Εξαήμερη εργασία: Σε ποιους κλάδους θα ισχύσει – Πού απαγορεύεται

Εξαήμερη εργασία: Σε ποιους κλάδους θα ισχύσει – Πού απαγορεύεται

Εξαήμερη εργασία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου σε συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης. Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, η εφαρμογή του μέτρου αφορά σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες, οι οποίες θα αποφασίζουν μονομερώς την απασχόληση εργαζομένων και την 6η ημέρα, με προσαύξηση κατά 40% του ημερομισθίου.

Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν:

-φορείς του Δημοσίου,

-οι ΔΕΚΟ,

-η βιομηχανία και

-κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, σε περιόδους αυξημένου φόρτου.

Οι όροι εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό.
Ως όροι για την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, έχουν τεθεί:

– Η υποχρεωτική προ δήλωση της επιπλέον απασχόλησης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

– Η απασχόληση να μην υπερβαίνει τις 8 ώρες

– Την 6η μέρα να μην πραγματοποιείται υπερεργασία ή/και υπερωριακή απασχόληση.

Ο δικηγόρος και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας πρόσφατα στο Newsbomb.gr.είχε τονίσει: «Η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις συνεχούς ροής, οι οποίες θα πρέπει να το δηλώνουν αυτό, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Θα πρέπει να δηλώνεται κάθε φορά χρήσης της έκτης ημέρας απασχόλησης και θα πρέπει να συνοδεύεται με έναν ισχυρισμό της επιχείρησης ότι υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας τη συγκεκριμένη περίοδο».

«Προϋπόθεση για τον εργαζόμενο θα είναι να μην υπερβαίνει τις οκτώ ώρες απασχόλησης ημερησίως, άρα δεν υφίσταται και υπερωρία και εξαήμερο. Αν δουλεύεις έκτη μέρα, υπάρχει προσαύξηση της τάξεως του 40%, η οποία ήδη εφαρμοζόταν. Απλώς, τώρα ο εργαζόμενος δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί την έκτη μέρα, αν το δηλώσει η επιχείρηση. Αν την απορρίψει και κάποιος άλλος τη δεχθεί, θα υπάρξει μία διαδικασία κατά την οποία ο εργοδότης θα πει: “Προτιμώ αυτόν που δέχεται”.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί και στις ΔΕΚΟ, ακόμη κι αν προσωρινά εξαιρέθηκαν. Στο μέλλον, βλέπω να επικρατεί μία λογική εντατικοποίησης, ενώ, στην υπόλοιπη Ευρώπη τα ωράρια είναι δομημένα και σε άμεση σχέση με τον τρόπο κατά τον οποίο κάθε εργαζόμενος προγραμματίζει την καθημερινότητα και τη ζωή του», προσέθεσε.

Τι ισχύει με την αμοιβή

«Όσον αφορά την αμοιβή της έκτης μέρας απασχόλησης, θα υπάρξει προσαύξηση ύψους 40%. Ήδη υπήρχε, απλώς τώρα θα αναφέρεται μόνιμα και πλέον, θα μπορούν να υλοποιούνται εξαήμερες συμβάσεις.

Αν δουλεύω έξι μέρες, ρεπό είναι η Κυριακή ή οιαδήποτε μέρα εντός της εβδομάδας. Αυτή είναι η διαδικασία. Αν η έκτη μέρα εργασίας είναι Κυριακή, τότε η προσαύξηση είναι της τάξεως του 75%. Αν είναι Σάββατο, πληρώνεται με μισθό 40% επάνω», επεσήμανε ο δικηγόρος και εργατολόγος.

Το ελληνικό… παράδοξο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ο αστερίσκος

Ολοκληρώνοντας, ο δικηγόρος και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση, στην ουσία, πανηγυρίζει για το μέτρο, ενώ, η υπόλοιπη Ευρώπη πηγαίνει σε τετραήμερα. Δεν εξηγεί ότι ο κόσμος, ειδικά στις βιομηχανίες, δουλεύει την έκτη μέρα όχι επειδή θέλει να μην έχει χρόνο για την οικογένειά του, αλλά διότι δεν “βγαίνει” λόγω της ακρίβειας. Αυτή είναι η αιτία.

Αν η κυβέρνηση δεν το εφάρμοζε, οι επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να προσλάβουν περισσότερο κόσμο, μέτρο το οποίο θα οδηγούσε σε μείωση της ανεργίας. Δεν θα μπορούν να έχουν εξαήμερη απασχόληση εταιρείες που έχουν νυχτερινές βάρδιες μέσα στο πενθήμερο (00:00 – 06:00, για παράδειγμα)».

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα