Τζότζεφ Κόνι/ Νέο “ανθρωποκυνηγητό” για τον πολέμαρχο του LRA- Aνάγκαζε παιδιά στρατιώτες να τρώνε τα μυαλά των θυμάτων τους-Καταδιώκεται και από την Wagner

Τζότζεφ Κόνι/ Νέο “ανθρωποκυνηγητό” για τον πολέμαρχο του LRA- Aνάγκαζε παιδιά στρατιώτες να τρώνε τα μυαλά των θυμάτων τους-Καταδιώκεται και από την Wagner

Οι μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ κυνηγούν τον βάναυσο πολέμαρχο του παιδικού στρατού της Αφρικής, Τζόζεφ Κόνι. Σύμφωνα με την Daily Star, οι μισθοφόροι της Βάγκνερ έφτασαν κοντά στη σύλληψη ενός βάναυσου πολέμαρχου που ανάγκαζε τα παιδιά των διαβόητων παιδικών στρατών του να τρώνε τα μυαλά των θυμάτων τους.

Ποιος είναι ο Τζόζεφ Κόνι

Ο φυγάς Τζόζεφ Κόνι από την Ουγκάντα παραπέμφθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το 2005, αφού εξαπέλυσε μια δεκαετία τρόμου. Ο ηγέτης του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου (LRA) κρύβεται για πάνω από 20 χρόνια αφού έκανε πλύση εγκεφάλου σε παιδιά για να γίνουν δολοφόνοι και τα ανάγκασε να ενταχθούν στην πολιτοφυλακή του.

Όμως η ομάδα Βάγκνερ τον πλησίασε σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέρει το Rolling Stone.

«Αυτό ισοδυναμεί με καταδίωξη στους αφρικανικούς θάμνους. Ο αμερικανικός στρατός έφτασε σε απόσταση 72 ωρών από τον Kony. Η Βάγκνερ μπορεί να είναι ακόμη πιο κοντά», δήλωσε μια πηγή στο δημοσίευμα.

Ο πολέμαρχος ισχυριζόταν ότι ένα ιερό πνεύμα τον οδηγεί να καταλάβει την εξουσία στην Ουγκάντα. Ο αυτοαποκαλούμενος χριστιανός προφήτης κατηγορείται για εγκλήματα όπως δολοφονίες, βιασμούς, απαγωγές και βασανιστήρια. Το 2022, οι ΗΠΑ τον επικήρυξαν με 5 εκατομμύρια λίρες.

Ο Κόνυ γεννημένος το 1961 στο χωριό Οντέκ, ανατολικά της περιοχής Γκούλου, ήταν γιος δυο αγροτών. Ο πατέρας είχε την θρησκεία του Κατηχισμού και η μητέρα του τη θρησκεία του Αγγλικανισμού. Ο Κόνυ λόγω των θρησκειών των γονιών του, έγινε παπαδοπαίδι της τοπικής εκκλησίας αλλά στα 15 του σταμάτησε να πηγαίνει. Ύστερα, ανέλαβε ως γιατρός της περιοχής μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου του αδερφού, όπου τον αντικατέστησε. Ο Κόνυ δεν ολοκλήρωσε ποτέ το Λύκειο, αλλά συμμετείχε σε ομάδες προχιλιασμού ενώ συμμετείχε και στον πόλεμο της Ουγκάντας με το μέρος της φυλής του, της φυλής Ακόλι

Η καταδίωξη από τους Βαγκνερίτες

Η καταδίωξη του Βάγκνερ ξεκίνησε όταν 14 αποστάτες του LRA του Kony παραδόθηκαν σε μια ομάδα ανδρών που παρίσταναν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στα τέλη Μαρτίου. Οι άνδρες ήταν στην πραγματικότητα μια ένοπλη ομάδα του Τσαντ που συνδέεται με την Βάγκνερ,η οποία συχνά συνεργάζεται με τοπικές πολιτοφυλακές για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του.

