Εκεί το Πάσχα είναι διπλή γιορτή 

 Εκεί το Πάσχα είναι διπλή γιορτή 

Με σταθερά βήματα, τα τελευταία χρόνια, η Σκύρος έχει καταφέρει να κερδίσει πιστούς φίλους. Ενδεικτικά, τις Απόκριες, -παραδοσιακά σημαντική γιορτή για το νησί-, η κίνηση ήταν αρκετά αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι.

Στη Σκύρο, όπως και στις υπόλοιπες Σποράδες, θα απολαύσετε πράσινο, αλλά και βραχώδη τοπία και απόκρημνες ακτές που παραπέμπουν σε Κυκλαδονήσι. Υπάρχει η Χώρα, που στολίζει το νησί σαν κόσμημα, με το Κάστρο στην κορυφή της, με τα όμορφα λευκά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια και με σημεία που προσφέρουν καταπληκτική θέα σε όλο το βόρειο Αιγαίο. Η ομορφιά της Σκύρου συμπληρώνεται από κατοίκους και επαγγελματίες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την αυθεντικότητα του τόπου τους. Το Πάσχα στη Σκύρο έχει όλα αυτά τα στοιχεία της παράδοσης που το κάνουν να μοιάζει με το Πάσχα σε άλλα ελληνικά νησιά -έχει όμως και τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Εκεί, εφέτος, η γιορτή δεν τελειώνει το Πάσχα, καθώς ο πολιούχος του νησιού, ο Άγιος Γεώργιος, γιορτάζει μία ημέρα μετά.

Ακολουθούν εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε, αν έχετε επιλέξει το νησί των Σποράδων για να περάσετε τις ημέρες του Πάσχα. Εναλλακτικά, το αφιέρωμα αυτό μπορεί να σας εμπνεύσει για να προγραμματίσετε τις διακοπές σας ή την επόμενη εκδρομή σας εκεί.

Η Χώρα της Σκύρου/Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

Η Χώρα και το Κάστρο

Η Χώρα του νησιού βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του και αποτελεί, με διαφορά, τον μεγαλύτερο οικισμό του. Αξίζει να περιπατήσετε τα λιθόκτιστα καλντερίμια με τα μικρά παραδοσιακά καφενεία και τα κάτασπρα κτίσματα. Κεντρική διαδρομή της Χώρας και κοινωνική και οικονομική ραχοκοκαλιά της είναι ο ανηφορικός δρόμος που καταλήγει στο Κάστρο. Εκεί, υπάρχει και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Για πολλά χρόνια, πρόσβαση στο κάστρο και το μοναστήρι δεν ήταν δυνατή, καθώς ένας σεισμός το 2001 δημιούργησε εκτεταμένες ζημιές. Από το 2019, όμως, ο χώρος είναι ξανά επισκέψιμος. Σίγουρα αξίζει να φθάσετε έως εκεί για να απολαύσετε μία από τις πιο συγκλονιστικές θέες στο Αιγαίο.

Σκύρος/Photo: Shutterstock
Το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη του Επανωτού/Photo: Shutterstock

Ένα άλλο σημείο που αξίζει (και) για τη θέα του είναι η πλατεία Μπρουκ. Πήρε το όνομά της από τον Ρόμπερτ Μπρουκ, τον Άγγλο ποιητή που πέθανε από τσίμπημα κουνουπιού πάνω σε πλοίο που είχε αγκυροβολήσει στη Σκύρο στον δρόμο για την χερσόνησο της Καλλίπολης, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πλατεία, έχει τοποθετηθεί ένας αδριάντας του Μπρουκ. Λίγα μόλις βήματα από εκεί, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου στεγασμένο σε ένα πανέμορφο οίκημα με αυλή. Δίπλα του, το Μουσείο Φαλτάϊτς. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Λαογραφικά Μουσεία στην Ελλάδα, το οποίο στεγάζει σε ένα αυθεντικό σκυριανό σπίτι, αντικείμενα και στοιχεία από την παραδοσιακή καθημερινότητα και την ιστορία αυτού του τόπου.

