Τι είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη;

Τι είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη;

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AI) περιγράφει αλγόριθμους (όπως το ChatGPT) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων ήχου, κώδικα, εικόνων, κειμένου, προσομοιώσεων και βίντεο.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα αυτό, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη δημιουργία περιεχομένου.

Στους μήνες και τα χρόνια που πέρασαν από τότε που το ChatGPT κυκλοφόρησε στη σκηνή τον Νοέμβριο του 2022, το Generative AI (gen AI) έχει προχωρήσει πολύ. Κάθε μήνα παρουσιάζονται νέα εργαλεία, κανόνες ή επαναλαμβανόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Ενώ πολλοί έχουν αντιδράσει στο ChatGPT (και την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση ευρύτερα) με φόβο, η μηχανική μάθηση έχει σαφώς τη δυνατότητα για καλό.

Στα χρόνια από την ευρεία ανάπτυξή της, η μηχανική εκμάθηση έχει επιδείξει αντίκτυπο σε μια σειρά από βιομηχανίες, επιτυγχάνοντας πράγματα όπως η ανάλυση ιατρικής απεικόνισης και οι μετεωρολογικές προβλέψεις υψηλής ανάλυσης. Μια έρευνα της McKinsey του 2022 δείχνει ότι η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται με ταχύτητα.

Είναι σαφές ότι τα εργαλεία δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT (το GPT σημαίνει γενετικός προεκπαιδευμένος μετασχηματιστής) και η γεννήτρια εικόνας DALL-E (το όνομά του είναι ένα μείγμα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη Salvador Dalí και του αξιαγάπητου ρομπότ της Pixar WALL-E) έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο εκτελείται σειρά εργασιών. Το πλήρες εύρος αυτού του αντίκτυπου, ωστόσο, είναι ακόμα άγνωστο, όπως και οι κίνδυνοι.

Παρόλα αυτά, οργανισμοί όλων των κατηγοριών έχουν αγωνιστεί για να ενσωματώσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης γενιάς στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, προσπαθώντας να κερδίσουν ένα κομμάτι από ένα μεγάλο βραβείο. Η έρευνα της McKinsey δείχνει ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης της γενιάς ανέρχονται σε 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία ετησίως.

Πράγματι, φαίνεται πιθανό ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οτιδήποτε στον χώρο της τεχνολογίας, των μέσων και των τηλεπικοινωνιών που δεν είναι συνδεδεμένο με την τεχνητή νοημοσύνη θα θεωρείται απαρχαιωμένο ή αναποτελεσματικό.

Πηγή: mckinsey.com

Σχετικά Άρθρα