Αφού έθεσαν υπό κράτηση τους αποστάτες, οι δυνάμεις της Βάγκνερ επιτέθηκαν στο χωριό, όπου είχε βρεθεί πρόσφατα ο Κόνι και στο οποίο βρίσκεται μια μεγάλη φυτεία μαριχουάνας που χρηματοδοτεί μια σειρά περιφερειακών μαχητικών ομάδων.

Ο Στρατός της Ουγκάντας είχε κληθεί να σκοτώσει τον Κόνυ, αλλά όχι την ομάδα ανταρτών του. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ήταν στο Κονγκό. Μάλιστα, είχε ακουστεί πως η LRA ήταν αυτή που προκάλεσε τις καταστροφές της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά τελικά διαψεύστηκε όταν μαθεύτηκε πως η επίθεση ήταν από μέλη της Αλ- Κάιντα. Τελικά, ο Κόνυ κατάφερε να ξεφύγει από τον Στρατό με αποτέλεσμα να παραμείνει καταζητούμενος.

Οι ντόπιοι λένε ότι ο καταυλισμός του Kony βρισκόταν σε απόσταση 10 μιλίων από το χωριό. Λεπτομέρειες της επίθεσης αναφέρθηκαν από ντόπιους οι οποίοι περιέγραψαν μια ανταλλαγή πυρών που σκότωσε από δύο έως οκτώ άτομα, δήλωσε η πηγή στο Rolling Stone.

«[Η Βάγκνερ] πήγε εκεί με ελικόπτερα, δύο ελικόπτερα, και πυροβόλησαν προς τα κάτω [τον καταυλισμό του Kony]», δήλωσε ο Ousmane, ο διοικητής της UPC.

«Η αεροπορική επίθεση ακολουθήθηκε από μια χερσαία επιχείρηση, η οποία οδήγησε σε παρατεταμένη ανταλλαγή πυρών. «Καθώς [η Βάγκνερ] γνωρίζει καλά το σημείο έκαναν πολλές ζημιές, έκαψαν ολόκληρο το χωριό. Υπάρχουν μικρά χωριά γύρω από αυτό, έκαψαν όλα αυτά τα χωριά. Όλα».

Αλλά ο Kony δεν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.

To 2008 οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να βοηθήσουν τον στρατό της Ουγκάντα δίνοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μαθεύτηκαν οι πράξεις του Κόνυ, και ο Ομπάμα τον Μαίο του 2010, υπέγραψε για να γίνει η διακοπή της ομάδας του Κόνυ. Στις 12 Μαΐου τα δύο τρίτα του Κονγκρέσου, ψήφισαν υπέρ του νόμου. Τον Οκτώβριο του 2011, ο Αμερικανός πρωθυπουργός έστειλε περίπου 100 εξοπλισμένα στρατεύματα για να πολεμήσουν τον Κόνυ και τους αντάρτες του.

Το βίντεο του Ράσελ

Τον Μάρτιο του 2012, ο Jason Russell, καλεί τον κόσμο να κάνουν τον Κόνυ διάσημο παγκοσμίως για να γίνει η σύλληψη του, ανεβάζοντας ένα 30λεπτο βίντεο στο διαδίκτυο. Ο Μάικλ Γκέχεραν του The Huffington Post έγραψε: “Αυτό το 30λεπτό πρωτοεμφανίστηκε στην ιστοσελίδα “Vimeo”, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε και στο “YouTube”. Δεν περίμενα να υπάρξει τέτοια υποστήριξη απο τον κόσμο.” Επίσης, αυτό το βίντεο τράβηξε τα βλέμματα διαφόρων διάσημων, σύμφωνα με την The Telegraph. Η Ελίζαμπεθ Φλόκ, του The Toronto Star, αναγνωρίζει στους πολίτες τον Κόνυ και στις 20 Απριλίου καλούνται να αφισοκολλήσουν αφίσες κατά του Κόνυ.

Σχετικά Άρθρα