Ένα νησί που σέβεται την παράδοση και φέτος γιορτάζει διπλά

Όσοι επισκέπτονται τακτικά των νησί των Σποράδων ξέρουν ότι στη Σκύρο, τα έθιμα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους.

Η γνωστότερη γιορτή στη Σκύρο είναι η Αποκριά (σ.σ. μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το σκυριανό καρναβάλι εδώ), αλλά φυσικά και το Πάσχα έχει τη δική του ιεροτελεστία. Την Μεγάλη Παρασκευή, οι Σκυριανοί θα φθάσουν και στο πιο απομονωμένο ξωκλήσι για να ανάψουν το καντήλι του, ενώ ο Επιτάφιος ξεχωρίζει για τον όμορφο στολισμό του, από λουλούδια δώρο της σκυριανής φύσης. Στην Ανάσταση, επικρατεί πανηγυρικό κλίμα.

Εδώ, πρέπει να προστεθεί ότι πολιούχος της Σκύρου είναι ο Άγιος Γεώργιος και εφέτος η γιορτή αυτή τιμάται τη Δευτέρα του Πάσχα. Στη Σκύρο, ο εορτασμός γίνεται την Τρίτη μετά το Πάσχα και εκτός από το θρησκευτικό κομμάτι με τη λιτάνευση της εικόνας από το βυζαντινό μοναστήρι, περιλαμβάνει και φαγητό, άφθονο κρασί και μουσικές.

Σκύρος/Photo: Shutterstock

Ένα νησί για φυσιολάτρες

Όποια εποχή του χρόνου και να επισκεφθείτε τη Σκύρο, το βέβαιο είναι ότι το νησί θα αγαπήσουν όσοι θέλουν να περνούν χρόνο στη φύση. Από τη Σκύρο κατάγεται το σκυριανό άλογο, μία σπάνια φυλή μικρών αλόγων, τα οποία η τοπική παράδοση θέλει απογόνους των αλόγων που πήρε μαζί του ο Αχιλλέας στην εκστρατεία της Τροίας. Σήμερα, είναι προστατευόμενο είδος και μπορείτε να τα δείτε από κοντά να ζουν ελεύθερα στο όρος Κόχυλα, στο νότιο κομμάτι του νησιού, ή σε κάποια από τις 3 φάρμες στις οποίες πραγματοποιείται ελεγχόμενη αναπαραγωγή για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου.

Σκυριανά αλογάκια/Photo: Shutterstock

Η Σκύρος, ως καταπράσινο νησί προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για τους ανθρώπους που αγαπούν την πεζοπορία. Ακόμη, η βιοποικιλότητα της Σκύρου θα γοητεύσει τον παρατηρητή πουλιών και τον φωτογράφο άγριας ζωής. Εδώ, έχουν καταγραφεί 205 είδη πουλιών, ανάμεσά τους ερωδιοί, θαλασσοπούλια, πάπιες, ημερόβια και νυκτόβια αρπακτικά, παρυδάτια, γλάροι, γλαρόνια, περιστερόμορφα, χελιδόνια, κελάδες, πετρόκληδες, σουσουράδες, τσιροβάκοι και ποταμίδες.

Για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ, οι παραλίες, στο νότιο τμήμα του νησιού προσφέρονται για windsurfing και kitesurfing, ενώ, τα μικρά και ακατοίκητα νησάκια γύρω από τη Σκύρο, είναι ιδανικά για καταδύσεις, ψαροτούφεκο αλλά και ιστιοπλοΐα.

H Σκύρος έχει μεγάλες εκτάσεις πρασίνου/Photo: Shutterstock
Αγαλίπα/Photo: Shutterstock

Οι παραλίες

Οι οργανωμένες παραλίες του νησιού και στις οποίες μπορείτε να φθάσετε εύκολα με το αυτοκίνητο βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι του. Από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού και πλήρως οργανωμένες, είναι ο Μώλος και τα Μαγαζιά. Άλλη δημοφιλής παραλία είναι τα Γυρίσματα με εύκολη πρόσβαση και πεντακάθαρα νερά.

