Μέση Ανατολή:Χωρίς πρόοδο οι συζητήσεις για εκεχειρία-Πού “κολλάει” η συμφωνία -Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων στη Ράφα

Μέση Ανατολή:Χωρίς πρόοδο οι συζητήσεις για εκεχειρία-Πού “κολλάει” η συμφωνία -Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων στη Ράφα

Οι συζητήσεις για εκεχειρία, συνοδευόμενη από απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, στη θεωρία τουλάχιστον θα συνεχιστούν σήμερα, έπειτα από επτά μήνες πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου τρεις ισραηλινοί στρατιώτες και κατόπιν δεκαέξι Παλαιστίνιοι, μέλη δυο οικογενειών, σκοτώθηκαν το βράδυ χθες Κυριακή. Ωστόσο, σύμφωνα με την ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού, νωρίς σήμερα το πρωί «άρχισε» επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Ο στρατός ανέφερε λίγη ώρα αργότερα πως «ενθαρρύνει» κατοίκους στην ανατολική Ράφα να κινηθούν προς «διευρυμένο» τομέα υποδοχής εκτοπισμένων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ενημέρωσαν χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ότι τρία μέλη τους σκοτώθηκαν και άλλα 12 τραυματίστηκαν όταν βλήθηκαν ρουκέτες από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς εναντίον του τομέα του Κερέμ Σαλόμ, του κυριότερου φυλακίου από όπου μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, μετά την οποία το Ισραήλ έκλεισε τη διέλευση.

Μερικές ώρες αργότερα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μέλη δυο οικογενειών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα και προάστιό της, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε συνεργείο διάσωσης και σε νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού για τη Ράφα

«Οι IDF (στρατιωτικές δυνάμεις) ενθαρρύνουν τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα να προχωρήσουν προς τη διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή Αλ Μαουάσι», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ακόμα ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Παλαιστινίων από το ανατολικό τμήμα της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί είναι προσωρινή και «περιορισμένης κλίμακας».

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας», επανέλαβε ο ίδιος.

Ξεκινούν ξανά διαπραγματεύσεις στη Ντόχα για εκεχειρία

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αίγυπτο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης για την εφαρμογή ανακωχής στην Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωσης ομήρων, μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News.

«Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε χθες από το Κάιρο για την Ντόχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις και θα επιστρέψει την Τρίτη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» που διεξάγονται μέσω των μεσολαβητών με το Ισραήλ, μετέδωσε το Al-Qahera News επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή.

Στο Κατάρ αναμενόταν ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας Γουίλιαμ Μπερνς αλλά και η αντιπροσωπεία της Χαμάς.

«Ελλείψει προόδου» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ο κ. Μπερνς αναμενόταν να έχει «επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό» του εμιράτου, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, για να συζητηθούν τρόποι «να ξαναμπούν στις ράγες» οι συνομιλίες, πρόσθεσε αμερικανική πηγή.

Νετανιάχου: Αν σταματήσει ο πόλεμος θα παραμείνει η Χαμάς στην εξουσία

Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως «η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, κυρίως στο αίτημα να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τερματίσουμε τον πόλεμο και να την αφήσουμε άθικτη στην εξουσία», προσθέτοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό. Δεν είναι αυτό για το οποίο πληρώσαμε αφόρητα βαρύ τίμημα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται στην Αίγυπτο έλαβε ευρεία εντολή να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων και το Ισραήλ έχει δείξει «προθυμία να διανύσει σημαντική απόσταση», αλλά η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει τις συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισε ότι η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Χαμάς έστειλε θετικά μηνύματα και επέδειξε ευελιξία στις συνομιλίες, «αλλά η αφετηρία της ήταν η παύση του πολέμου, και αυτή είναι μια θέση αρχών και λογικής που θα πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα. Δεν έχει νόημα η συμφωνία αν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι το πρώτο της αποτέλεσμα».

Ο Χανίγια πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έχει γίνει όμηρος μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης που έχει πολλά πολιτικά προβλήματα και έχει διαπράξει εγκλήματα στη Γάζα και ενός πρωθυπουργού που θέλει να δημιουργήσει επιχειρήματα για τη συνέχιση της επιθετικότητας και τη διεύρυνση του κύκλου της βίας, σαμποτάροντας τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών».

Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις

Οι ηγέτες της Χαμάς είχαν για δεύτερη μέρα χθες συνομιλίες για εκεχειρία με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, χωρίς να υπάρχει εμφανής πρόοδος, καθώς η ισλαμιστική οργάνωση επιμένει στην απαίτησή της οποιαδήποτε συμφωνία να θέτει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που είναι κοντά στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, είπε πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μια συμφωνία πρέπει να θέτει τέλος στον πόλεμο και να προβλέπει πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Γάζα και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ότι είναι πρόθυμο να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία που θα προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον μερικών από τους περίπου 130 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε χθες, Σάββατο, να εννοηθεί πως η κεντρική θέση του δεν έχει αλλάξει, λέγοντας πως το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία που θα θέτει τέλος στον πόλεμο, τον οποίο συνεχίζει με σκοπό τον αφοπλισμό και την οριστική διάλυση της Χαμάς.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή η κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) αρνείται να δεσμευτεί σε μια περιεκτική κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε όμως πως η αντιπροσωπεία της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι μεσολαβητές θα μπορέσουν να πιέσουν το Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη θέση του.

Το Ισραήλ έχει δώσει ένα προκαταρκτικό θετικό σήμα σε όρους που, όπως είπε μία πηγή, περιλαμβάνουν την επιστροφή 20 έως 33 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία αρκετών εβδομάδων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως περίπου 100 όμηροι θα παρέμεναν στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, πέθαναν στην αιχμαλωσία. Η πηγή, που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα ή η εθνικότητά της, δήλωσε στο Reuters πως η επιστροφή τους μπορεί να απαιτήσει μια επιπρόσθετη συμφωνία.

Λουκέτο στο Al Jazeera βάζει ο Νετανιάχου – Έφοδος στα γραφεία

Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιείτο από το Al Jazeera ως το ντε φάκτο γραφείο του, μετά την κυβερνητική απόφαση να διακόψει τη λειτουργία στη χώρα του καταριανής ιδιοκτησίας τηλεοπτικού σταθμού, δήλωσαν ένας Ισραηλινός αξιωματούχος και πηγή του Al Jazeera στο Reuters.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η πηγή του Al Jazeera δήλωσε πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έκλεισε το δίκτυο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι η καταριανή τηλεόραση απειλή την εθνική ασφάλεια.

Το Al Jazeera χαρακτήρισε την απόφαση εγκληματική ενέργεια και απέρριψε την κατηγορία πως το δίκτυο απειλεί την εθνική ασφάλεια χαρακτηρίζοντάς την “επικίνδυνο και γελοίο ψέμα” που θέτει τους δημοσιογράφους του σε κίνδυνο.

Ανέφερε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να “επιδιώξει κάθε νομικό βήμα”.

Δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση του Κατάρ, που παρέπεμψε στο Al Jazeera.

To Al Jazeera έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τις προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει τη λειτουργία του “κλιμάκωση” και ανέφερε σε μια δήλωση στις αρχές Απριλίου πως “έρχεται στο πλαίσιο μιας σειράς συστηματικών ισραηλινών επιθέσεων προκειμένου να φιμωθεί το Al Jazeera”.

Ανέφερε πως οι ισραηλινές αρχές στοχοποίησαν σκόπιμα και σκότωσαν αρκετούς δημοσιογράφους του, περιλαμβανομένων του Σαμέρ Αμπού Ντάκα και του Χάμζα ΑλΝτάχντουχ που σκοτώθηκαν στη Γάζα στη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Το Κατάρ ίδρυσε το Al Jazeera το 1996 και θεωρεί πως το δίκτυο είναι ένας τρόπος να ενισχύσει το παγκόσμιο προφίλ του.

“Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει έντονα και καταγγέλλει αυτή την εγκληματική ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφορία”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το δίκτυο. “Το Al Jazeera δηλώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο ακροατήριό του”.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε επίσης το κλείσιμο του δικτύου.

“Λυπούμαστε για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει το Al Jazeera στο Ισραήλ”, ανέφερε στο X. “Ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Τώρα, ακόμη περισσότερο δεδομένων των ισχυρών περιορισμών στις μεταδόσεις από τη Γάζα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δικαίωμα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναιρέσει την απαγόρευση”.

Η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε τον περασμένο μήνα νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων τηλεοπτικών δικτύων που θεωρείται ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο νόμος επιτρέπει στον Νετανιάχου και στο υπουργικό συμβούλιό του να κλείσουν τα γραφεία του δικτύου στο Ισραήλ για 45 ημέρες, περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί, έτσι ώστε να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή μέχρι το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα