AstraZeneca: Όταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγούσε στο libre για τον κίνδυνο θρομβώσεων του εμβολίου

AstraZeneca: Όταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγούσε στο libre για τον κίνδυνο θρομβώσεων του εμβολίου

Αναμενόμενος ήταν ο θόρυβος από την είδηση της απόσυρσης από την AstraZeneca του εμβολίου κατά του κοροναϊού, από τη διεθνή αγορά. Η εταιρεία απέδωσε την απόφασή της στη μείωση της ζήτησης του εμβολίου λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού. Εναντίον του συγκεκριμένου εμβολίου –το οποίο είχε χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους– υπήρχε πλήθος αναφορών για παρενέργειες, όπως η πρόκληση θρομβώσεων, που σε πολλά περιστατικά οδήγησαν στον θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της απόφασης της AstraZeneca είχε προηγηθεί την Τρίτη (7/5) η ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

«Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια και είχε σχολιασθεί εκτεταμένα την εποχή των εμβολιασμών από όλους τους επιστήμονες και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», ανέφερε λίγο μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, παραπέμποντας μάλιστα, σε δημοσίευμα του libre, από τον Μάιο του 2021, όταν ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, σχολίασε συμπεράσματα Γερμανών ερευνητών που απέδιδαν σε λάθος του ιικού φορέα τις σπάνιες μεν αλλά ανεπιθύμητες θρομβώσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Αυτό που τότε εξηγούσε, μεταξύ άλλων ο κ. Μαγιορκίνης ήταν ότι «και η AstraZeneca και η Johnson & Johnson έχουν το ίδιο πρόβλημα στο σχεδιασμό της spike, κάτι που δεν έχουν τα αλλά εμβόλια (τα mRNA). Φαίνεται (με όσα διαβάζουμε) να υποστηρίζουν ότι αν αυτός ο σχεδιασμός γίνει σε mRNA εμβόλια και όχι σε αδενοϊού, δε θα υπάρχει το πρόβλημα του συνδρόμου των θρομβώσεων».

Το πηλίκο κόστους – οφέλους

«Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν 1000άδες φορές υψηλότερο από τον εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο (λιγότερο από 1 ανά 100.000). Σταδιακά, ο εμβολιασμός του AZ περιορίστηκε στις μεγάλες ηλικίες γιατί τα υπόλοιπα εμβόλια είχαν πιο ασφαλές προφίλ για τους νέους, ενώ το όφελος του AZ στις μεγάλες ηλικίες παρέμενε χιλιάδες φορές καλύτερο από τον όποιο κίνδυνο», γράφει στην προχτεσινή του ανάρτηση ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως «η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα εξακολουθεί και επιβιώνει αρκετό χρόνο μετά από τη λήξη της πανδημίας ως επείγουσα κατάσταση Δημόσιας Υγείας».

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε

Επειδή όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ επισημαίνει, στο προφίλ του τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του εμβολίου της AstraZeneca, τις συνθήκες συντήρησης που επέτρεψαν στο εμβόλιο να ταξιδέψει με ασφάλεια και να φτάσει σε πληθυσμούς που άλλα εμβόλια δεν θα έφταναν, ενώ τονίζει πως ο σπάνιος μεν αλλά υπαρκτός κίνδυνος αφορούσε στην 1η δόση και στο διάστημα των πρώτων 30 ημερών από τον εμβολιασμό, καθησυχάζοντας τις τυχόν ανησυχίες ατόμων που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο:

«Μερικά facts που ξεχνιούνται σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca για την COVID-19:

1) Το εμβόλιο σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η διανομή έγινε από την Astra Zeneca

2) Ήταν το μοναδικό ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ εμβόλιο, καθώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε υπογράψει συμβόλαιο παραχώρησης στην Astra Zeneca, με τον όρο να διανεμηθεί χωρίς κέρδος καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας. Με απλά λόγια, η εταιρεία το πουλούσε στο κόστος παραγωγής-διανομής.

3) Ήταν το μοναδικό από τα 3 πρώτα που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Όσον αφορά τον κίνδυνο των θρομβόσεων, ήταν μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια (~1-2/100.000):

1) Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πεθάνουμε (πνιγούμε) από το φαγητό που τρώμε στη διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)

2) Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πνιγούμε και να πεθάνουμε από νερό στη διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)

3) Έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουμε σε αυτοκινητιστικό εντός ενός έτους

4) Αφορούσε αποκλειστικά την πρώτη δόση του εμβολίου και τις πρώτες 30 περίπου ημέρες από την πρώτη δόση. Μετά τις 30 ημέρες, ο κίνδυνος μηδενίζεται, άρα όσοι το έκαναν δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να φοβούνται σήμερα για αυτήν την παρενέργεια».

Σχετικά Άρθρα