Η παραλία του Πεύκου δικαιώνει το όνομά της με τα δέντρα να φθάνουν έως τη θάλασσα και με το επιπλέον πλεονέκτημα της προστασίας από τους ανέμους χάρη στη γεωγραφική της θέση εντός ενός κόλπου. Η παραλία του Αγίου Πέτρου είναι αυτή που συγκεντρώνει τους περισσότερους «εναλλακτικούς» ταξιδιώτες, ενώ η Αγαλίπα ξεχωρίζει χάρη στο ναυάγιο ενός καϊκιού που προσάραξε στην άμμο της. Δεν διαθέτει υποδομές και γι’ αυτό, είναι καλό να έρθετε εδώ με προμήθειες, ενώ ο ευκολότερος τρόπος να την επισκεφθείτε είναι με σκάφος. Περισσότερα για τις παραλίες της Σκύρου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η γαστρονομία

Η Σκύρος θεωρείται από τα κορυφαία μέρη στην Ελλάδα για όσους αγαπούν την αστακομακαρονάδα, την οποία το καλοκαίρι μπορείτε να βρείτε σε πολλά εστιατόρια και σε λογικές τιμές. Πολύ καλά ψάρια και θαλασσινά θα βρείτε, επίσης, στα περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες, Αν μιλάμε ειδικά για το Πάσχα, την τιμητική του έχει το κατσίκι. Η ντόπια παραγωγή περιλαμβάνει, επίσης, φάβα, μυζήθρα, ξινοτύρι, αμυγδαλωτά, τυροπιτάρια και παραδοσιακή λαδόπιτα.

Photo: Manita Skyrian Street Food
Photo: Manita Skyrian Street Food

Ακολουθούν ορισμένες καλές επιλογές για φαγητό στο νησί των Σποράδων.

Manita Skyrian Street Food

Μια ιδιαίτερη επιλογή που κατάφερε να κερδίσει την καρδιά Σκυριανών και επισκεπτών, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά τις φετινές Απόκριες. Το Manita Skyrian Street Food παντρεύει τη σκυριανή παραδοσιακή κουζίνα με την σύγχρονη μεσογειακή. Έτσι, για παράδειγμα το Royal Tost συνδυάζει σκυριανό τυρί με αβοκάντο ενώ η δροσάτη σαλάτα αναδεικνύεται με το ξινοτύρι Σκύρου. Το Manita Skyrian Street Food βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας. Το μαγαζί δεν θα λειτουργήσει το Πάσχα, θα σας περιμένει ξανά στις 10 Μάϊου.

Διεύθυνση: Χώρα Σκύρου, Τηλ: 2222 093816

Στέλιος

Η ταβέρνα του Στέλιου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και στην παραλία Γυρίσματα. Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι, καλά κρέατα αλλά το highlight του είναι η αστακομακαρονάδα.

Διεύθυνση: Γυρίσματα, Τηλ: 2222 091385

Το Πέρασμα

Από τα μέρη που ξεχωρίζουν για την φροντίδα που δίνουν στην πρώτη ύλη και τις παραδοσιακές γεύσεις.

Διεύθυνση: Χώρα Σκύρου, Τηλ: 2222 092911

Τα γλυκά της Φαλταΐνας

Με κύρια συστατικά το μεράκι, τα αγνά και φρέσκα υλικά και την πείρα στη δημιουργία ποιοτικών γλυκών, τα γλυκά και τα παγωτά της Φαλταΐνας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των επισκεπτών. Προτείνουμε να δοκιμάσετε παγωτό σε γεύσεις όπως πορτοκαλόπιτα αλλά και πιο κλασικές.

Πώς θα πάτε

Η Σκύρος συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κύμη Ευβοίας ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να φθάσετε εκεί και από κάποιο άλλο νησί των Σποράδων. Τέλος, η Σκύρος διαθέτει δικό της αεροδρόμιο που συνδέει το νησί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα