Μάτι/Ξεχειλίζει η οργή-Άγγελος Κοντοθάνος στο libre: Θα έρθει κι άλλη τραγωδία, θα μείνουν πάλι ατιμώρητοι

Μάτι/Ξεχειλίζει η οργή-Άγγελος Κοντοθάνος στο libre: Θα έρθει κι άλλη τραγωδία, θα μείνουν πάλι ατιμώρητοι

Αυλαία έπεσε στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι, με το δικαστήριο να καταδικάζει 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους. Στο άκουσμα της απόφασης, επικράτησε ένταση στην αίθουσα, με τους συγγενείς των θυμάτων να εξοργίζονται, αφού οι ποινές ήταν εξαγοράσιμες και όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Μάλιστα, ο Αγγελος Κοντοθάνος, ο οποίος έχασε τέσσερις δικούς του ανθρώπους στο Μάτι, κατά τη διάρκεια της έντασης πέταξε μια καρέκλα προς τον Β. Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Και θα το ξαναέκανε, λέει σήμερα μιλώντας στο libre.

Οι εξελίξεις μετά την εξοργιστική απόφαση για το Μάτι είναι καταιγιστικές. Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Ένα εικοσιτετράωρο μετά την έκδοση της απόφασης που εξόργισε συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της παρεμβαίνει ζητώντας από την αρμόδια εισαγγελία να κινηθεί αυτεπαγγέλτως, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» της το σύνολο της δικαστικής απόφασης. Είχε προηγηθεί και το αίτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου προς τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό ώστε να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Θα ζητήσει, επίσης, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα αφέθηκαν ελεύθεροι οι έξι καταδικασθέντες για την τραγωδία στο Μάτι, αφού το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επέβαλε ποινή φυλάκισης από 3 χρόνια έως 111 έτη με εκτιτέα όμως τα 5 έτη, αλλά είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, γεγονός το οποίο προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων.

Ειδικότερα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους:

  • Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων)
  • Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Οι ποινές για τους:

  • Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος- ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος- ποινή φυλάκισης 15 ετών
  • Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων- ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών- ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής- ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά- ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Αυτό που καταλόγισε στους καταδικασθέντες το δικαστήριο ήταν ο μη συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων, το χάος που επικρατούσε,  ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλοιάρια προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα. Επίσης, όσον αφορά τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ότι δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Στο άκουσμα της απόφασης, όπου να σημειωθεί πως η πρόεδρος λανθασμένα έκανε λόγο για 102 νεκρούς κι όχι 104, το ακροατήριο ξέσπασε. Στην αίθουσα επικράτησε ένταση που ξέφυγε από τις φωνές, αφού εκσφενδονίστηκε μια καρέκλα προς τον Β. Ματθαιόπουλο. Ο Άγγελος Κοντοθάνος έχασε τέσσερις ανθρώπους του στο Μάτι. Στο άκουσμα της απόφασης, πέταξε την καρέκλα. Συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος και σήμερα μιλά στο libre.

«Με το που είπε η πρόεδρος ‘’λύεται η συνεδρίαση’’ και έφυγαν από την έδρα οι δικαστές, πήρα την καρέκλα και την πέταξα, αλλά δυστυχώς μπήκαν μπροστά οι αστυνομικοί και δεν πέτυχα τον στόχο μου.

Αυτή τη φορά υπήρχε αυξημένη αστυνομική παρουσία και γενικά καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης υπήρχε ένταση, η έδρα δηλαδή διέκοψε 6-7 φορές.

Εγώ φυσικά παρακολουθούσα την υπόθεση και είχα πάει και σε προηγούμενες δικασίμους, είχα κάνει και διάφορες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα τις φωτογραφίες των νεκρών που είχα τοποθετήσει στις κενές καρέκλες στην αίθουσα.

