Βρετανία: “Χαστούκι” για τους Συντηρητικούς του Σούνακ στις δημοτικές εκλογές -Προδιαγράφεται επάνοδος των Εργατικών μετά από 14 χρόνια

 Βρετανία: “Χαστούκι” για τους Συντηρητικούς του Σούνακ στις δημοτικές εκλογές -Προδιαγράφεται επάνοδος των Εργατικών μετά από 14 χρόνια

Μεγάλες απώλειες φαίνεται ότι καταγράφουν οι Συντηρητικοί στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία, με πολλούς δήμους, που παραδοσιακά στήριζαν τους Τόρις και είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit να περνούν πλέον υπό τον έλεγχο των Εργατικών. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής κάτι παραπάνω από το 2/3 των αποτελεσμάτων έχει γίνει γνωστό και η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει για περίπου 40 δημοτικά συμβούλια σε Αγγλία και Ουαλία από το σύνολο των 107.

Οι Τόρις έχουν χάσει ήδη περισσότερες από 130 θέσεις ενώ οι περίπου 60 από αυτές πήγαν στο κόμμα των Εργατικών (Labours), δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το αποτέλεσμα της εμβόλιμης κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο Μπλάκπουλ είναι μέχρι στιγμής η σημαντικότερη νίκη για τους Εργατικούς και η πιο ενδεικτική ήττα για τους Συντηρητικούς.

Η περιοχή της Δυτικής Αγγλίας μπορεί να θεωρηθεί ως προπύργιο των Εργατικών καθώς «κρατούσαν» την περιφέρεια από το 1997 έως το 2019. Όμως στις τελευταίες εκλογές του 2019, υπό την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον, το προπύργιο αυτό είχε πέσει και η θέση είχε πανηγυρικά κερδηθεί από τους Συντηρητικούς. Η εμβόλιμη διαδικασία έγινε μετά από παραίτηση του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Σκοτ Μπέντον και αφού κρίθηκε ένοχος για σκάνδαλο λόμπινγκ.

Σήμερα, με 26 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες οι Εργατικοί σάρωσαν. Συγκεκριμένα, στο Μπλάκπουλ, ο Κρις Γουέμπ των Εργατικών έλαβε το 59% των ψήφων, έναντι 26% το 2019. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών αναδείχθηκε δεύτερος με διαφορά μόλις 117 ψήφων από τον υποψήφιο του υπερδεξιού κόμματος Reform UK, που ιδρύθηκε έχοντας τη στήριξη του Νάιτζελ Φάρατζ. Με αυτό ανά χείρας, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Σερ Κιρ Στάρμερ βρέθηκε στην περιοχή και ζήτησε «εδώ και τώρα εθνικές εκλογές». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα (από τους ψηφοφόρους), δεν ήταν μεμψιμοιρία, ήταν μια κραυγή για αλλαγή».

Αυτή την «κραυγή για αλλαγή» δείχνουν να συμμερίζονται και κάποιοι βουλευτές των Συντηρητικών λίγο μετά το πρώτο «μούδιασμα» των αποτελεσμάτων. Η Συντηρητική βουλευτής και σταθερή επικρίτρια του Ρίσι Σούνακ δήλωσε στο BBC ότι «πρέπει να ακούσει τους ψηφοφόρους και να αλλάξει πορεία, πρέπει το κόμμα να ξυπνήσει, να είναι Συντηρητικό, αλλιώς θα χάσουμε». Θεωρείται πιθανό σενάριο -αν η «κατρακύλα» των αποτελεσμάτων συνεχίσει- να γίνει πρόταση μομφής στον Ρίσι Σούνακ και να μην είναι εκείνος που θα οδηγήσει το κόμμα στις εθνικές εκλογές μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως, κάποιοι άλλοι Συντηρητικοί βουλευτές καθώς περίμεναν μια άσχημη βραδιά για εκείνους, κάνουν πιο μετριοπαθείς δηλώσεις. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Ρίτσαρντ Χόλντεν παραδέχτηκε ότι «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι απογοητευτικά», αλλά το κόμμα «πρέπει να αρχίσει να μιλάει για τις επιτυχίες του και με όραμα για το μέλλον».

Τα σημερινά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών, αν και δείχνουν ότι το Εργατικό κόμμα θα έρθει και πάλι στην ηγεσία μετά από 14 χρόνια (στις επόμενες εθνικές εκλογές), σχολιάζονται ως «τίμια» από πολιτικούς αναλυτές καθώς σχολιάζεται ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να είχαν καταγράψει καλύτερη εικόνα. Για παράδειγμα, πολλοί ψηφοφόροι ναι μεν έφυγαν από τους Συντηρητικούς, αλλά δείχνει να επέλεξαν και άλλα κόμματα, όπως το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Reform UK, το κόμμα των Πρασίνων ή των Φιλελευθέρων, ενώ μία ακόμα λύση αναδείχτηκε εκείνη των Ανεξάρτητων.

Παράλληλα, η στάση του κόμματος στον πόλεμο του Ισραήλ και η καθυστέρηση του Κιρ Στάρμερ να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, φαίνεται πως έπληξε τα εν λόγω αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, περιοχές που υπάρχει μεγάλος μουσουλμανικός πληθυσμός, όπως το Oldham, χάθηκαν από τα χέρια του κόμματος, με τον συντονιστή της εθνικής εκστρατείας των Εργατικών να παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει λόγος να αρνούμαστε ότι όντως έχει αποτελέσει έναν παράγοντα στις απώλειες».

Τα κέρδη και οι απώλειες των Εργατικών εκλογών

Οι Εργατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών σε δημοτικά συμβούλια περιοχών όπως το Ρέντιτς, το Χάρτλιπουλ, το Θάροκ και το Ράσμουρ, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Συντηρητικών εδώ και 24 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι σε κρίσιμες περιφέρειες μάλλον γυρνούν την πλάτη στους Συντηρητικούς. Ωστόσο οι Εργατικοί χάνουν δημοτικές έδρες σε περιοχές με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, γεγονός που αποδίδεται στη διστακτική στάση του σερ Κιρ Στάρμερ να στηρίξει από την αρχή μια άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα των εκλογών στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους, όπως στο Λονδίνο και τα δυτικά Μίντλαντς.

Σχετικά Άρθρα