Γκουτέρες: Μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα προκαλούσε “τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή”
Μία χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε “σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή”, προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μετά την αναχώρηση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, των διαπραγματευτών του Ισραήλ και της Χαμάς από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο.
“Μια μαζική χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και θα έβαζε τέλος στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τους πληθυσμούς καθώς ο λιμός απειλεί“, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψης στο Ναϊρόμπι.
Η κατάσταση στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας είναι “στην κόψη του ξυραφιού”, πρόσθεσε.
“Έχουμε εμπλακεί ενεργά με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την επανάληψη της διέλευσης κρίσιμων προμηθειών –μεταξύ των οποίων καύσιμα για τα οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη– μέσω των σημείων διέλευσης της Ράφας και του Κέρεμ Σαλόμ“, είπε ο Γκουτέρες επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός.
Την Τετάρτη ξανάνοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, το οποίο είχε κλείσει το Ισραήλ για τρεις ημέρες έπειτα από πυρά ρουκετών της Χαμάς, όμως η προώθηση της βοήθειας παραμένει “εξαιρετικά δύσκολη”, σύμφωνα με το γραφείο της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνώ (Ocha) στα παλαιστινιακά εδάφη.
Σήμερα το Ισραήλ πολλαπλασίασε τα πλήγματα και τα πυρά πυροβολικού στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στη Ράφα, μεταδίδουν ανταποκριτές του AFP.
Στη Ράφα, τελευταία πόλη της νότιας Γάζας πριν από τα σύνορα με την Αίγυπτο, που στεγάζει σχεδόν 1,4 εκατ. Παλαιστίνιους, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και έχουν ήδη ωθήσει 110.00 ανθρώπους να φύγουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Χθες, Πέμπτη, ένας γύρος έμμεσων συνομιλιών με σκοπό την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, έπειτα από επτά μήνες πολέμου, ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στο Κάιρο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει για πρώτη φορά ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής, αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υλοποιήσει την απειλή του για επίθεση στη Ράφα.