Δημήτρης Βερβεσός: Περιοριστικοί όροι της πλάκας για Μιχαλολιάκο, Δικαιοσύνη με δύο μέτρα και σταθμά

Δημήτρης Βερβεσός: Περιοριστικοί όροι της πλάκας για Μιχαλολιάκο, Δικαιοσύνη με δύο μέτρα και σταθμά

Επικριτικά σχολιάζει στο libre ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας να ανοίξει την πόρτα της φυλακής στον ναζιστή και επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Νίκο Μιχαλολιάκο, «με περιοριστικούς όρους της πλάκας» όπως λέει χαρακτηριστικά. Κάνει λόγο για μία «Δικαιοσύνη με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και μία «εισαγγελία εφετών που κωφεύει», ενώ πυρά εξαπολύει κατά Χρυσοχοίδη για τις κινήσεις Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή.

Το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα του (121 του 2024) οδηγεί εκτός φυλακής τον ναζιστή Νίκο Μιχαλολιάκο, άλλοτε αρχηγό της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών με βάση την πρωτόδικη απόφαση που είχε κρίνει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τον νομικό κόσμο να απαντά με εκτενείς ανακοινώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (του δημοκρατικού κόσμου) να αντιδρούν.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας με βούλευμά του άνοιξε την πόρτα της φυλακής για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, παρόλο που η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αρνητική. Ο εισαγγελικός λειτουργός δέχεται ότι τυπικά ο Ν. Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει, όμως ήταν αρνητικός καθώς, όπως σημειώνει στην πρότασή του, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες δεν πρέπει να αποφυλακιστεί, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε με το βούλευμά του, ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Έτσι αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται την αίτηση και διατάζει την υφ’όρον απόλυση του, επιβάλλοντας τους όρους:

  • απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
  • εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
  • και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σχολιάζει, στο libre, σε έντονο τόνο την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η απόφαση αυτή βασίζεται σε μία εσφαλμένη εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν έχει μεταμελήσει ο Ν. Μιχαλολιάκος. Η τυπική προϋπόθεση για να βγει είναι τα χρόνια που έχει εκτίσει αλλά η άλλη βασική προϋπόθεση είναι η διαγωγή στη φυλακή, αν δηλαδή είναι ύποπτος να τελέσει ξανά τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε» τονίζει και συνεχίζει: «Καλώς κρίναμε, για παράδειγμα, ότι ο Κουφοντίνας έχει κάνει κάποιες δηλώσεις και δεν έχει μεταμελήσει, αλλά έχει μεταμελήσει ο Μιχαλολιάκος που αρθρογραφεί κι έχει τοποθετηθεί και για την υπόθεση με τους ακροδεξιούς στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, θυμάμαι χαρακτηριστικά, και για άλλες πράξεις της Χρυσής Αυγής που έγιναν μεταγενέστερα της φυλάκισής του;».

Ρωτήσαμε τον κ. Βερβεσό αν θα έπρεπε ήδη να έχει ασκηθεί έφεση στην απόφαση, με τον ίδιο να σχολιάζει καυστικά «η εισαγγελία μάλλον έχει πάει διακοπές για το Πάσχα…» και μας απαντά χαρακτηριστικά πως «για την υπόθεση στο Μάτι βγήκε την άλλη μέρα και έκανε έφεση και καλώς έκανε αλλά τώρα κωφεύει».

Η Δικαιοσύνη τελικά βλέπει τα πράγματα όπως θέλει ανά περίπτωση;

«Μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά» υπογραμμίζει ο ίδιος και σημειώνει πως αυτό που τουλάχιστον τώρα περιμένουμε είναι «να ασκηθεί έφεση από την εισαγγελία εφετών, να ξαναμπεί στο συμβούλιο η υπόθεση και μπορεί άμεσα να ανακληθεί η απόφαση –είναι γρήγορη διαδικασία».

Τέλος, σχολιάζει και τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν σύμφωνα με το βούλευμα. «Είναι της πλάκας. Οι περιοριστικοί όροι είναι της πλάκας. Να πηγαίνει, λέει, μια φορά να δίνει το ‘’παρών’’ στο ΑΤ, ούτε καν δύο φορές. Να μη συναντιέται, λέει, με τους δικούς του λες και δε θα επικοινωνεί από το μέσα κοινωνικής δικτύωσης» τονίζει και σ’ αυτό το σημείο στη συζήτηση έρχεται και ο επίσης νεοναζί καταδικασμένος πρωτόδικα για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, που βλέπουμε και πάλι να κάνει ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές υποδεικνύοντας τον επόμενο Στίγκα. «Ο Κασιδιάρης μέσα από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού έκανε βιντεοκλήσεις με τους οπαδούς του. Να μας απαντήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης πώς γίνεται αυτό, πώς συνεχίζει να επικοινωνεί ο Κασιδιάρης, να μας απαντήσει ‘’είναι τελικά υψίστης ασφαλείας;’’» καταλήγει ο κ. Βερβεσός.

«Καλώς κρίναμε, για παράδειγμα, ότι ο Κουφοντίνας έχει κάνει κάποιες δηλώσεις και δεν έχει μεταμελήσει, αλλά έχει μεταμελήσει ο Μιχαλολιάκος που αρθρογραφεί κι έχει τοποθετηθεί και για την υπόθεση με τους ακροδεξιούς στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, θυμάμαι χαρακτηριστικά, και για άλλες πράξεις της Χρυσής Αυγής που έγιναν μεταγενέστερα της φυλάκισής του;».

Τι έλαβαν υπόψιν οι δικαστές στην περίπτωση Μιχαλολιάκου

Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης, που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου. Ο νόμος, που ελήφθη υπόψη του δικαστικού συμβουλίου, ορίζει ότι σε περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως εν προκειμένω, ο κρατούμενος μπορεί να αιτηθεί την απόλυση του εφόσον έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ ορίζονται και επιπλέον ευεργετήματα σε περιπτώσεις ζητημάτων υγείας και νοσηλείας.

Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι «για τη χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί πάντως στον κατάδικο η υφ’ όρον απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της ποινής που του επιβλήθηκε».

Σχετικά Άρθρα