Μετά τον Μιχαλολιάκο θα αποφυλακιστεί και ο Κασιδιάρης;- Τι ισχύει, τι μπορεί να συμβεί

 Μετά τον Μιχαλολιάκο θα αποφυλακιστεί και ο Κασιδιάρης;- Τι ισχύει, τι μπορεί να συμβεί

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, καταδικασθείς πρωτοδίκως ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της “Χρυσής Αυγής” είναι πλέον εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Το “timing”, λίγο πριν το Πάσχα και περίπου 30 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές εγείρει ερωτηματικά, κυρίως επειδή αυτό συνέβη παρά την αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα που έκρινε ότι, παρότι διαθέτει τις τυπικές προβλέψεις του σχετικού νόμου, είναι αμετανόητος και επικαλέστηκε επ΄ αυτού ακόμα και σχετικά πρόσφατη αρθρογραφία του με την οποία επιμένει ότι είναι θύμα σκευωρίας και διώκεται πολιτικά. Δικαίως, το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση.

Τυπικά, είναι πιθανό να δούμε σύντομα εκτός φυλακής και τον Ηλία Κασιδιάρη, καθώς και αυτός, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο φυλάκισης από τον Φεβρουάριο και θεωρητικά μπορεί να ζητήσει και να επιτύχει την αποφυλάκισή του με υπό όρους απόλυση. Βεβαίως, η περίπτωση Κασιδιάρη είναι διαφορετική ως προς το ότι έχει εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα, τόσο με την προσπάθειά του να κατέλθει στις περυσινές εκλογές, αρχικά με τους “Έλληνες” και μετά ως σκιώδης (υποκρυπτόμενος) αρχηγός των “Σπαρτιατών”. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που το συγκεκριμένο κόμμα αποκλείστηκε από τις ευρωεκλογές με απόφαση του Α1 (πολιτικού) τμήματος του Αρείου Πάγου.

Βεβαίως, η Δημοκρατία δεν φοβάται ούτε τον Μιχαλολιάκο, ούτε τον Κασιδιάρη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν αρνητική σε συνδυασμό με τις υπό κριτική πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε μείζονα θέματα (Μάτι, Τέμπη κ.ά) δημιουργούν ευλόγως απορίες. Ακόμα περισσότερο διότι οι χρυσαυγίτες είναι αμετανόητοι και δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να εμπλακούν στα πολιτικά πράγματα. Την ακραία (δήθεν) αντισυστημική ψήφος είναι προφανές ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να την “καναλιζάρουν”.

Έγκριτοι νομικοί είχαν αναφέρει πριν μερικούς μήνες στο in.gr ότι ο Κασιδιάρης έχοντας καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες μπορεί να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, – δηλαδή, 4,5 χρόνια- σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Έτσι, με δεδομένο ότι έχει εκτίσει ποινή προφυλάκισης ενός έτους και στην συνέχεια την ποινή του, τον Φεβρουάριο 2024 συμπληρώνει τα 3/5 και θα μπορεί να αποφυλακιστεί. Η απόφαση του Δικαστηρίου είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2020 ενώ είχε εκτίσει και έναν χρόνο το 2014 όταν συνελήφθη για την ίδια υπόθεση, δηλαδή θα έχει εκτίσει συνολικά 4,5 χρόνια.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είναι αυτό που θα κρίνει την αίτηση αποφυλάκισης του, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτή. Όσα συνέβησαν με τους “Σπαρτιάτες” και την απόφαση του ΑΠ, άλλωστε, δρουν επιβαρυντικά για την δική του περίπτωση, κάτι που ευφυώς απέφυγε ευθέως ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Άλλωστε τα έγκλειστα στις φυλακές μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη έχουν προ πολλού συμπληρώσει το όριο της υφ’ όρων απόλυσης αλλά δεν έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις τους.

