσπασα το τρόπαιο, όμως αυτό μπορεί να επισκευαστεί. Ίσως και η Eurovision χρειάζεται… επiσκευές πού και πού» είπε χαρακτηριστικά.

Το Nemo είναι ένας non binary 24χρονος τραγουδιστής και ράπερ που γεννήθηκε στο Biel, μια μικρή δίγλωσση πόλη της Ελβετίας. Αν και το Nemo παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς από μικρό παιδί, έγινε διάσημο εν μία νυκτί το 2016, όταν μια από τις εμφανίσεις του έγινε viral, ενώ έχει κυκλοφορήσει δύο EPs και είχε επτά τραγούδια στο επίσημο ελβετικό Singles Chart. Και δεν είναι άγνωστο σε τηλεοπτικό διαγωνισμό, καθώς τερμάτισε πέμπτο στη δεύτερη σεζόν του The Masked Singer Switzerland.

Στη μουσική του, το Nemo ασχολείται με προσωπικά θέματα όπως η ταυτότητα φύλου, η ψυχική υγεία και η θέση του ατόμου σε αυτόν τον κόσμο. Το Nemo είναι ο πρώτος non-binary νικητής στην ιστορία της Eurovision. Στην πραγματικότητα, το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που η Eurovision φιλοξένησε ανοιχτά μη δυαδικούς ερμηνευτές, καθώς η συμμετοχή της Ιρλανδίας, Bambie Thug, είναι επίσης non binary.

Σε συνέντευξή του στο Eurovoix, το Nemo εξήγησε τι σημαίνει γι’ αυτό η συμμετοχή του ως μη δυαδικός καλλιτέχνης. Είπε: «Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να αφήσω τους ανθρώπους που είναι μη δυαδικοί, τρανς, οτιδήποτε, να γνωρίζουν ότι είναι τέλειοι όπως είναι. Και αισθάνομαι ότι [η συμμετοχή στη Eurovision] πραγματικά στέλνει αυτό ως σημάδι. Για μένα, το να εμφανιστώ ως ο εαυτός μου και να ερμηνεύσω το τραγούδι μου, να μιλήσω για το ότι είμαι non-binary, να μιλήσω για την εμπειρία του να βρω τον αληθινό μου εαυτό και να εκδηλωθώ… αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο που έχω και θέλω να το χρησιμοποιήσω».

https://youtu.be/kiGDvM14Kwg

Τον Νοέμβριο του 2023, το Nemo ανακοίνωε δημοσίως σε ένα άρθρο στην SonntagsZeitung ότι είναι μη δυαδικός, και αυτό είναι και το θέμα του τραγουδιού «The Code»: «Η αλήθεια μου είναι να αισθάνομαι άνετα με τον εαυτό μου και να συνειδητοποιώ ότι είμαι μη δυαδικός», δήλωσε ο Nemo στο Eurovisionworld. «Το να είμαι μη δυαδικός είναι ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας μου. Απλά αυτή η αίσθηση ότι μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να είμαι ο εαυτός μου όπου κι αν πάω είναι το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας μου.

Σε μια κοινωνία όπου οι μειονότητες έχουν σαφώς ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν, το να ανέβει στη μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου και να μοιραστεί ένα μήνυμα αποδοχής και ενσωμάτωσης είναι μεγαλύτερο για τον Nemo από την πραγματική νίκη στον διαγωνισμό: «Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο μέρος», επιβεβαιώνει το Νέμο. «Το γεγονός ότι μπορώ να εμφανιστώ ως ο εαυτός μου και να παρουσιάσω τον εαυτό μου με τον τρόπο που είμαι είναι κάτι περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ. Ελπίζω οι άνθρωποι να βλέπουν ότι είμαι τέλειος όπως είμαι, γιατί κανείς δεν μπορεί να μου πει το αντίθετο (ή σε εσάς)».

Το θρίλερ της τελευταίας στιγμής

Κυριολεκτικά στο τελευταίο λεπτό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων κρίθηκε ο νικητής του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, με τον Ελβετό καλλιτέχνη Nemo να καταφέρνει να κυριαρχήσει με το τραγούδι «The Code» συγκεντρώνοντας 591 βαθμούς.

Η Κροατία, που θεωρούνταν «φαβορί» με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» συγκέντρωσε 547 βαθμούς και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria» και πήραν 453 βαθμούς.

Το «ZARI» της Μαρίνας Σάττι απέσπασε την 11 θέση με 126 βαθμούς ενώ η Κύπρος με το τραγούδι «Liar» της Silia Kapsis έλαβε την 15η θέση με 78.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, που αποκάλυψε η Έλενα Παπαρίζου, δόθηκε στην Ελβετία και τους 10 βαθμούς έλαβε η Κύπρος.

Το νικητήριο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τους Nemo, Linda Dale, Benji Alasu και Nylan, μιλά για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι. H ελβετική επιτροπή επέλεξε τον τραγουδιστή αφού άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

Στον μεγάλο τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία με τον Joost Klein αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη ύστερα από καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους της παραγωγής της EBU.

Αγωνία επικράτησε σε σχέση με το ποιος τελικά θα επικρατήσει.

Οι επιτροπές ανέδειξαν νικητή τον Ελβετό καλλιτέχνης, Nemo με που είχε μια ενδιαφέρουσα σκηνική παρουσία.

Ακολουθούσε η Γαλλία με την συγκλονιστική μπαλάντα της και τρίτη η Κροατία με ένα τραγούδι που αναμένεται να κυριαρχήσει στα ραδιόφωνα το επόμενο διάστημα.

Το Ισραήλ που στις επιτροπές δεν «αναρριχήθηκε» στην κορυφή των βαθμολογιών, πήρε 335 βαθμούς και για λίγα λεπτά έφτασε μέχρι και στην πρώτη θέση.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε και η Ουκρανία για λίγα λεπτά, συγκεντρώνοντας 307 βαθμούς από το κοινό.

Η Κροατία, το «φαβορί» με βάση τα στοιχήματα, έλαβε από τον κοινό 338 βαθμούς, δείχνοντας ξεκάθαρα πως ήταν η επιλογή του κόσμου.

Ακολούθησε «ντέρμπι» μεταξύ της Κροατίας και της Ελβετίας, με την δεύτερη να χρειάζεται 182 πόντους για να κερδίσει.

Τελικά, έλαβε πάνω από 200 βαθμούς από το κοινό και αναδείχθηκε νικητής της βραδιάς.

Σχετικά Άρθρα