Eurovision: “Διπλωματικό επεισόδιο” με την Σάττι για το Ισραήλ – Οι εξηγήσεις της ελληνικής αποστολής

Eurovision: “Διπλωματικό επεισόδιο” με την Σάττι για το Ισραήλ – Οι εξηγήσεις της ελληνικής αποστολής

Αντιδράσεις προκάλεσε το βίντεο που δείχνει την Μαρίνα Σάττι να χασμουριέται την ώρα της συνέντευξης Τύπου της ισραηλινής αντιπροσωπείας, μετά το τέλος του Β Ημιτελικού της Eurovision στο Μάλμε.

Η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση η Μαρίνα δεν είχε σκοπό να προσβάλει την ισραηλινή αντιπροσωπεία. Όπως λένε από την αρχή της συνέντευξης Τύπου αλληλεπιδρούσε και επικοινωνούσε με τους δημοσιογράφους στην αίθουσα τύπου και τους καλλιτέχνες στο πάνελ, όπως έκαναν και πολλοί συνάδελφοί της. Και προσθέτουν πως αν δει κανείς ολόκληρο το βίντεο θα διαπιστώσει ότι η Μαρίνα, δεν μπορούσε να κρύψει την κούρασή της σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λόγω του εξοντωτικού προγράμματος των τελευταίων ημερών και όχι μόνο κατά τις δηλώσεις της Eden στην οποία εύχεται καλή επιτυχία στον τελικό.

https://twitter.com/escldr/status/1788706440527352123?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1788706440527352123%7Ctwgr%5Ee7414499472fa286e778d6f2c70e691f8df98eef%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbomb.gr%2Fmedia-agb%2Fstory%2F1547735%2Fi-marina-satti-itan-kourasmeni-den-eixe-skopo-na-prosvallei-tous-israilinoys

Στα social media η αντίδραση της Μαρίνας Σάττι έχει γίνει viralQ

To Ισραήλ στο επίκεντρο της Eurovision- H Βελγική τηλεόραση διέκοψε για μήνυμα υπέρ του παλαιστινιακού λαού

Ηκατάσταση στην Μέση Ανατολή δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη Eurovision με καλλιτέχνες και ολόκληρες χώρες να αντιδρούν στη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Η βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του β’ ημιτελικού της Eurovision 2024 για να μεταδώσει μήνυμα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων.

Συγκεκριμένα, κατά την εμφάνιση του Ισραήλ στη σκηνή, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, του Βελγίου, VRT, διέκοψε για λίγο τη μετάδοση και στους δέκτες των τηλεθεατών εμφανίστηκε το μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Η πρωτοβουλία ανήκε στο συνδικάτο εργαζομένων και το μήνυμα που εμφανίστηκε στις οθόνες των τηλεθεατών ανέφερε: «Πρόκειται για δράση εργατικού σωματείου. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό διακόπτουμε για λίγο τη ζωντανή μετάδοση #CeaseFireNow #StopGenocideNow».
Αμέσως μετά το τέλος του προκριματικού οι νικητές έδωσαν συνέντευξη τύπου με τη σειρά εμφάνισης. Σε βίντεο που έχει κάνει το γύρω του διαδικτύου φαίνεται η Μαρίνα Σάττι να χασμουριέται και να κάνει γκριμάτσες κατά την διάρκεια της συνέντευξης της Εντέν Γκολάν, που είναι η εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Δεν έχει διευκρινιστεί, βέβαια, αν η κίνηση αυτή έγινε επίτηδες ή αν απλώς έτυχε.

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Λετονός τραγουδιστής Ντονς, που με έμμεση αναφορά στην Παλαιστίνη τόνισε ότι «κάθε χώρα δικαιούται να είναι ελεύθερη».

Η Μαρίνα Σάττι είχε ήδη πάρει θέση υπέρ της Παλαιστίνης- Τα …καρπούζια

Σε πείσμα της προσπάθειας η ελληνική αποστολή (ΕΡΤ) να απονευρώσει το “θεατρικό” ακτιβιστικό μήνυμα της Μαρίνας Σάττι στη συνέντευξη Τύπου, η εκπροσώπος μας στη Eurovision είχε από πριν στείλει ανάλογο μήνυμα. Θέση σε όλα τα παραπάνω πήρε και η δική μας Μαρίνα Σάττι, η οποία στο προσωπικό κανάλι στον λογαριασμό της στο Instagram μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της ένα μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης.

Η ίδια δεν έγραψε κάποιο αντιπολεμικό μήνυμα, ούτε απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, παρά μόνο δημοσίευσε αρκετά emoji καρπούζια.

Μαρίνα Σάττι

Μαρίνα Σάττι

Αντίστοιχη ανάρτηση έκανε και ο χορογράφος της Μαρίνας Σάττι, Majnoon, ο οποίος σε ένα instagram story έβαλε και εκείνος τα ίδια emoji, στηρίζοντας τη δοκιμαζόμενη Παλαιστίνη.

Και αν αναρωτιέστε γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο φρούτο, το καρπούζι έχει μετατραπεί σε σύμβολο της Παλαιστίνης και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση και μάλιστα διπλή.

Η πρώτη αφορά στα χρώματα του φρούτου (κόκκινο, λευκό, μαύρο και πράσινο) τα οποία παραπέμπουν στη σημαία της Παλαιστίνης, γι’ αυτό και πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί συμβολικά για να την υποκαταστήσει. Πρόκειται άλλωστε για ένα πολύ δημοφιλές φρούτο που καλλιεργείται τοπικά από Παλαιστίνιους.

Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος, πιο πρακτικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται το καρπούζι ως σύμβολο της Παλαιστίνης και αφορά στη συχνή απαγόρευση ή στον περιορισμό της δημόσια εμφάνισης της παλαιστινιακής σημαίας.

Σχετικά Άρθρα