Όταν άκουσα την απόφαση και είδα τους κατηγορούμενους να κάθονται μπροστά μας, πέταξα την καρέκλα, μπήκαν 4-5 αστυνομικοί μπροστά. Μετά βγήκαμε έξω και μου λένε να μη φύγω. Να πω στο σημείο αυτό ότι όσο με είχαν στο εφετείο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ήρθε από μόνη της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, διορίστηκε δικηγόρος μου και έστειλε συνεργάτη της μαζί μου για υπεράσπιση όσο ήμουν στο τμήμα.

Φυσικά με άφησαν ελεύθερο. Σκεφτείτε τι ξεσηκωμός θα γινόταν αν βάζαν εμένα μέσα για την καρέκλα κι όχι αυτούς».

Στο τέλος τον ρωτάω αν θα το ξαναέκανε. «Εννοείται μου απαντά».

«Θα έρθει κι άλλη τραγωδία και μετά το Μάτι και μετά τα Τέμπη. Εμείς δεν κάνουμε συμψηφισμούς όπως οι πολιτικοί, εμείς νιώθουμε ο ένας τον πόνο του άλλου. Θα έρθει κι άλλη τραγωδία και πάλι θα μείνουν ατιμώρητοι».

Οι συγγενείς των θυμάτων παραχώρησαν Σ/Τ μετά την απόφαση – «χάδι» του δικαστηρίου. Κάνουν λόγο για πληγή που δεν κλείνει και για ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού. 

 Άρης Χερουβείμ (έχασε τη μητέρα του, την αδελφή του και τις δίδυμες ανιψιές του):

«Για μένα ήταν αναμενόμενο. Για μένα και δεν υπάρχει λόγος να μην το λέω δημόσια για μένα το μόνο που περιμένω είναι η παραγραφή. Ελπίζω στην παραγραφή» (…) να τελειώσει αυτή η ιστορία να μπορώ να πάω στον τάφο της μάνας μου, και της αδελφής μου που είναι μαζί με τα παιδάκια της και να πω ότι εγώ έκανα ό,τι μπορούσα. Δεν περιμένω καμία δικαίωση, δεν περιμένω τίποτα».

Γιάννης Οικονομίδης

«Έχει πάρα πολλούς ανθρώπους , οι απώλειες οι πραγματικές δεν είναι μόνο οι 104 και οι παράπλευρες απώλειες γιατί υπάρχουν και δεκάδες άλλοι που πέθαναν μετά, οι οποίοι δεν λογίζονται στους θανάτους. Υπάρχουν εκατοντάδες εγκαυματίες από τους οποίους οι περίπου 80 είναι πολύ σοβαρά. Πολλοί από αυτούς έχουν μόνιμη αναπηρία και κάνουν χειρουργεία. Και υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και την ψυχική τους υγεία. Κανένας δεν έχει δείξει να καταλαβαίνει το μέγεθος του εγκλήματος. Μιλάμε για τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους που χωρίς καμία ειδοποίηση διεσώθησαν μόνοι τους».

Κώστας Χατζησταματίου εγκαυματίας 

« Δεν μπορεί να ακούγεται μέσα στο δικαστήριο από αξιωματικό απολογούμενο ότι τι θα έκανα θα στείλω εγώ τα παιδιά μέσα στη φωτιά να τα κάψω; (…) Κάηκαν 104, άλλοι, 68, 58 εγκαυματίες. Εγώ έχω τρεις εγκαυματίες στην οικογένειά μου και άλλους.
(..) Το Υπουργείο ήταν ανύπαρκτο εκτός από τις άλλες υπηρεσίες, Πυροσβεστικές, κ.λπ.. Αστυνομία. Όλα, αυτά, λοιπόν, πρέπει κάποτε να σταματήσουν. Πρέπει αυτοί που έκαναν την παράβαση να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Όχι ότι η τιμωρία θα προσφέρει κάτι άλλο ανακούφιση σε όλους για ό, τι έχει πάθει ο καθένας αλλά για να ξέρουν ότι όταν θα κάνουν ότι έχουν να κάνουν θα έχουν από πίσω τους τον πέλεκυ».

Σχετικά Άρθρα