Τουρκικά ΜΜΕ: Προκλητική η παρουσία Δένδια στα Δωδεκάνησα
Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την περιοδεία του υπουργού Άμυνας
Ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τύπος κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια πως «δυναμιτίζει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» με αφορμή περιοδεία του στα Δωδεκάνησα.
Τι γράφουν τα τουρκικά μέσα
Το θέμα της περιοδείας του υπουργού σχολίασε η αντιπολιτευόμενη (κεμαλική) Sozcu, με δημοσίευμα με τίτλο «Στρατιωτικό σόου από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας στα νησιά που βρίσκονται απέναντι από το Μπόντρουμ».
Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζει πως «ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Δένδιας επισκέφθηκε ένα προς ένα όλα τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από το Μπόντρουμ και συναντήθηκε με στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε νησιά τα οποία σύμφωνα με τη Λωζάνη απαγορεύεται να είναι εξοπλισμένα».
Η μεσαίας κυκλοφορίας εφημερίσα Turkgun [εθνικιστική, εγγύς συγκυβερνώντος MHP] προβάλλει σήμερα πρωτοσέλιδα σύντομο σχετικό δημοσιεύμα υπό τον τίτλο: «Πρόκληση από τον γείτονα στο Αιγαίο», όπου και πάλι η προσέγγιση είναι καταγγελτική της στάσης του ΥΠΑΜ Δένδια.
Το θέμα αναδεικνύει με διαφορετική προσέγγιση η περιορισμένης κυκλοφορίας, εθνικιστική (ευρασιανισμός) εφημερίδας Aydinlik: Στο κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, υπό τους τίτλους «Πιο σοβαρό από τα Ίμια! /Παρουσίασαν όπλα σε νησιά που έχουν καταλάβει», η εφημερίδα καταγγέλλει για αδιαφορία και ενδοτισμό την τουρκική κυβέρνηση, η οποία «δεν απαντά στις προκλήσεις του Έλληνα ΥΠΑΜ».
«Ο Δένδιας προκάλεσε την Τουρκία»
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει εισαγωγικά τα εξής:
«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αποβιβάστηκε στα κατεχόμενα [από την Ελλάδα] τουρκικά νησιά και προκάλεσε την Τουρκία. Η Τουρκία, που ήταν πρόθυμη να πολεμήσει για τα Ίμια, παρέμεινε αυτήν τη φορά σιωπηλή λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης του AKP, που εναρμονίζεται με τη Δύση, και της διαδικασίας εξομάλυνσης με την Αθήνα […]».
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα παρουσιάζει αναλυτικά την περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα [επισκέψεις, συναντήσεις, κλιμάκιο συνοδείας, αναρτήσεις του ΥΠΑΜ στα ΜΚΔ], τονίζοντας ότι «ο Δένδιας παραδέχτηκε πως έχουν ιδρύσει ‘Φρουρά Αιγαίου’σε νησιά λίγα χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές», «σε κατεχόμενα τουρκικά νησιά όπως Αγαθονήσι, Ψέριμος, Φαρμακονήσι και Καλόλιμνος», και επαναλαμβάνονταςπως: «Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει»
Παράλληλα, το δημοσίευμα προβάλλει και αναλύει τον γνωστό κυρίαρχο τουρκικό ισχυρισμό περί «αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των Δωδεκανήσων το οποίο παραβιάζει η Ελλάδα» καθώς και τον ισχυρισμό περί 152 νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο (ΕΓΕΑΥΔΑΑΚ) «των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με Συνθήκες».
Καταλήγει δε ως εξής:
«Ωστόσο, οι πιέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οικονομικές και στρατιωτικές εξαρτήσεις της Τουρκίας και οι λεγόμενες διαδικασίες εξομάλυνσης με την Ελλάδα εμπόδισαν την αποκάλυψη των ονομάτων αυτών των νησιών για χρόνια. Ενθαρρυμένη από αυτή τη σιωπή, η Αθήνα ισχυρίζεται ότι όλα τα νησιά, οι νήσοι και βραχονησίδες του Αιγαίου που απέχουν 3 μίλια από τις τουρκικές ακτές τής ανήκουν και εφαρμόζει πολιτικές εποικισμού σε αυτά τα νησιά. […] Στη διαδικασία εξομάλυνσης που ξεκίνησε με την Ελλάδα μετά τους σεισμούς του Καχραμανμαράς, παρατηρείται ότι η κυβέρνηση του AKP έχει σιωπήσει στο Αιγαίο, ενώ η Αθήνα, αντίθετα, έχει εντείνει τις δραστηριότητές της. Ενόσω η Τουρκία έχει σταματήσει όλες τις στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος από τις 6 Φεβρουαρίου[2023], η Ελλάδα επιδιώκει πλέον τετελεσμένα με το σχέδιο «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο»! Αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κυβέρνηση του ΑΚP για τις τελευταίες νησιωτικές αποβάσεις του Δένδια.
Ωστόσο, δεν διακινδυνεύσαμε και δεν παλέψαμε για τα Ίμια που είναι μόλις τριάμισι χιλιόμετρα δυτικά της Καλολίμνου και έχουν το ίδιο καθεστώς; Τι διαφορά έχουν το Αγαθονήσι, η Ψέριμος και το Φαρμακονήσι από τα Ίμια…;».