ΔΕΗ: Επέκταση δραστηριοτήτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, πιο ψηλά τα EBITDA
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο ίδιος ο πρόεδρος και CEO του ομίλου ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης είχε δώσει guidance για EBITDA το 2024 στα 1,7 δισ. ευρώ. Στόχος, ο οποίος είχε ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023. Σύμφωνα με τον ΟΤ, έγκυροι αναλυτές εκτιμούν πώς η ΔΕΗ θα υπερβεί αυτόν τον στόχο και πλέον βλέπει για το τέλος της χρονιάς τα 1,8 δισ. ευρώ με τάσεις ανόδου προς τα 1,9 δισ. ευρώ.
Δεν αποκλείεται – αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί των επιδόσεων της – να πετύχει νωρίτερα και τα EBITDA των 2,3 δισ. ευρώ που είχε οριοθετήσει για το 2026 κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου στρατηγικού της σχεδίου.
Η πηγή των πρόσθετων κερδών, φαίνεται κατά τους αναλυτές, να προέρχεται από τα έργα ΑΠΕ που μπαίνουν σε λειτουργία και κυρίως από εκείνα της Ρουμανίας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στις αγορές των Βαλκανίων και συνολικά της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πρωτίστως προχωρά στην υλοποίηση ώριμων έργων ΑΠΕ από το χαρτοφυλάκιο της. Ήδη στη Ρουμανία ο όμιλος χτίζει σε αυτή τη φάση έργα συνολικής ισχύος 500 με 600 MW.
Ώθηση σημαντική θα πάρει τα επόμενα χρόνια και από τα έργα που συμφώνησε να αποκτήσει από τη Mytilineos. Πρόκειται για 90 φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2 GW (Γιγαβάτ). Βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και συγκεκριμένα σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW).
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η ΔΕΗ δεν επαναπαύεται στα προαναφερόμενα έργα. Συνεχίζει και βλέπει κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Επιδιώκει με τον τρόπο αυτό αφενός να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο αυξάνοντας τις πηγές εσόδων και επιμερίζοντας ταυτόχρονα τους όποιους κινδύνους.
Αφετέρου η επέλαση της ΔΕΗ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξυπηρετεί και τους εθνικούς στόχους ώστε η Ελλάδα και εταιρείες της να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής.
Προς την επίτευξη του τελευταίου στόχου, η ΔΕΗ βρήκε πρόσφατα έναν υπερατλαντικό σύμμαχο.
Ο λόγος για τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή και αυθεντικός εκφραστής αυτής της στρατηγικής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Πάιατ τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες έχει συναντηθεί δύο φορές με τον κ. Στάσση, στο πλαίσιο επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον.
Ο αμερικανός αξιωματούχος έχει δημόσια εκφράσει τη στήριξη προς τη ΔΕΗ. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Στάσση – κατόπιν και σχετικής συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση – να αξιοποιεί στο έπακρο την ενεργειακή διπλωματία και να χτίζει σχετικές σχέσεις με τον κ. Πάιατ.