Με το υπ’ αριθμ. 121/2024 βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, αποφυλακίζεται με υφ’ όρων απόλυση ενώ ορίστηκαν περιοριστικοί όροι όπως απαγόρευση εξόδου από την Αττική, εμφάνιση σε ΑΤ της περιοχής του, παραμονή σε συγκεκριμένο μέρος, απαγόρευση συνάντησης με συγκατηγορούμενους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας πρότεινε στο αρμόδιο συμβούλιο να μην αποφυλακιστεί, αναφέροντας ότι αν και είχε όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να βγει εκτός φυλακής, δεν είχε τις ουσιαστικές.

Τι θα κάνει ο Κασιδιάρης

Ένα θέμα που ενδεχομένως προκύψει είναι εάν ο Ηλίας Κασιδιάρης, πέραν του εάν υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης ή όχι, επιχειρήσει να “δώσει γραμμή” υπέρ κάποιου κόμματος στις ευρωεκλογές.

Θεωρητικά, όπως επισημαίνουν νομικοί και με βάση το νόμο Βορίδη, ο Κασιδιάρης, παραμονές των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, θα μπορούσε να είναι εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών», εάν δεν είχαν αποκλειστεί, ή ακόμα και άλλου κόμματος και να ομιλεί για λογαριασμό τους, αλλά δεν θα μπορεί να εκλεγεί πουθενά. Ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε στη Βουλή.

Δικαίωμα για άδειες από τις φυλακές Δομοκού θα έχει ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι η αίτηση που θα κάνει, θα εγκριθεί. Το Συμβούλιο των φυλακών είναι αρμόδιο για να λάβει την τελική απόφαση για την χορήγηση άδειας.

Το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής

Τα μέλη του διευθυντηρίου ήταν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος

  •  Νίκος Μιχαλολιάκος, 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Ιωάννης Λαγός, 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
  • Ηλίας Κασιδιάρης, 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Γιώργος Γερμενής, 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Χρήστος Παππάς, 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
  • Ηλίας Παναγιώταρος, 13 έτη κάθειρξη
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος, 10 έτη κάθειρξη

Έτσι, με βάση τις ίδιες διατάξεις θα μπορούν να αιτηθούν αποφυλάκιση συμπληρώνοντας τα 3/5 της ποινής.

Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση τόσο για τον Κασιδιάρη όσο και για τους υπολοίπους η αποφυλάκιση επειδή γίνεται με όρους είναι πιθανόν να τεθούν αυστηροί όροι και για την πολιτική τους δράση όσον αφορά τον διχαστικό και ρατσιστικό λόγο.

Ποιά κόμματα κατέρχονται στις ευρωεκλογές

Οι πληροφορίες θέλουν τον Ηλία Κασιδιάρη να δηλώνει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προτίμηση υπέρ κάποιου κόμματος ή έστω υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου σε ένα από τα κόμματα που έλαβαν την έγκριση του Αρείου Πάγου. Δύο κόμματα φαίνεται ότι συγκεντρώνουν την προσοχή των αρχών, ενώ τουλάχιστον ένα πρόσωπο σε συγκεκριμένο κόμμα που είχε κατέλθει και στις εθνικές εκλογές φαίνεται πως διατηρεί σχέση με τον φυλακισμένο νεοναζί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 είναι: 

  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
  2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 
  3. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 
  4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 
  6. ΝΙΚΗ 
  7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 
  8. ΜέΡΑ 25 
  9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 
  10. ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία 
  11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ 
  12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο 
  13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ) 
  14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 
  15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 
  16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 
  17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ 
  18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα 
  19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου 
  20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ) 
  21. Κίνημα 21 
  22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ 
  23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.) 
  24. Νέα Αριστερά 
  25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ 
  26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 
  27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 
  28. Ελλήνων Συνέλευσις 
  29. Πράσινο κίνημα 
  30. Δημιουργία 
  31. ΚΟΣΜΟΣ 

Σχετικά Άρθρα