Eurovision:Ερωτηματικό με την συμμετοχή της Ολλανδίας στον τελικό -Τι λέει η EBU -Το παρασκήνιο

 Eurovision:Ερωτηματικό με την συμμετοχή της Ολλανδίας στον τελικό -Τι λέει η EBU -Το παρασκήνιο

Joost Klein representing The Netherlands performs on stage during the rehearsal of the second semi-final of the 2024 Eurovision Song Contest, in Malmo, Sweden, May 8, 2024. REUTERS/Leonhard Foeger

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο διαγωνισμός της Eurovision ενώ ένα τεράστιο ερωτηματικό πλανάται ακόμη σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη με τον Ολλανδό τραγουδιστή και αποκλείστηκε από τις σημερινές, τελευταίες πρόβες πριν τον αυριανό μεγάλο τελικό, όπου δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα συμμετέχει ή όχι. Φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αποχώρησης (οικειοθελώς) της Ολλανδίας ή αποβολής της από την EBU.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύσκεψη της EBU για τη συμμετοχή της Ολλανδίας στη Eurovision, λόγω ενός ανεξήγητου «περιστατικού» με πρωταγωνιστή τον Joost Klein ο οποίος δεν θα κάνει ξανά πρόβες μέχρι «νεότερης ειδοποίησης».

Ο Ολλανδός τραγουδιστής έχασε τη θέση του στην προτελευταία πρόβα του σόου στο Μάλμε της Σουηδίας, την Παρασκευή, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί στην πέμπτη θέση.

Ο Ολλανδός αποσύρθηκε από τις τελικές πρόβες – εν μέσω ισχυρισμών ότι ήθελε να κάνει μια δήλωση επί σκηνής.

Φημολογείται ότι ο 26χρονος Ολλανδός, ο οποίος δεν παρέδωσε σήμερα το τραγούδι του Europapa, ήθελε να κάνει μια δήλωση, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει.

Τα σκηνικά για την ολλανδική εμφάνιση βρίσκονταν ήδη στη σκηνή, αλλά απομακρύνθηκαν.

Η επίσημη δήλωση της EBU

Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision συνεχίζεται ακόμη. Γίνονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και του AVROTROS, του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, η EBU αποφάσισε ότι ο Joost Klein δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της 2ης Dress Rehearsal, στην οποία ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές από τις 37 συμμετέχουσες χώρες. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθεί η εμφάνιση του από τον Δεύτερο Ημιτελικό.

Ο Ολλανδός διέγραψε τα stories του και έκανε unfollow την Eurovision

Ο Ολλανδός τραγουδιστής εξακολουθεί να μην έχει προχωρήσει σε κάποια δημόσια δήλωση σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα, όταν δεν εμφανίστηκε στην πρώτη γενική πρόβα της Παρασκευής (10/05).

Συν αυτού, ο Joost Klein προχώρησε στη διαγραφή όλων των stories που είχε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, τα οποία σχετίζονταν με την Eurovision.

Επίσης, σημειώνεται πως έκανε unfollow τον επίσημο λογαριασμό του Διαγωνισμού.

Το παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες που φέρουν την Ολλανδία έτοιμη να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Επίσης, αφαιρέθηκε η σημαία της Ολλανδίας από τα αποδυτήρια.

Την ίδια ώρα βίντεο της Δημόσιας Τηλεόρασης του Ισραήλ, στο οποίο ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος πήγε στα καμαρίνια της Ολλανδίας μετά τη γενική πρόβα να δει γιατί δεν εμφανίστηκε ο καλλιτέχνης, δείχνει τον ίδιο να απωθείται από τους άνδρες της προσωπικής ασφαλείας του Joost Klein (σύμφωνα πάντα με τους Ισραηλινούς).

Ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας SVT μετέδωσε ότι ο Joost Klein είχε σωματική αντιπαράθεση με έναν από τους φωτογράφους στην αρένα.

Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024, ο Joost Klein σχολίασε αρνητικά την τραγουδίστρια του Ισραήλ Eden Golan. Ένας Πολωνός δημοσιογράφος ρώτησε την Ισραηλινή καλλιτέχνιδα: «Σκεφτήκατε ποτέ ότι με την παρουσία σας εδώ αποτελείτε κίνδυνο και κίνδυνο για άλλους καλλιτέχνες και για το κοινό;». Όταν ο οικοδεσπότης της συνέντευξης Τύπου, ο Σουηδός δημοσιογράφος, Jovan Radomir, παρενέβη και είπε ότι η Eden Golan δεν χρειαζόταν να απαντήσει στην ερώτηση, ο Joost Klein βροντοφώναξε: «Γιατί όχι;».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία η ολλανδική αντιπροσωπεία τοποθετήθηκε ακριβώς δίπλα στην ισραηλινή, ο Joost Klein επέλεξε να κρυφτεί αρκετές φορές κάτω από την ολλανδική σημαία. Αυτό ερμηνεύτηκε ως σημάδι, αφού ο Joost Klein, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, αρνήθηκε, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, να φωτογραφηθεί μαζί με την Eden Golan.

Πάντως, η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet επιμένει ότι ένα άλλο γεγονός, το οποίο συνέβη μετά τον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024, οδήγησε στην απόφαση ο Joost Klein από την Ολλανδία να μην συμμετάσχει στην πρώτη γενική πρόβα του τελικού.

Αμφισβητεί την αξιοπιστία της Eurovision η Ισπανία

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, πριν από λίγο, η Δημόσια Τηλεόραση της Ισπανίας αμφισβήτησε την αξιοπιστία της Eurovision. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Χ, το ισπανικό κρατικό δίκτυο RTVE ανέφερε: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από τη Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της». Σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι μία από τις «Big Five», δηλαδή μία από τις πέντε χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), δηλαδή στη διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024».

Κλεισμένη στο δωμάτιό της η ισραηλινή τραγουδίστρια

Η ισραηλινή υπηρεσία εθνικής ασφάλειας Shin Bet προειδοποίησε την Golan να μην εγκαταλείπει το δωμάτιο του ξενοδοχείου της παρά μόνο για παραστάσεις, αφού έλαβε απειλές για τη ζωή της και εν μέσω φόβων για τρομοκρατική επίθεση.

Σχετικά Άρθρα