Το φαράγγι του Φονιά με το υποβλητικό όνομα και τους υπέροχους καταρράκτες

Το φαράγγι του Φονιά με το υποβλητικό όνομα και τους υπέροχους καταρράκτες

Στη Σαμοθράκη, το νησί του εναλλακτικού τουρισμού, ο ταξιδιώτης δεν απολαμβάνει μόνο το θαλασσινό νερό. Στη μέση της Σαμοθράκης, στέκει το βουνό Σάος, με την υψηλότερη κορυφή του τα 1.611 μέτρα.

Το Σάος ονομάζεται και Φεγγάρι, καθώς σε παλαιότερες εποχές, οι ντόπιοι έλεγαν ότι, με τον μεγάλο του όγκο, έκρυβε το φεγγάρι. Η ύπαρξη ενός τόσο ψηλού βουνού σε ένα νησί με έκταση, όχι πάνω από 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθορίζει τη γεωγραφία του. Ο ορεινός όγκος διαμορφώνει τη μορφολογία, τη βλάστηση και την πανίδα του νησιού αλλά και την τουριστική δραστηριότητά του.

Από το βουνό, πηγάζουν νερά τα οποία κυλούν στις πλαγιές και δημιουργούν πάμπολλους καταρράκτες και λίμνες -ή βάθρες. Είναι η πεζοπορία στα φαράγγια και το κολύμπι στις βάθρες αυτά που κάνουν φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο να επιλέγουν τη Σαμοθράκη ως ταξιδιωτικό προορισμό. Ο Φονιάς είναι ο πιο γνωστός ποταμός-χείμαρρος του νησιού με το όνομά του να συνδέεται με θρύλους για ανθρώπους που χάθηκαν στα ορμητικά νερά του, χωρίς όμως να έχει καταγραφεί κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό.

Στην πραγματικότητα, το φαράγγι του Φονιά είναι από τα πλέον ειδυλλιακά σημεία στην Ελλάδα και -τουλάχιστον κατά ένα κομμάτι- μπορεί να το απολαύσει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και εξοικείωσης με τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Το Φαράγγι του Φονιά/Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Bάθρα Φονιά/Photo: Shutterstock

Λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Θέρμα, θα δείτε πινακίδες για το Φαράγγι του Φονιά. Μετά από περίπου μισή ώρα, με όχι τόσο δύσκολο περπάτημα ανάμεσα στη βλάστηση, θα φθάσετε στην πρώτη μεγάλη βάθρα και σε έναν καταρράκτη. Ώρα για βουτιά σε πραγματικά δροσερά (έως πολύ κρύα) νερά. Η αίσθηση που δίνουν αυτά τα νερά είναι πραγματικά μία αξέχαστη εμπειρία ακόμα και αν δεν σας συναρπάζουν τόσο οι φυσιολατρικές δραστηριότητες. Όσοι θέλουν μια πιο «ιδιωτική» εμπειρία, καλό θα είναι να αποφύγουν να έρθουν εδώ τη high season του Αυγούστου, όπου οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού επισκέπτονται τις βάθρες.

Για τις επόμενες βάθρες, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει και καλό θα είναι να επιχειρήσετε το πέρασμά τους με κάποιον που έχει ξαναφθάσει εκεί. Για τη δεύτερη βάθρα, θα διασχίσετε ένα ανηφορικό μονοπάτι με πέτρες και θα κινείστε σε στενότερη περιοχή. Μετά από περίπου 20 λεπτά, θα δείτε τη φυσική λίμνη, που είναι και η μεγαλύτερη βάθρα του φαραγγιού, ενώ για την τρίτη και τελευταία βάθρα, απαιτούνται περίπου 45 λεπτά αλλά και σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, καθώς και καλό παπούτσι. Εκεί, βρίσκεται και ο μεγαλύτερος καταρράκτης του φαραγγιού, στον οποίο το νερό πέφτει από ύψος περίπου 35 μέτρων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, όποια βάθρα κρίνετε ότι ταιριάζει σε εσάς και τις αντοχές σας, το κολύμπι κάτω από τα νερά στους καταρράκτες του Φονιά είναι μια εμπειρία ζωής.

Βάθρες/Photo: Shutterstock
Ο δεύτερος καταρράκτης/Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

Mερικά tips και πληροφορίες για το ταξίδι σας στη Σαμοθράκη

-Η κύρια ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης είναι με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το καλοκαίρι συνδέεται και με νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λήμνος και η Θάσος αλλά και με την πόλη της Καβάλας.

-Το γαστρονομικό «trademark» του νησιού είναι το κατσίκι -σ.σ. το κρέας είναι ιδιαίτερα νόστιμο, καθώς τα ζώα βοσκούν ελεύθερα και πίνουν θαλασσινό νερό. Τοπικά γλυκά είναι το πραούστι, ένα γλυκό του κουταλιού που φτιάχνεται από ένα καρπό που μοιάζει με κορόμηλο. Τέλος, το μέλι του νησιού φημίζεται για την γλυκόπικρη γεύση του.

-Η Κλείδωση, όπως λέγεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης του Φονιά, δεν είναι ο ψηλότερος καταρράκτης στη Σαμοθράκη. Αυτός λέγεται Κρεμαστό Νερό και βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του νησιού. Εκεί, το νερό πέφτει από ύψος 180 μέτρων στη θάλασσα και ο ευκολότερος τρόπος για να τον επισκεφθείτε, είναι με βάρκα. Φυσικά, μπορεί να γίνει και κατάβασή του αλλά απαιτείται εμπειρία στο canyoning.

Η γνωστή παραλία Παχιά Άμμος στη Σαμοθράκη/Photo: Shutterstock

-Aν θέλετε παραλίες με άμμο και τις υποδομές μιας οργανωμένης μεγάλης ακτής, τότε, ίσως δεν είστε στο κατάλληλο νησί. Εδώ, οι παραλίες είναι συνήθως βοτσαλωτές και ανοργάνωτες, ενώ εξηγήθηκε ήδη ότι μεγάλο μέρος της «υδρόβιας» εμπειρίας στο νησί γίνεται στις Βάθρες.

-Η Παχιά Άμμος είναι η πιο δημοφιλής και οργανωμένη παραλία του νησιού με το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι, λόγω προσανατολισμού, δεν υποφέρει ιδιαίτερα από τα κύματα ακόμα και τις μέρες με αέρα.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα